Autor Wątek: ekspres + młynek do 2kpln  (Przeczytany 25377 razy)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
ekspres + młynek do 2kpln
« dnia: 22 Lipiec 2015, 12:14:49 »
Witam,
Pierwszy raz na tym forum więc kulturalnie dzień dobry mówię wszystkim :)

Wiem, ze posty w stylu jaki ekspres itd... przewijały się zapewne dość często, sam kilka przeczytałem. Jak to zwykle bywa odpowiedzi w 100% satysfakcjonującej nie znalazłem.

Zamierzam kupić ekspres żonie na prezent, choć ja sam kawy nie pijam dość często. Ona teraz pija głównie capuchino i kawę z mlekiem z ekspresu kapsułkowego (dolce gusto). Pierwsza myśl: kupić automat który wszystko pięknie sam zrobi. Ale "przypadkiem" trafiłem na to forum i zacząłem czytać... że kolba + młynek to suma summarum lepszy wybór (lepsza kawa). I tu mam problem, bo pojawia się propozycja wielu modeli, różne źródła (sklep, ebay) itd. Mój budżet jest ograniczony od góry kwotą ~2kpln. Nie jestem przeciwnikiem używanego sprzętu (wielę kupuję na ebay i bezpośrednio zagranicą). Ale chce wydać sensownie pieniądze.
Po lekturze forum widzę, ze młynek  Graef CM 800 byłby dość dobry. Ale w kwestii ekspresu nie mam żadnej jasności. Znalazłem ten młynek w komplecie z ES85 własnie za 2kpln ale nie wiem czy to dobre połaczenie. Czy nie lepiej jakiś inny ekspres?

Mógłbym liczyć na jakąś rzeczową poradę?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: ekspres + młynek do 2kpln
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2015, 12:37:50 »
A teraz kto kawę robi? Bo się boję ze możesz żonie niedźwiedzią przysługę zrobić. Obsługa kolby wymaga jednak trochę nauki języka czasu. Odwdzięczyć ci się to super kawą. Ale jak małżonka nie ma chęci na takie zabawy to może automat będzie lepszy, zwłaszcza że pija mleczne kawy. ;)
LMWDP #469

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipiec 2015, 13:55:06 »
spokojnie, obgadałem wstępnie sprawę, kolba i mielenie wchodzi w grę :-) Zresztą przed kapsułkami mielismy jakieegoś Krupsa i żona mówi, ze nawet ten stary ekspres z supermarketu dawał lepszą kawę niż kapsułki.. Trud poniesiony na przygotowanie kawy jest wart jak kawa jest dobra :-)

Tylko czytałem, ze dobry automat to kwota powyzej 2,5kpln (Jura itd..). Jak pisałem wstępnie celowałem w Nivona 646. Ale zacząłem czytać to forum :-)

A ten zestaw graef podany wyżej da lepszą kawe niz taki automat jak NIvona 646?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipiec 2015, 13:58:36 »
Dobrze, że używki wchodzą w grę. Czy bardzo ograniczają Cię rozmiary? Jeśli nie to celuj w młynek gastro typu Mazzer/Macap itd

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipiec 2015, 14:10:53 »
używane jak najbardizej. Mam tam jakieś swoje hobby i używane rzeczy to podstawa mojego zaopatrzenia. Ale na kawie i ekspresach się ni cholery nie znam. Więc musiąłbym znać konkretny model i granicę cenową... Może będe więc przeglądał ten wątek o ciekawych aukcjach...

Rozmiary niestety tak, ma znaczenie: kuchnia jest dość mała i nie poświęcę połowy stołu na jakiegoś olbrzyma do kawy :-) Przecież musi się zmieścić jeszcze czajnik na moją herbatę :-)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipiec 2015, 14:12:59 »
Wodę na herbatę możesz brać z ekspresu  :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipiec 2015, 14:22:10 »
W wątku z ekspresami z allegro podałem link do Gaggi. To byłby dobry ekspres, nie ma dużej wydajności, ale skoro nie będzie mocno eksploatowany, to wystarczy.

PS. Wodę można by brać z Fracino Cheruba, bo ma duży bojler ;)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipiec 2015, 15:09:58 »
Astoria CKE też daje dużo wody ale jest brzydsza miotla

A tak na serio może się jakiś ascaso zmieści w tym budżecie? Wydaje się popularniejszym sprzętem niż graef.

Musisz tylko pamiętać, że robienie latte/cappu w jednobojlerowcu (szczególnie kilku na raz) wymaga trochę cierpliwości ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2015, 15:13:53 wysłana przez Maciek »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipiec 2015, 15:29:47 »
Wodę na herbatę możesz brać z ekspresu  :)
Taką przegrzaną? Do herbaty tylko świeży biały wrzątek ;)

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipiec 2015, 15:41:04 »
Astoria CKE też daje dużo wody ale jest brzydsza
że mnie coś podkusiło o tej herbacie napisać :-) Trafiłem w jakiś kompleksik? :-)

A tak na serio może się jakiś ascaso zmieści w tym budżecie? Wydaje się popularniejszym sprzętem niż graef.

A ten Ascaso to lepsiejszy niz ten Graef? Cenowo wychodzi podobnie....

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipiec 2015, 15:49:22 »
że mnie coś podkusiło o tej herbacie napisać  Trafiłem w jakiś kompleksik?

Trafiłeś na używane ekspresy na sprzedaż ;)

A ten Ascaso to lepsiejszy niz ten Graef? Cenowo wychodzi podobnie....

Czy lepszy nie wiadomo, bo chyba nikt w pl graefa nie używał (albo się nie chwalił) Ascaso ma sporą grupę zadowolonych użytkowników, choćby tu na forum.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipiec 2015, 16:07:51 »
Bez przesady z tym Ascaso. Ja mam i-2 - nie powiem... jestem zadowolony, ale przy Twoim budżecie celował bym w coś używanego i zdecydowanie lepszego.

Przy kolbie do zrobienia fajnego cappuccino trzeba sporo samozaparcia. Mielenie, dystrybucja, ubicie, ekstrakcja, waga, objętość, crema i nieszczęsne spienianie - ja do dziś wolę zrobić piankę w frenczpressowym ubijaczu ;) Dobrze się za stanów czy żona będzie chciała stać przy ekspresie i komponować z tym wszystkim. Można też zrobić wszystko na odwal się... tylko wtedy automat zrobi to lepiej.

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipiec 2015, 19:53:24 »
Czy lepszy nie wiadomo, bo chyba nikt w pl graefa nie używał (albo się nie chwalił)

Jak możesz, Maciek?
Mogę się chwalić, że korzystałem z Graefa, ale młynka  ::) Ale Mazzer jest dużo lepszy, a używany nie jest wiele droższy od nowego Graefa, a na pewno jest wytrzymalszy.

Ten ekspres Graefa (no z ekspresów Graefa to nie korzystałem) to najzwyczajniejszy thermoblock. Ascaso jest sprawdzone i cenowo podobne, a ekspres Graefa to wielka niewiadoma.
A zrobienie cappuccino w takim małym ekspresie jak Ascaso, Gaggia, Graef zajmuje duuuużo czasu.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipiec 2015, 22:45:54 »
Eh... O ekspresie oczywiście pisałem...
Młynki są jak najbardziej ok, w kontekście ceny.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipiec 2015, 11:20:37 »

A zrobienie cappuccino w takim małym ekspresie jak Ascaso, Gaggia, Graef zajmuje duuuużo czasu.

Całe 5-7 minut w Ascaso. I to podwójne :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi