Autor Wątek: Modyfikacja Severin KM 3873 (vel Tchibo)  (Przeczytany 18342 razy)

Offline Greg

• Ekspres: Kawiarka Tescoma, Tygielek
  • Młynek: Tchibo
Modyfikacja Severin KM 3873 (vel Tchibo)
« dnia: 06 Maj 2015, 11:33:09 »
Witam, czytając forum gdzieś natknąłem sie na informacje ze powyższy młynek mozna zmodyfikować poprzez skręcenie żaren. Nigdzie niestety nie udało mi sie odszukać konkretnych wzmianek. Mam powyższy młynek i bardzo chciałbym móc mielić nim pod kawe do tygielka. Nawet kosztem modyfikacji na stałe bez możliwości regulacji.

Jeżeli ktoś posiada wiedzę na powyższy temat będę niezmiernie wdzięczny :)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Modyfikacja Severin KM 3873 (vel Tchibo)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2015, 12:55:05 »
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=12&t=2762&p=154131&hilit=MODYFIKACJA+TCHIBO#p154131
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=12&t=4685&start=405
Cytat: Cinek2030 » Cz 26 kwi 2012, 8:55
Aby wykonać tuning młynka Tchibo TCM (ze stożkowatymi żarnami) / Severin KM 3873, nie trzeba rozbierać obudowy! Udało mi się to zrobic w 5 minut, a za drugim razem byłbym w stanie to zrobic w 2-3 minuty. Wszystko, czego potrzeba, to mały, płaski i ostry śubokręt lub nożyk.
Młynki takie najwyraźniej są produkowane przez wiele firm (Solis 166, Baratza Maestro Plus, Starbucks Barista, Saeco GT-1, Tchibo TCM, Severin KM3873). Różnią się obudową, ale sterowanie i konstrukcja żaren jest praktycznie identyczna. Zapewne wszystko robione w jednej lub kilku chińskich fabrykach.

Aby zmienić dostępny stopień mielenia żaren należy:
1. Zdjąć pojemnik na ziarna kawy
2. Wyciągnąć górne żarno
3. Naokoło dolnego żarna widoczny jest plastikowy pierścień z dwiema wypustkami. Jest on nałożony na inny pierścień z kilkudzisięcioma dziurkami (na razie ich nie widać). Zanim zdejmiemy górny pierścień, warto niezmywalnym pisakiem zaznaczyć wzajemną pozycję obu pierścieni, by widzieć później, o ile jeden z nich został przesunięty, i by móc ewentualnie powrócić do sytuacji początkowej. Konstrukcja pierścieni dobrze widoczna jest na zdjęciu w punkcie 7 tej instrukcji: [url=http://www.ineedcoffee.com/07/hack-starbucks-grinder/
http://www.ineedcoffee.com/07/hack-starbucks-grinder/[/url]
4. Za pomocą małego śrubokręta lub noża odciągamy na zewnątrz wypustki w 4 miejscach na obwodzie gornego pierścienia. Dobrze widać to na filmie w czasie 5:10 ... 5:30. Zalecam ostrożność. Czuć wyraźnie, kiedy zaczepy "puszczają" i pierścień się unosi. Górny pierścień zostaje uwolniony. W naszym przypadku nie można go wyciągnąć z młynka, ponieważ przeszkadza w tym obudowa, ale na szczęście nie ma też takiej konieczności.
5. Należy pozostawić górny pierścień w pozycji, w jakiej został uwolniony, a dolny pierścień przesunąć o kilka "kliknięć" zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Do jego przesunięcia przydadzą się 2 małe narzędzia (śrubokręty, widelce, zapałki itp.), bo na włożenie palców jest trochę za mało miejsca.
6. Wcisnąć górny pierścień w dolny w ich nowej wzajemnej pozycji. W górnym pierścieniu są 2 małe bolce, które muszą wejść w 2 dziurki w dolnym.
7. Założyć górne żarno. Być może teraz będzie konieczność wykonania tego po lekkim przekręceniu o 1-2 kliknięcia pierścienia.
8. Założyć pojemnik na ziarno kawy i wypróbować działanie młynka. Próby wykonać rozpoczynając od pozycji 10 grubości mielenia, ponieważ jest możliwe, że przy którejś niższej pozycji żarna mogą zacząć się ocierać o siebie.

Ja zastosowałem przesunięcie dolnego pierścienia o 4 lub 5 "kliknięć", co odpowiada pewnie przesunięciu o kilkanaście dziurek. Przy pracy młynka bez ziaren kawy na pozycji 3 pojawia się lekki dźwięk kontaktu żaren. Na pozycji 1 dźwięk jest oczywiście jeszcze wyraźniejszy.

Zmielenie kawy na pozycji 1 dało według mnie efekt mąki, choć pewnie musieliby to zweryfikować fachowcy. Porównałem swój przemiał do zmielonej kawy w sklepie Tchibo na maksymalnie drobnej nastawie ich młynka, i moja kawa wydawała się jeszcze drobniej zmielona. Po ubiciu w sitku jednolita powierzchnia.

Na codzień będę pewnie stosował nastawę około 3, bo trochę boję się o żywotność trących o siebie żaren.
Nie sprawdzałem jeszcze jaki jest przemiał na pozycji 10. Może się okazać, że jest teraz zbyt drobny dla FP, no ale coś za coś.

Offline Greg

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2015, 13:49:34 »
Pięknie :) serdeczne dzięki!

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2015, 17:34:11 »
A ja się męczę na PW :diabelek:

Offline Greg

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maj 2015, 19:49:43 »
I tak dzięki donkiszot za odpowiedź :). Rzeczywiście przestawiłem może o 4 kliknięcia i teraz młynek piszczy już przy 4 czy 5 nastawie. Tak jak napisałeś na ile jest to bezpieczne dla młynka... Jeszcze nie zmieliłem na mąke bo brakło mi ziarenek ;).
Jeszcze takie pytanie czy do tygielka musze kupować specjalnie paloną kawę? Czy z każdej ta metoda wyciągnie to co dobre?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maj 2015, 20:16:16 »
Jeszcze takie pytanie czy do tygielka musze kupować specjalnie paloną kawę? Czy z każdej ta metoda wyciągnie to co dobre?
Raczej mało kwaskowate, a najlepiej skontaktuj się z ranGo.

Offline Greg

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2015, 21:14:12 »
Okej tak uczynię. A nie wiesz może czy są gdzieś dostępne częsci zamienne tego młynka?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2015, 22:56:42 »
Nie wiem.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maj 2015, 04:03:28 »
Serwis Severina.
Kontaktowałem się kiedyś z nimi, ale wtedy żaren nie było na liście części zamiennych. Upolowałem drugą sztukę za pół ceny i tym się bawię w rozkręcanie.

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Styczeń 2016, 20:12:08 »
Jako że to mój 1. post - Dzień Dobry! ew. Dobry Wieczór! :)

Czy ten Severin da się modyfikować analogicznie w drugą stronę?
Jestem przelewowcem i interesuje mnie opcja na wypadek sporadycznego przelania 600-800ml

Ew. jak ktoś jest w stanie powiedzieć, co max. da się wyciągnąć z fabrycznego końca skali w dripie /hario/ i chemexie?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Styczeń 2016, 20:27:57 »
Coś tam się da w drugą stronę, ale nie za wiele, bo hopper nie złapie bezpiecznika uniemożliwiającego mielenie bez hoppera. Ale wtedy, + te dwa czy ile tam oczek (nie pamiętam) jest już całkiem żwirowo na końcu.

Jeśli chodzi o naparzane objętości na fabrycznej 14-stce, to wiele zależy od sposobu polewania. Niestety nie pamiętam jak to się dokładnie ma, myślę jednak że z 600ml nie będzie problemu. Jeśli bardzo chcesz, to przypomnij mi w niedzielę i sprawdzę.

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Styczeń 2016, 20:51:50 »
Nie jest to krytyczne, więc może poczekać, a nóż ktoś wie/pamięta :)

Młynek i tak pewnie kupię, potrzebuję czegoś do pracy. Prędzej czy później do domu kolejny :)

Przygodę zacząłem od ręcznego Porlexa (co jest często sugerowane na różnych blogach) i to był największy błąd - męczące na dłuższą metę, logistyczny bloker przy większej ilości chętnych na kawę, do tego przemiał nierówny. Mi jeszcze się sam przestawia, możliwe że w trakcie transportu dom-praca-dom :/

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Styczeń 2016, 20:54:58 »
i to był największy błąd
Też mam ten błąd za sobą :) i pewnie nie tylko my. Cóż zrobić, ktoś sprzedaje, ktoś poleca ;)

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Styczeń 2016, 21:11:41 »
Ja też nie byłem zadowolony z ręcznego. Teraz stoi u narzeczonej i korzystanie z niego w weekendy co tydzień / dwa nie jest już tak kłopotliwe. Jako odmiana od młynka elektrycznego, to się sprawdza. Ale jako podstawowy młynek dla kawopijców tego forum- nie bardzo.

Ja mam Concepta, czyli Severina w innej obudowie i na najgrubszym ustawieniu przelewałem nawet 900 ml. Chemexa.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Styczeń 2016, 21:24:36 »
Oj nie, inna obudowa concepta zapewnia znacznie więcej opcji w stronę grubego mielenia. Żarna te same, możliwości inne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi