Autor Wątek: Kenia – palarnia kawy Gregorio  (Przeczytany 3753 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Kenia – palarnia kawy Gregorio
« dnia: 08 Maj 2015, 13:14:23 »
Kenia – palarnia kawy Gregorio

Ziarenka dosyć świeże, palone w pierwszej dekadzie kwietnia, stopień palenia średnio jasny. Do drippera wymagały trochę drobniejszego mielenia niż single z innych palarni.

Pierwsza próba w dripperze Tiamo V60-01, białe filtry Hario. Temperatura wody 90°C, czas parzenia 2,5 minuty. Aromat naparu jest złożony głównie z owoców i pieczywa. W smaku jest czekolada i trochę ciemnych owoców, trudnych do zakwalifikowania. Z czasem owoce zaczynają dominować, ale są dosyć delikatne. A kiedy pojawia się więcej słodyczy, to można je skojarzyć z jakimiś leśnymi owocami, może słodkimi poziomkami. Drip jest ok, nie  gorzki i nie kwaśny. Także niezbyt słodki, choć ma słodki owocowy finisz. Posmak przechodzi w czekoladę.
Miałem wrażenie, że dla tych ziarenek temperatura parzenia była zbyt wysoka, dlatego w drugiej próbie obniżyłem ją do 85°C. No i dla mnie było lepiej. W smaku było więcej ciemnych owoców, lekko cierpkich na początku i nuty czekolady. Owoce zbliżone do wiśni, z czasem bardziej słodkawe. Drip miał dosyć mocne body i posmak przechodzący w czekoladowy.

Aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, przemiał dosyć drobny, doza 7 g na 100 ml, temperatura 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund. Mieszanie w czasie preinfuzji i na początku parzenia.  Napar był bardzo fajny, z dominacją słodkich wiśni i niewielkimi czekoladowymi akcentami, body średnie. Owocowy, jakby z dodatkiem słodkiego wina w rodzaju „Edelkirsch”. Zdecydowanie smaczny, a z powtarzalnością smaku przy kilku próbach nie było problemu.

Kenia z palarni Gregorio najbardziej mi smakowała zaparzona w aeropressie, ale drip też był w porządku. Jeżeli przez weekend jej nie „zaeropressuję”, to trafi pod ciśnienie.

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Kenia – palarnia kawy Gregorio
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2015, 16:12:53 »
Aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, przemiał dosyć drobny, doza 7 g na 100 ml, temperatura 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund. Mieszanie w czasie preinfuzji i na początku parzenia.  Napar był bardzo fajny, z dominacją słodkich wiśni i niewielkimi czekoladowymi akcentami, body średnie. Owocowy, jakby z dodatkiem słodkiego wina w rodzaju „Edelkirsch”. Zdecydowanie smaczny, a z powtarzalnością smaku przy kilku próbach nie było problemu.

Tu jest pies pogrzebany. Zbyt wysoka temperatura i zbyt długi czas zaparzania przy moich pierwszych próbach z tą kawą nie pozwalały na wydobycie z niej to co w sobie ma najlepszego, wiśni w czekoladzie :pycha: Kiedy moje i Twoje próby to potwierdziły, to Kenia się skończyła :(
Będę musiał zamówić. Gubię się tylko w stopniach palenia. Do Twoich testów miałeś kawę opisaną przez palarnię jako jasne, czy średnie palenie ?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2015, 20:32:32 »
Palenie określone jako jasne. A do parametrów parzenia dodałbym jeszcze niezbyt drobny przemiał i nieintensywne mieszanie.

Offline Gregorio Mężczyzna

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2015, 22:48:13 »
Jest trochę zamieszanie, z tymi paleniami, ale utrzymujemy dwa stopnie palenia dla tej kawy, ponieważ mamy "amatorów " na średnie palenie, jak również na jaśniejsze. Średnie palenie w parzeniu, myślę, że jest troszkę mniej "kapryśne", łatwiejsze , ale jednak również troszkę inne  :)
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maj 2015, 15:29:30 »
Zgodnie z zapowiedzią Kenia Gregorio trafiła pod ciśnienie. Ziarenka były dosyć jasno palone, więc żeby nieco zmniejszyć spodziewaną kwaskowatość, przedłużałem ekstrakcje do 30 sekund. Ekspres także musiał być dobrze rozgrzany. Efekt w filiżance był porzeczkowo-wiśniowy, z delikatną słodyczą i minimalną czekoladową goryczką. Finisz owocowy, taki sam posmak, z odcieniem niewielkiej owocowej goryczki. Napar był kwaskowaty, ale przyjemny, także rześki i orzeźwiający. Lubię takie klimaty, więc takie espresso mi odpowiadało.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi