Autor Wątek: Staruszek Tchibo/TCM  (Przeczytany 3295 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Staruszek Tchibo/TCM
« dnia: 18 Czerwiec 2015, 14:00:00 »
W drodze kupna zaryzykowałem nabycie produktu TCM/Tchibo - stary ale podobno nówka sztuka młynek elektryczny. Dziś przyjechał. Rocznik 2001-2003, ale faktycznie nówka. Nawet pudełko oryginalnie zaklejone. Produkt Made in Germany :D

Szybkie oględziny, 4 śrubki i patrzymy co tam w środku. Szału nie ma ale i nie spodziewałem się cudów. Małe płaskie stalowe żarna, o dziwo ostre.

Regulacja ma ogranicznik którego łatwo się pozbyć - ale na zawsze ;) Zakres przemiału jest całkiem szeroki. Firmowo jak dla mnie minimum było bardzo drobne wiec trochę je zwiększyłem - a i tak jak się okazało nawet na taką kawiarkę jest jeszcze zbyt drobno. Młyn skręciłem i zrobiłem testowy przemiał 10g kawy w skrajnych zakresach - mieli się nadspodziewanie szybko. Nawet jakiś straszny hałas nie powstaje.

Potem sprawdziłem co z tych 10g grubo mielonych wychodzi. Odsiałem ~2g pyłu, zostało 8g przemiału. Po lewej odsiany pył, po prawej pozostały przemiał. Chyba nie ma tragedii???

Biorąc pod uwagę że młynek z przesyłką kosztował mniej niż 250g kawy pod przelewy - uważam, że stosunej cena/jakość jest mistrzowski.

Ile ta konstrukcja wytrzyma??  Niech by i nawet padła po 50kg kawy, dla niektórych to 2 dla innych 4-5 lat :) A nawet jak padnie po paczce to jakoś szkoda nie będzie.

LMWDP #469

Offline SoyeR Mężczyzna

• Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Staruszek Tchibo/TCM
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2015, 14:08:28 »
aż się cisną słowa Głupi to....

gratuluje zakupu a może bardziej szczęścia :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Staruszek Tchibo/TCM
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2015, 14:17:36 »
Tak na szybko bo mi się rozkręcać teraz nie chce :redface: żarna takie jak na fotce ;)

LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi