Autor Wątek: Ekspres kolbowy ze zintegrowanym młynkiem  (Przeczytany 8674 razy)

Offline piotrek.j

Ekspres kolbowy ze zintegrowanym młynkiem
« dnia: 31 Maj 2015, 20:35:04 »
Cześć!

planuję w najbliższym czasie przeprowadzkę a planowanie wyposażenia nowego mieszkania zacząłem, zgodnie z wszelką logiką, od sprzętu kawowego :)

Kilka informacji wstępnych: pijam kawę tzw "małą czarną" z ekspresu do zabudowy. Espresso b. rzadko - nie smakuje tak, jak w kawiarni. Codziennie wraz z dziewczyną pijemy łącznie 2 kawy w tygodniu, w weekendy będzie to z 6 kaw. Kwestia spieniania mleka odpada w zupełności.

Jestem przyzwyczajony do wygody w pełni automatycznego ekspresu, ale chciałem spróbować opcji kolbowej. Mając ograniczoną ilość miejsca chciałbym jednak urządzenia ze zintegrowanym młynkiem. Wiem, że kawa może się potencjalnie ogrzewać od wnętrzności ekspresu - jestem jednak gotów to ryzyko podjąć. Wiem też oczywiście, że zazwyczaj młynki zintegrowane nie są idealne i mielą nieco zbyt grubo. W porównaniu do obecnego Miele CVA z którego korzystam u rodziców skok jakościowy będzie bardzo duży, a praktyczność i estetyka rozwiązania zintegrowanego są dla mnie ważniejsze.

Zintegrowane kolbowce, które znalazłem:

• QuickMill- 3035 Pegaso
  • Isomac Zaffiro Bis (tutaj zdecydowanie używka)
  • Isomac Maverick Plus
  • Lelit PL 42
  • La Pavoni Domus Bar DMB / DED

Zazwyczaj średnica żaren w młynkach jest bliżej nieznana - znalazłem jedynie, że w Isomac Maverick to ponoć 38mm, w Quick Mill Pegaso - 49mm) - jest to znacząca zaleta w tym przypadku? Z tego co wyczytałem, większe = lepsze.
Nie wiem też czy ekspresy te różnią się jakością podzespołów, czy są one do siebie raczej podobne i jedynie rebrandowane?
Może są jakieś alternatywne opcje, modele?

Ciągle też rozważam w pełni automatycznej Nivony 626 luż używanego Quick Mill / La Messoni Proffesional - ale to w ramach ostetczności, jeśli powiecie mi, że opcja zintegrowana jest gorsza nawet od pełnego automatu  ;)

Bardzo proszę o Wasze opinie / przemyślenia / porady lub opinie z użytkowania/macania wymienionych przeze mnie sprzętów.

Dzięki!

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ekspres kolbowy ze zintegrowanym młynkiem
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maj 2015, 21:13:02 »
Kilka informacji wstępnych: pijam kawę tzw "małą czarną" z ekspresu do zabudowy. Espresso b. rzadko - nie smakuje tak, jak w kawiarni. Codziennie wraz z dziewczyną pijemy łącznie 2 kawy w tygodniu, w weekendy będzie to z 6 kaw.
W większości kawiarni nie smakuje...

2 kawy i zakładam zasyp młynka „do pełna" powoduje niesmak picia espresso.
Doradzam oddzielny młynek i kolbę.
Poczujesz to, czego szukasz.
Kawa z zabudowy to podobna kawa, jak z każdego innego automatu. Tylko z nazwy.
Znaczy raczej nie do picia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline pawelele

• Ekspres: Rocket Cellini Plus V3 PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo/macap m2m do alternatyw
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maj 2015, 22:00:45 »
Potwierdzam, żaden automat za porównywalne pieniądze nie zrobi tak dobrego espresso jak kolba+dobry młynek :) z tańszych młynków masz do wyboru używki mazzera super jolly, macapy ale wadą ich zazwyczaj jest dozownik a z nówek z bezpośrednim mieleniem do kolby to euroka mignon, macap M2M, Wega 5.8 instant od Mastro Antonio ( koszt 1000-1400 zł w zależności co wybierzesz) i w zależności od budżetu kupisz odpowiedni ekspres, ale jeżeli nie lubisz kaw z mlekiem to ekspres za 2-3 tys w zupełności wystarczy. Do tego dobra kawa i trochę teorii i espresso lepsze niz w 99 % kawiarni :)

Offline piotrek.j

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwiec 2015, 19:59:56 »
Dzięki za odpowiedzi.

Kurczę - spodziewałem się, że taki kierunek zostanie właśnie wytyczony. Po lekturze forum mogłem to przewidzieć  :)
Tak jak pisałem - rozumiem, że to najbardziej słuszna droga. Pozostaje dla mnie jedynie kwestia estetyki urządzenia, sprawa bardzo subiektywna, ale koncepcja all-in-one bardzo mi odpowiada:

A osobny młynek musiałbym chować chyba do szafy - i na tym chyba pozostanie, skoro taki Isomac Zaffiro Bis byłby również słabą opcją ;)
BTW - młynek zasypywać mógłbym stopniowo - nie na maxa i to akurat nie problem. Nawet teraz kawę uzupełniamy maksymalnie do połowy pojemności a reszta w pudełku próżniowym.

Zadam zatem pytanie dodatkowe, żeby nie tworzyć nowych wątków - jest jakiś zaprzyjaźniony z forum człowiek, który ma w ofercie używane maszyny z grupą E61? Szukałbym czegoś zupełnie podstawowego, nawet bez dyszy spieniającej jak Quick Mill Alexia lub jakiegokolwiek innego wyposażonego w ww. grupę.

Młynki używane przeglądam na bieżąco - najwyżej pozostanie mi chowanie go do szafy ;) BTW - są jakieś szczególne fajne tzn. relatywnie niewysokie modele vs ich średnica żaren?

Offline pawelele

• Ekspres: Rocket Cellini Plus V3 PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo/macap m2m do alternatyw
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwiec 2015, 21:21:22 »
Jeżeli nie ma miejsca na młynek to problem, chowanie młynka bardzo szybko sie znudzi bo do lekkich urządzeń one nie należą i jednak wokół nich jest trochę kawy i będzie to brudzić całą kuchnię. Z mniejszych młynków to fajny jest Macap M2M (żarna małe 50mm ale na start młynek w zupełności wystarczy), Mazzer Mini (z dozownikiem 58mm, elektryczny 64mm), Compak K3/Wega 5.8 (zarna 58mm), Vario Home (54mm zarna) a potem pozostaje z wiekszych urzadzen typu mazzer wymienic hopper na maly albo calkowicie go zdjac i wtedy tez bedzie nie za wysoki. Ewentualnie jezeli miejsce sie nie znajdzie to może rzeczywiście lepiej kupić rozwiązanie all in one ale będzie to na pewno kompromis w smaku kawy bo domyslam sie, ze mlynek jest gorszy niż w osobnych młynkach :)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwiec 2015, 23:48:15 »
Zadam zatem pytanie dodatkowe, żeby nie tworzyć nowych wątków - jest jakiś zaprzyjaźniony z forum człowiek, który ma w ofercie używane maszyny z grupą E61? Szukałbym czegoś zupełnie podstawowego, nawet bez dyszy spieniającej jak Quick Mill Alexia lub jakiegokolwiek innego wyposażonego w ww. grupę.
proszę http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1669.0
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Jacek Mężczyzna

• Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwiec 2015, 09:12:08 »
BTW - .....Nawet teraz kawę uzupełniamy maksymalnie do połowy pojemności a reszta w pudełku próżniowym.

Maszyna jest cały czas gorąca i ziarenka (te zasypane) cały czas dostają po "doopie" temperaturą. Aktualnie pijesz niewiele kawy, wiec one leżą tam zasypane dłużej co im kondycji nie poprawia.
Kwestią odrębną jest to, że gdyby pojawiła się awaria czy to ekspresu czy młyna cały sprzęt leci do naprawy. Oczywiście życzę żeby Ci to banglało tak jak należy gdybyś się na takie rozwiązanie zdecydował.
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline piotrek.j

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipiec 2015, 21:12:05 »
Żeby temat nie pozostał zupełnie bez odpowiedzi / aktualizacji z mojej strony - aktualnie pijam kawę z duetu pt. kawiarka Bialetti + Macap MC4.
Dzięki za wszelkie rady - trochę wbrew sobie postanowiłem posłuchać mądrzejszych  ;)

Pozdr,
Piotrek
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2015, 21:44:18 wysłana przez piotrek.j »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipiec 2015, 21:43:13 »
Opisz wrażenia proszę :)

Offline piotrek.j

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipiec 2015, 20:51:26 »
Wiesz, przede wszystkim czekają mnie zakupy kawowe, bo aktualnie mam już dość starą Agust Natura Equa, która dobrze działała w ekspresie automatycznym :) Jednak nawet w tej konfiguracji kawa jest dla mnie o niebo lepsza - zdecydowanie czuć więcej smaków i aromatów i samo jej picie stało się przez to… ciekawsze! Tak trochę jakby odkryć czynność tak przecież oczywistą zupełnie na nowo.

Swoją drogą, swoje poszukiwania rozpocząłem po kilku dniach z zastępczym, nastoletnim ekspresem kolbowym Saeco i kawą mieloną bliżej mi nieokreśloną - ten duet zasmakował mi bardziej niż dość drogi domowy ekspres automatyczny ;D dobry młynek zdecydowanie wydobywa zupełnie coś innego z ziaren, a ja ostatecznie popłynąłem i skończyłem na żarnach 58mm (dla mnie to naprawdę dużo - zaczynałem od rozpatrywania 38mm stożkowych, a najpierw od młynka zintegrowanego z maszyną).

Teraz tylko kwestia maszyny. Tutaj będę polował na używkę BZ09 - estetycznie niesamowicie odpowiadają mi Bezzery, a zdarzają się okazje w cenie 500 euro za BZ09, jako najtańszego przedstawiciela tej marki. Ew. nieco starszą BZ07… DOstałem super propozycję na Unicę, ale niestety jest zbyt nowa = zbyt droga :(

Dzięki wam wszystkim panowie za porady!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi