Autor Wątek: Lelit 41 LEM- gdzie tu jest OPV?  (Przeczytany 8523 razy)

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Lelit 41 LEM- gdzie tu jest OPV?
« dnia: 11 Czerwiec 2015, 19:47:59 »
Po bliższym poznaniu mojego ekspresu przyszedł czas na zabawę z ciśnieniem ekstrakcji.  Fabrycznie ulkę mam ustawioną, jak w większości tanich maszyn, na 12 bar. Specjalnie techniczny to ja nie jestem ale trochę poczytałem, popatrzyłem w necie, zdjąłem obudowę i nie wiem gdzie jest w mojej maszynce OPV :( Może ktoś mi pomoże? Czy na fotce widać jaki zawór jest w lelicie? Da się go regulować? Jeśli tak, to ile kręcić?

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Lelit 41 LEM- gdzie tu jest OPV?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwiec 2015, 19:54:02 »
Powinieneś go poznać po tym, że wychodzi z niego wężyk odprowadzający wodę do zbiornika. Masz coś takiego:?

« Ostatnia zmiana: 11 Czerwiec 2015, 19:56:59 wysłana przez Maciej1 »
W młynie: ziarna

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwiec 2015, 20:03:19 »
Powinieneś go poznać po tym, że wychodzi z niego wężyk odprowadzający wodę do zbiornika. Masz coś takiego:?

Problem polega na tym, że nie mam. Dotarłem do tej stronki co Ty i myślałem, że wszystko będzie proste. A nie jest. Mój ekspres jest z końca ubiegłego roku a instruktaż na stronie http://cremina-endo.blogspot.com/2012/06/lelit-pl041-opv-fix.html sprzed trzech lat. Widocznie producent zmodyfikował konstrukcję  >:(
Jeśli z OPV wychodzi wężyk powrotny do zbiornika, to powinien to być chyba element na mojej ostatniej fotce.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwiec 2015, 20:05:46 wysłana przez red »

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwiec 2015, 21:42:53 »
Nikt nic nie zmodyfikował, one są pokręcone pod różnymi kątami. To ten po lewej stronie bojlera patrząc od frontu - taki trójnik. Rurka z niego wraca do zbiornika. Ściągasz rurke i krecisz ok 1 obrotu w lewo. Tylko sobie śrubokręt dobrze dopasuj bo ciężko idzie i jak będzie luz miedzy śrubokrętem a nacięciem to gniazdo rozjedziesz...

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwiec 2015, 21:50:29 »
Nikt nic nie zmodyfikował, one są pokręcone pod różnymi kątami. To ten po lewej stronie bojlera patrząc od frontu - taki trójnik. Rurka z niego wraca do zbiornika. Ściągasz rurke i krecisz ok 1 obrotu w lewo. Tylko sobie śrubokręt dobrze dopasuj bo ciężko idzie i jak będzie luz miedzy śrubokrętem a nacięciem to gniazdo rozjedziesz...
@loock sporo mi wyjaśniłeś z tym zdjęciem rurki. Ten element z lewej strony z rurką widoczny jest dobrze na pierwszej fotce. Mam zdjąć rurkę z tej mosiężnej końcówki poniżej pompki?
@loock jeśli zmieniałeś ustawienie OPV w  lelicie Anna to czy cała operacja ma Twoim zdaniem sens?
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwiec 2015, 22:23:54 wysłana przez red »

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2015, 23:58:16 »
Tak, silikonowy weżyk zdejmujesz i pod nim jest regulacja - na zdjęciu nr 1 zawór jest widoczny pod tą czarna trytytką :)

Sprzedajemy te ekspresy, jak ktoś chce to doregulowujemy ciśnienie u nas, jak nie chce to nie :D Dalej to nie wiem co mam napisać, zmień i się przekonaj sam czy było warto ;)
W sumie to najlepsze rezultaty są jak się ustawi ok 10,5 bara na ślepym sitku, ale to i tak zależy od tego jakie kawy parzysz a jeszcze bardziej od tego jak dokładny masz młynek...

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwiec 2015, 21:18:00 »
Pierwsze koty za płoty. OPV delikatnie podregulowany. Miałem wrażenie, że wyszedł z fabryki przeregulowany w stronę za wysokiego ciśnienia. Pierwotnie na ślepym  sitku wskazówka wędrowała sporo poza 12 bar (nie wiem na ile manometr jest dokładny). Teraz mam 11- 11,5 bar na ślepym i jakieś 9-10 bar przy ekstrakcji. Czy to znaczy,że teraz w trakcie ekstrakcji OPV nie pracuje i nie zrzuca wody do zbiornika? Dobrze myślę? Pierwsze wrażenia są takie, że nie muszę przykładać tak dużej uwagi do dystrybucji w sitku. Znacznie łatwiej uniknąć kanałowania. Różnic w smaku na razie nie zuważyłem, choć sam napar taki trochę jakby mniej gęsty (może to jakaś autosugestja)
@loock jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwiec 2015, 09:51:48 »
Kolejne wnioski jakie nasunęły mi się po kilku dniach zabawy:
1. Ekstrakcja w NPF- perfekcja (to raczej zrozumiałe , obniżenie ciśnienia powoduje mniejszą wrażliwość maszyny na dystrybucję w sitku).
2. Duuużo łatwiej wychodzi mi pojedyncze espresso, wcześniej było z tym różnie.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwiec 2015, 09:59:53 »
Pierwsze koty za płoty. OPV delikatnie podregulowany. Miałem wrażenie, że wyszedł z fabryki przeregulowany w stronę za wysokiego ciśnienia. Pierwotnie na ślepym  sitku wskazówka wędrowała sporo poza 12 bar (nie wiem na ile manometr jest dokładny). Teraz mam 11- 11,5 bar na ślepym i jakieś 9-10 bar przy ekstrakcji. Czy to znaczy,że teraz w trakcie ekstrakcji OPV nie pracuje i nie zrzuca wody do zbiornika? Dobrze myślę? Pierwsze wrażenia są takie, że nie muszę przykładać tak dużej uwagi do dystrybucji w sitku. Znacznie łatwiej uniknąć kanałowania. Różnic w smaku na razie nie zuważyłem, choć sam napar taki trochę jakby mniej gęsty (może to jakaś autosugestja)
@loock jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Moje wrażenia smakowe, napar jest bardziej rozłożony nie tak "agresywny".
Na minus jest, że przy większej dozie nie miałem tej gęstości naparu, moim zdaniem niższe body.
Mi wyraziste smaki pasują, wróciłem na 12 barów w steelu.

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwiec 2015, 14:47:35 »
Czy to znaczy,że teraz w trakcie ekstrakcji OPV nie pracuje i nie zrzuca wody do zbiornika? Dobrze myślę?

OPV pracuje. Więcej wody leci z powrotem do zbiornika. Większy wypływ poza układ równa się mniejsze ciśnienie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi