Szukam ekspresu do kaw mlecznych. 1-2 kawy dziennie, jak wpadnie rodzina to 4-6 kaw. Budżet to 1700zł na całość.
Główny cel zakupu to wytępienie u żony picia "zalewajki" ze zmielonej kawy sklepowej i pokazanie jej jak smakuje kawa z ekspresu.
Ja kawę pije w pracy (Saeco Royal Cappuccino i Saeco Xelsis), w domu tylko w weekendy zalewajkę przepuszczoną przez filtr do kawy.
Opcje:
- zakup ekspresu automatycznego Saeco Xsmall, polecamy przez osoby z pracy, które go mają, prostota zrobienia kawy,
według opinii na forach kawa podobno zimna i słaba, do tego po gwarancji ekspres się psuje, przy robieniu większej ilości kaw
ekspres przegrzewa się i trzeba czekać zanim zrobi się następną kawę/spieni mleko,
- zestaw ASCASO BASIC White + i-2 mini White ABS w dobrych pieniądzach od Pana Janusza, przypuszczam, że kawa będzie bardziej aromatyczna,
z tego co wyczytałem to ekspres nie ma elektroniki, więc na plus, nie wiem jak będzie z wydajnością tego ekspresu, na dwie kawy dziennie + spienienie mleka wystarczy,
ale co będzie jak wpadnie rodzina i trzeba będzie przygotować 4-6 kaw ze spienieniem mleka, czy ekspres wyrobi, mleko -> 2 kawy -> mleko -> 2 kawy?
- zakup porządnego młynka do 1200zł i kawiarki, kiedyś może jakiś ekspres ale wątpię, żebym potem kupował ekspres.
Żona pewnie z lenistwa zostanie przy "zalewajce", ale z lepiej zmieloną kawą. Ja w weekendy będę robił kawę dla nas przy użyciu kawiarki,
rodzina też pewnie dostanie "zalewajkę" bo w małej kawiarce na dwie osoby(nie mam doświadczenia) trzeba by robić na dwa-3 razy kawę i nikt nie będzie czekał.
Co poradzicie?