Dzień dobry Drodzy Forumowicze

Po prawie 4 latach, wracam do Polski i czas się zaopatrzyć w ekspres i młynek.
Na początku, chciałem tylko powiedzieć, że bardzo dziękuję społeczności tego Forum, wiele się dowiedziałem i wiele myśli poukładałem, czytając różne wątki

I - co dla mnie było ciekawe - zweryfikowałem (w obie strony - czasami się w czymś utwierdziłem, a czasami zmieniłem zdanie) wiele opinii / stwierdzeń sugerowanych przez AI, myślę, że w dużej mierze jednak różnicę stanowi zbytnio pobieżne analizowane informacji oraz fakt, że dane zbierane są jednak głównie z rynku amerykańskiego.
Z racji analitycznego umysłu, przed każdym zakupem muszę przeczytać internet, i (pewnie nie jestem tu sam) im więcej przeczytałem, tym mniej wiem

Od 12 lat funkcjonowałem z ekspresami kolbowymi i młynkami Single dose, realnie pierwszy porządniejszy sprzęt miałem przez ostatnie 3 lata w Stanach, Lelit Anna PID + Eureka Mignon Zero (SD).
Pite są głównie kawy mleczne (~5 dziennie), choć ja już od jakiegoś czasu coraz częściej interesowałem się doppio

Zakładam że będzie to postępować

Alternatywy, jakie mi towarzyszyły ostatnie miesiące, to kawiarka, której też używam na wyjazdach.
Obecnie planuję zakup zestawu ekspres dual boiler + młynek... no właśnie nie wiem jaki.
Oryginalnie myślałem o Lelicie Biance, ale - również dzięki wielu informacjom z tego Forum - swoją uwagę przekierowałem w stronę ECM / Profitec.
Z racji, że chciałbym, aby był to zakup na długie lata, to co wymyśliłem to:
Ekspres: ECM Synchronika II, alternatywnie Profitec DriveMłynek: Tu mam dużo więcej rozkmin, bo założyłem na młynek budżet max 4.000 zł, ale z wyczytanego internetu wynika mi, że 'najlepszy' wybór to byłby Mazzer Philos.
Co do zasady, nie mam jakichś większych preferencji Signle Dose vs GbW, od zawsze mieliłem kawę wcześniej więc nie jest to dla mnie żadnym problemem, on demand to pewnie byłoby miłe usprawnienie procesu pod kątem czasu przygotowania kaw.
Alternatywnie myślałem o:
- Mahlkonig e64WS (zrezygnowałem, bo wydaje się nieco zbyt skupiony na bajerach, a ten przemiał 'puszysty' mnie delikanie martwi
- Fiorenzato All Ground Sense => wciąż o nim myślę
- Timemore 078s też mi gdzieś chodzi po głowie.
Z racji trudnej dostępności Philosa w Polsce i braku możliwości negocjacji, myślałem o następujących scenariuszach:
1) Dołożyć do Philosa, być może rezgynując z Synchroniki, idąc w Drive
2) Iść w Synchronika II + któryś ze wspomnianych młynków (przy zakupie nowych sprzętów jeszcze w lipcu, uda mi się to wrzucić w koszty JDG, która zaraz będzie zamykana)
3) Negocjować z Wybranką opcję All-in, czyli Synchronika II + Mazzer (wtedy pewnie tylko Mazzer wpuszczę w koszty)
Jeżeli ktoś miałby ochotę podzielić się swoją opinią lub tym, co sam/a by zrobił, byłbym zobowiązany

Niezależnie, jeszcze raz dziękuję za ogrom wiedzy na Forum, który pomógł mi wiele myśli poukładać.
Dobrego dnia,
Marcin