Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 420 razy)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #15 dnia: Dzisiaj o 07:42:07 »
Flush przed zaparzaniem zawsze się przyda, także dla oczyszczenia sita. Jak długi zależy od pojemności wymiennika.

W Ascaso Baby T przykładowo wystarczy zrobić flush 5s aby wymienić wodę.

Swoją drogą sprawdzał ktoś kiedyś te 85st w LM ? Ta wężownica wokół bojlera jest dość spora i jest przykryta termoizolacją. Jeżeli woda będzie miała wystarczająco długi przestój to też chyba będzie przegrzana.
Chyba że ściana wężownicy jest dość gruba ale wtedy z kolei przy intensywnej pracy woda byłaby nie dogrzana.

Hobbystycznie projektuje od jakiegoś czasu ekspres do kawy z trochę innym układem grzewczym. Przy wielu różnych podejściach do tematu stabilizacji temperatury pojawia się wymiennik w bojlerze pary aby zapewnić bojlerowi kawy bardziej stabilne warunki pracy. Ale problem zawsze jest ten sam, stojąca woda się przegrzewa, a płynąca ma znacznie niższą temperaturę więc wymaga to dodatkowego sterowania.
Jednym z pomysłów na stabilizację temperatury na wyjściu z HX w bojlerze pary był zawór 3D przy wejściu do HX i zawór jednokierunkowy na wyjściu z HX. Takie rozwiązanie miałoby opróżniać wymiennik po każdej zakończonej ekstrakcji. Skutkowałoby to bardziej powtarzalną temperaturą na wyjściu z HX ponieważ woda za każdym razem miałaby mniej więcej taki sam czas kontaktu z temperaturą wody z bojlera.

Offline Biff

« Odpowiedź #16 dnia: Dzisiaj o 09:08:58 »
O ile dobrze kojarzę to Xenia ma coś takiego. Woda nie stoi w wymienniku, jest on zawsze opróżniany. Natomiast jak z tego zrobić podgrzewanie wstępne, bez wprowadzania powietrza do układu, to nie wiem. Pewnie kolejny zawór trójdrożny i kombinowanie z napełnianiem wymiennika. Chyba trochę bez sensu.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 09:32:11 wysłana przez Biff »

Offline oscar

« Odpowiedź #17 dnia: Dzisiaj o 19:19:53 »
Gmtb nie obraź się ale mam wrażenie, że proponujesz mi coś co jest w wyłacznie w waszej ofercie i to stanowi główną przesłanke a nie najlepszy możliwy wybór. :)
Stąd też grzecznie podziękuję za radę. :)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #18 dnia: Dzisiaj o 19:42:19 »
Swoją drogą sprawdzał ktoś kiedyś te 85st w LM ? Ta wężownica wokół bojlera jest dość spora i jest przykryta termoizolacją. Jeżeli woda będzie miała wystarczająco długi przestój to też chyba będzie przegrzana.
Chyba że ściana wężownicy jest dość gruba ale wtedy z kolei przy intensywnej pracy woda byłaby nie dogrzana.

A czy ta wężownica przypadkiem nie jest na zasilaniu bojlera kawowego? Raczej może działać też z wyłączonym parowym..., a jeśli jest włączony, to jest stabilniejsza temp, bo do bojlera dopływa już wstepnie podgrzana woda...

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #19 dnia: Dzisiaj o 20:07:58 »
Właśnie chodzi o temperaturę przy włączonym bojlerze kawowym.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #20 dnia: Dzisiaj o 20:09:50 »
Gmtb nie obraź się ale mam wrażenie, że proponujesz mi coś co jest w wyłacznie w waszej ofercie i to stanowi główną przesłanke a nie najlepszy możliwy wybór. :)
Stąd też grzecznie podziękuję za radę. :)

Nie obrażę się... ale jedno nie wyklucza drugiego😀 jakby nie patrzeć jestem użytkownikiem komercyjny.

A moje propozycje spełniają Twoje oczekiwania.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:14:55 wysłana przez Gmtb »

Offline Biff

« Odpowiedź #21 dnia: Dzisiaj o 21:24:52 »
Właśnie chodzi o temperaturę przy włączonym bojlerze kawowym.
Parowym.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #22 dnia: Dzisiaj o 21:53:23 »
Tak, parowym😅

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi