Autor Wątek: Zamienniki dripperów Kalita  (Przeczytany 12065 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Zamienniki dripperów Kalita
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Sierpień 2024, 21:21:29 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 19:08:09
Do zamienników, trochę starszych wiekowo, można dołączyć NRD-owskie Rifipy
Nie słyszałem nigdy o takich urządzeniach. Możesz pokazać jakąś fotę jak to wygląda? google mi nic nie wypluwa sensownego.

Ok, będą jutro.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Sierpień 2024, 22:25:45 »
Przyszło z takimi ja mam założony ten zaznaczony.
Innymi się jeszcze nie bawiłem.

No w necie czytałem kilka różnych opinii o różnicach jakie powodują które denka, o ile pomiędzy tym prawym, srebrnym, spodziewał bym się innego przepływu, to pozostałe dwa wydają mi się za bardzo podobne.
Skoro podkładasz go pod decent-a, to masz świetną powtarzalność w polewaniu, ciekawe czy zauważył byś różnicę, ja tu jestem bardziej sceptyczny, za małe różnice moim zdaniem, ale to tylko tak mi się wydaje ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Sierpień 2024, 22:59:39 »
Skoro podkładasz go pod decent-a, to masz świetną powtarzalność w polewaniu, ciekawe czy zauważył byś różnicę,

Ja raczej różnicy nie wyczuję ale wykres może coś innego pokazać niż to co wyszło dzisiaj a dzisiaj było tak..

wykres przelew.jpg

A tak szczerze to kupiłem ten "przelewacz" bo mi się normalnie w świecie podobał.

Jka
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2024, 23:10:23 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Sierpień 2024, 11:30:07 »
No w necie czytałem kilka różnych opinii o różnicach jakie powodują które denka, o ile pomiędzy tym prawym, srebrnym, spodziewał bym się innego przepływu, to pozostałe dwa wydają mi się za bardzo podobne.
Skoro podkładasz go pod decent-a, to masz świetną powtarzalność w polewaniu,

Co się nie robi dla pogłębienia wiedzy :lol2:

Wymian poszła bez problemowo.
20240824_074049.jpg

Tutaj już mi się to tak bardzo nie podobało.
20240824_104759.jpg

Skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć i B
A tak to dalej leciało :ups: że aż się przelało :redface:

20240824_105359.jpg

20240824_105547.jpg

20240824_105623.jpg

W końcu w zlewie wylądowało.
20240824_105840.jpg

Pod to denko trzeba by sporo grubiej mielić albo inną metodę zastosować np. konewkę a nie polewanie z Decenta.

Sorki że tak wyszło ale wykresu ty razem nie będzie.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Sierpień 2024, 12:10:11 »
aż się czuję współwinny tego sprzątania ;) Przy tym srebrnym sitku zastanawiam się, czy nie zrobił się efekt jak przy stalowej kalicie, czy część z dziurkami nie jest za płytka i się zwyczajnie nie zatyka mokrym filtrem, ale na patenty z siateczką ala rao nie namawiam :D

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #35 dnia: 24 Sierpień 2024, 12:36:29 »
aż się czuję współwinny tego sprzątania 

Nie było tak źle fotki wszystko wyolbrzymiają.
Przynajmniej wiem by go głębiej do szuflady schować :lol2:

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #36 dnia: 25 Sierpień 2024, 19:48:42 »
Skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć i B

Było A i B to dzisiaj kolej na C
Ostatnie z tych denek jakie przyszły z tym dripperem
Wymiana tradycyjnie bez problemu.
20240825_134546.jpg

No to przelewamy.
Mam wrażenie że jeszcze moment i by się przelało.
20240825_135743.jpg

20240825_140132.jpg

W testowej filiżance smakowo OK ale sam napar jakby mało klarowny może coś się tam za filtr przedostało.

20240825_140244.jpg

Nic wracam do tego środkowego denka pobawię się ustawieniami młynka i jakoś trzeba będzie z tym dripperem żyć w zgodzie.
Bo praktycznie wszystko co miałem do przelewów już spakowane i jutro rano będzie w paczkomacie.

20240825_095916.jpg

Dzisiejszy wykres.
wykres niedzela.jpg

Jka

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Sierpień 2024, 08:32:59 »
Jurku w tym filtrze to jest masakra na ściankach, jak smakuje ta kawa?
Ile faktycznie "kapie" ta kawa do serwera, czy ona się tak mniej/wiecej przelewa szybko jak czas na wyświetlaczu?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Sierpień 2024, 11:40:14 »
Jurku w tym filtrze to jest masakra na ściankach?

Zgoda trudno temu zaprzeczyć na podstawie tych fotek jakie pokazałem (pamiętaj robię kiepskie fotki)
I tutaj jest pole do zabawy młynek jest ustawiony pod filtr nr.3 to nim powinienem - jego regulacją się pobawić by nie było jak jest teraz ważne że wiem o tym.

jak smakuje ta kawa?
Jak napiszę ze znakomicie to i tak nikt nie uwierzy trzeba pamiętać ze tam jednak występuje jakieś tam ciśnienie i coś tam z tych ziarenek wypłukuje.

Ile faktycznie "kapie" ta kawa do serwera, czy ona się tak mniej/wiecej przelewa szybko jak czas na wyświetlaczu?
Nie nie przelewa się tak szybko.
Ekspres się wyłącza w jakimś tam czasie ale i tak to jest zapisane w pamięci, a jeszcze zostaje praktycznie pełny dripper wody i ona jakiś czas jeszcze skapuje ile to trwa nie wiem nie mierzyłem.
Zresztą to tylko jakieś tam moje próby dostosowanie czegoś do czegoś to nie musi zadziałać pobawić się można czemu nie i ja tak to traktuję.
Nie uda się trudno dripper trafi do szafy albo wystawię go w K/S za 2/3 ceny sklepowej i kłopot z głowy :lol2:

Jka

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Sierpień 2024, 16:55:56 »
Mam wrażenie że jeszcze moment i by się przelało.

Ale przecież w profilu możesz regulować zarówno szybkość przepływu, jak i zakładam ilość wody w "zalaniu" i przerwy między zalaniami.
Przy przelewie dość powszechne jest dzielenie dozy wody na części np po 100 ml i przerwy pomiędzy kolejnymi zalaniami.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:04:48 »
Ale przecież w profilu możesz regulować zarówno szybkość przepływu, jak

Może i mogę ale nie umiem tego robić tak że na razie nie dotykam tego bo nie wiem gdzie.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi