Autor Wątek: Kawy od Gregorio - na początek Etiopia  (Przeczytany 8153 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Kawy od Gregorio - na początek Etiopia
« dnia: 08 Kwiecień 2015, 20:15:00 »
Dziś przyszły do mnie kupione próbki kaw od małej palarni o nazwie Gregorio ze Strzyżowa na Podkarpaciu.
Jedną z nich, jasno paloną Etiopię właśnie piję.
Zaparzyłem ją w aeropresie. Metoda odwrócona, dawka 18 g, temp wody 90 st., czas zaparzania. preinfuzja i wyciskanie ok. 2 min.
Wrażenia. Powiem tak. Nie znalazłem w niej bogatego bukietu różnych doznań kwaskowatości jak w innych Etiiopiach, które ostatnio piłem, ale ta kawa bardzo mi smakuje. Jest bardzo słodka z delikatną nutą kwaskowatości dżemu z dojrzałych śliwek węgierek.
Moim zdaniem, koneser szukających bardzo bogatych różnorodnych doznań smakowych w niej nie znajdzie, ale dla większości zwykłych pijących kawę będzie super. Można ja nazwać kawą bardzo bezpieczną, którą można podać gościom, bez obawy, że kwaski wykrzywią im buzię :taktak:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawy od Gregorio - na początek Etiopia
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwiecień 2015, 22:47:09 »
ale ta kawa bardzo mi smakuje
I to jest najważniejsze :).

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwiecień 2015, 17:06:42 »
Dziś spróbowałem jasno palonej Kenii z tej palarni. Sposób zaparzania taki sam jak poprzednio. Napiszę krótko.
Naprawdę bardzo dobra. Zaskoczyła mnie swoją słodkością, jeszcze bardziej jak Etiopia. Cytrusowa kwaskowatość, bardziej mandarynki jak cytryna, jest wyraźnie wyczuwalna. Delikatna, ale nie herbaciana. Prawdziwy smak kawy utrzymujący się długo na podniebieniu.

Jestem ciekaw, czy ktoś z forumowiczów pił tą kawę i jakie ma wrażenia. Ja jestem pozytywnie zaskoczony.

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwiecień 2015, 23:11:22 »
Jestem ciekaw, czy ktoś z forumowiczów pił tą kawę i jakie ma wrażenia.
Ja dostałem próbkę Kenii palonej ciemniej niż średnio. Metoda odwrócona 15g/200 ml i ok 80 st dawała słodki napar o smaku wiśni i gorzkiej czekolady. Miałem jeszcze ok 10g, dziś spróbowałem metody a la Tim Wendelboe (opisywana w wątku o aero) - 8g/100 ml, ok 80st i uzyskałem coś podobnego do Twojego opisu. Była czekolada ale mniej gorzka, nie było wiśni, a coś bliżej właśnie mandarynek (chociaż mogłem zasugerować się Twoim opisem).

Etiopię mam średnio paloną. Metoda a la Tim Wendelboe 15g/200ml/80st dała coś porównywalnego z Twoim opisem, chociaż dżem u mnie był truskawkowy, może to wina dżemu mojej mamy  :jezyk:
W metodzie klasycznej mam coś bliżej opisu ze strony palarni - najpierw jakiś cytrusowy kwasek, a później czelolada, bardziej w stronę gorzkiej niż mlecznej.
bardzo bogatych różnorodnych doznań smakowych w niej nie znajdzie, ale dla większości zwykłych pijących kawę będzie super
Ja jestem właśnie takim zwykłym pijącym kawę i jak najbardziej się zgadzam.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwiecień 2015, 23:30:06 »
Może by tak skusić się na tą Kenię. A jak wyglądają opakowania?

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwiecień 2015, 23:38:10 »
Może by tak skusić się na tą Kenię.
Manfred, przecież Kenię masz obiecaną ode mnie  ;)

Kawa jest pakowana po 250g w zgrzewanych workach bez zaworka. Właściciel mówił, że zastanawia się nad wprowadzeniem opakowań z zaworkami. Możesz zobaczyć jak to wygląda na profilu palarni na Facebooku

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwiecień 2015, 23:39:39 »
Manfred, przecież Kenię masz obiecaną ode mnie 

Już tylu mi obiecało kawy że się pogubiłem. Jeden to nawet 5 kilo ale już do mnie nie pisze :-)

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwiecień 2015, 12:17:35 »
Manfred, przecież Kenię masz obiecaną ode mnie   

Kawa jest pakowana po 250g w zgrzewanych workach bez zaworka.

Jak w workach bez zaworka to trochę kiszka :nienie:
Felix, ty masz tą Kenię mocniej średnio paloną. Ja w dobrej Kenii, Etiopii do przelewów szukam nut owocowych. Jeśli mam je znaleźć to tylko w jasnych paleniach. Myślę manfred, że powinieneś zamówić jednak te 250 g Kenii i poprosić o jasne palenie. Według mnie jest to ciekawa kawa.
Teraz siorbię Burundi średnie palenie i zastanawiam się jak by smakowała w espresso. Kilka gram ziaren jeszcze mi zostało, ale ciężko będzie się wstrzelić za pierwszym razem.

Offline Felix Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwiecień 2015, 12:54:12 »
Już pytałem o zaworki, właściciel stwierdził że szuka. Jak więcej osób zwróci na to uwagę, to na pewno zacznie szukać intensywniej :)

Póki co palenie można sobie wybrać od 500g, ja brałem co mieli, żeby sprawdzić co mi smakuje, a co nie. Teraz już wiem, że najbardziej podeszły mi Kenia i Burundi i dotrą do mnie jasno palone. Takie też zostaną wysłane do Manfreda i WS :)

Ja też lubię słodycz i owocowe nuty. Miałem większą ilość po 100-150g więc trochę testowałem i jak dla mnie wychodzi na to, że metoda klasyczna (a jeszcze lepiej ta a la Tim) może być w jakimś stopniu "lekarstwem" na ciemniejsze palenie.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwiecień 2015, 10:50:04 »
Dzięki @lubuszowi własnie zaparzyłem sobie Burundi jasno palone w aero. Kawa jest bardzo fajnie zbalansowana, brak goryczy, delikatne, fajne kwaski przebijają się przy siorbaniu. Spokojnie można polecić ;).
W młynie: ziarna

Offline Gregorio Mężczyzna

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwiecień 2015, 15:57:44 »
Witam

Przepraszam że dopiero dzisiaj odpowiadam, ale zgodnie z sugestiami - woreczki już jadą :), na razie z wentylkiem będą opakowania 250 gram. :)

Cieszę się również, że kawa smakuje :)
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwiecień 2015, 16:06:10 »
Panie Grzegorzu, czemu nie można zamówić próbek? Gdy dodaje próbki do koszyka otrzymuje komunikat, że produkt został dodany ale w koszyku pusto.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwiecień 2015, 22:30:27 »
może jakis chwilowy błąd, lub coś zawisło, bo w tej chwili działa :)

Offline Felix Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwiecień 2015, 22:42:13 »
Właśnie sprawdzałem u siebie i działa, kiedy jestem zalogowany.
Kiedy nie jestem zalogowany, dodawanie innych kaw działa bez problemu, ale dodanie próbek czyści zawartość koszyka.

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Kwiecień 2015, 14:03:29 »
A pod jaką przeglądarką ? Bo sprawdzałem pod chrome i nie nie czyści mi koszyka, i wszystko działa jako niezalogowany , bede wdzięczny za informację

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi