Autor Wątek: Niska temperatura na wylocie, akurat u mnie Ascaso Dream  (Przeczytany 7234 razy)

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Niska temperatura na wylocie, akurat u mnie Ascaso Dream
« dnia: 07 Kwiecień 2015, 18:59:00 »
Czołem Jakoś tak pechowo, akurat kończy się 2 lata od zakupu ekspresu, choć jeszcze nie minęły 2 lata od jego otrzymania i mam wątpliwości. Zauważyłem, że na termometrze jest bardzo mała temperatura po rozgrzaniu ekspresu, widać może ze 65 stopni. Wiem, że termometr w Dream jest tylko orientacyjnie, dlatego zmierzyłem temperaturę na wylocie, niestety termometrem kuchennym. Woda wlewająca się do dobrze rozgrzanego naczynia (wąska filiżanka, wlewane tuż poniżej prysznica) miała co najwyżej 75 stopni. Pomiar temperatury wody gotującej się w czajniku bezpośrednio po wyłączeniu czajnika wykazał 98,5 stopnia (dla skontrolowania termometra). Czy ktoś miał możliwość sprawdzania w ten sposób temperatury? Czy nie powinna być jednak kilka stopni wyższa?
Przy spienianiu mleka maksymalna temperatura na termometrze wynosi 100° i 2 kreski, gdy zwykle sięgało końca skali. Napisałem do Janusza mejla, ale dzisiaj pewnie nie odpowie.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Niska temperatura na wylocie, akurat u mnie Ascaso Dream
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2015, 22:01:32 »
Problemy z temperaturą zdarzają się przy zakamienionej maszynie, zakładam że twoja jest w dobrym stanie, karmiona miękką wodą.
Termometr też ma zbyt dużą bezwładność. Ten kuchenny to cyfrowe cudo czy analogowe cacko?

Temperatura spieniania jest co najmniej dziwna - ale czy mleko spienia jak zwykle czy słabiej?

LMWDP #469

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień 2015, 22:10:12 »
Termometr cyfrowy,  weryfikowany wrzątkiem. Co do temperatury spieniania, to jej nie jestem w stanie sprawdzić, bo to para, tego zewnętrzny termometr nie zmierzy. Wydajność spieniania muszę sprawdzić, u mnie córka pije z mlekiem, ja czarne.
Odkamieniam regularnie. Ostatnio chyba ze 3 tygodnie temu, wg instrukcji Janusza.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpień 2017, 21:35:33 »
I jak skończył się ten przypadek ?
- bo mam identyczny problem, który wcześniej nie występował.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpień 2017, 22:04:16 »
Odkamieniam regularnie. Ostatnio chyba ze 3 tygodnie temu
Takie częste odkamienianie ? Ja swoją Bezzerę z HX-em przez rok nie odkamieniałem (producent tego nie zaleca). Po roku oddałem ekspres do serwisu Coffeesite w Warszawie i ekspres nie wymagał odkamieniania. Ale wodę kupuję Żywiec Zdrój lub Proimavera i filtruję dodatkowo przez filtr Brita. Nie ma prawa po roku być kamienia. Ja stawiam na wodę laną z kranu lub bez filtra.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpień 2017, 22:11:34 »
@Hlary. Bojler Ty masz jeszcze z HX, kolega termoblok.  To nie jest to samo.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpień 2017, 22:43:45 »
Ja swoją Bezzerę z HX-em przez rok nie odkamieniałem (producent tego nie zaleca).

Ten producent nie zaleca, ale inni zalecają. Uważam, że warto prewencyjnie odkamieniać ekspres co kilka miesięcy, nawet przy stosowaniu miękkiej wody.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpień 2017, 00:46:35 »
w domu mam duży zestaw filtrów (osmoza + redox), czajnika nie odkamieniałem  nawet 1 raz, a ma jakieś 4 lata  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2017, 01:02:52 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpień 2017, 10:08:55 »
Odkamieniam regularnie. Ostatnio chyba ze 3 tygodnie temu
Takie częste odkamienianie ? Ja swoją Bezzerę z HX-em przez rok nie odkamieniałem (producent tego nie zaleca). Po roku oddałem ekspres do serwisu Coffeesite w Warszawie i ekspres nie wymagał odkamieniania. Ale wodę kupuję Żywiec Zdrój lub Proimavera i filtruję dodatkowo przez filtr Brita. Nie ma prawa po roku być kamienia. Ja stawiam na wodę laną z kranu lub bez filtra.

W Bezerze para jest podawana z dużego boilera. Osadzanie się w nim kamienia to dłuższy proces.

W modelach z termoblokiem w trybie wytwarzania pary kamień osadza się w termobloku i dzieje się to sporo szybciej. Ja sobie popatrzysz ilość "odparowanej wody, vs. powierzchnia na której się może osadzić to dobrze widać proporcje różnice czasowe. Więc nie sądzę by doświadczenie z HX miało bezpośrednie przełożenie na model z pojedynczym termoblokiem.

P.S. Zobacz jak często należy odkamieniać automaty z termoblokiem właśnie.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sierpień 2017, 10:52:55 »
Espresso w wygrzanej filiżance powinno mieć koło 82-85 stopni w trakcie nalewania / lub zaraz po zakończonej ekstrakcji.
Ciężko zmierzyć w warunkach domowych temperaturę ponieważ posiadany sprzęt zazwyczaj ma sporą bezwładność, a espresso stygnie dość szybko:/
Moim zdaniem pada termometr. Ewentualnie można zrobić dodatkowo odkamienianie.

Pytanie podstawowe brzmi czy zauważyłeś jakąś różnicę w smaku kawy i jej wyglądzie?

Offline color1

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Sierpień 2017, 10:53:19 »
81,5 st to ja mam temperaturę wody wypływającej z wylewki, mierzone kilka razy, na wygrzanym prawie godzinę ekspresie i na wygrzanym, skalibrowanym na wrzątku termometrze (sonda elektroniczna). podstawowa różnica to wygląd cremy (zbyt jasna), dodatkowo lampka dogrzewania gaśnie również zbyt wcześnie zarówno w trybie kawy jak i trybie pary - dokładnie tak jak to pierwotnie opisał autor.
ekspres regularnie czyszczony... z resztą bezpośrednio przed pomiarami również aby nie było wątpliwości.

no a tak na marginesie, już ustaliłem z Januszem że wysyłam mu maszynę do przetestowania... ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2017, 10:58:52 wysłana przez color1 »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Sierpień 2017, 12:28:46 »
Wydaje mi się że uzgodnione było ze mną a nie Januszem ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Sierpień 2017, 12:38:28 »
82-85? Sporo. Cytat z blogu coffeedesk:

Cytuj (zaznaczone)
Mierzę temperaturę w obydwu espresso po piętnastu sekundach po zaparzeniu, by zasymulować czas podania i chwilę na pierwszy łyk. Pierwsza dobija do 73 stopni. Druga – do 74...

Przy czym u mnie na LaMa Strada identyczne temperatury.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Sierpień 2017, 12:51:18 »
Ciężko zmierzyć w warunkach domowych temperaturę ponieważ posiadany sprzęt zazwyczaj ma sporą bezwładność, a espresso stygnie dość szybko:/

O tej metodzie pisałem w innym temacie. Doppio zrobić do styropianowego kupka i odczytać temperaturę. Kolba bez dna( NPF) byłaby pomocna jak jest możliwość wpięcia w grupę.

podstawowa różnica to wygląd cremy (zbyt jasna)

Kawa jest niedogrzana podczas ekstrakcji.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline color1

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Sierpień 2017, 13:44:32 »
Wydaje mi się że uzgodnione było ze mną a nie Januszem ;)

Możliwe, w każdym razie z serwisem... ;)

Aha, dzisiaj definitywnie padł wskaźnik temperatury, woda na wylewce nadal 81,5 st. (mierzę, wtykając końcówkę sondy w wylewkę, więc ma ona kontakt i z kolbą i jednocześnie opłukiwana jest wodą z kolby). To jest najwyższa osiągana temperatura w trakcie całego flush-a.

Czy ktoś mógłby ew. wykonać pomiar, na wygrzanym ekspresie, ile wody przelatuje przez kolbę na jednym cyklu grzania ?
Ja robię to tak (ekspres wygrzany): z zapiętą kolbą, po zgaśnięciu lampki grzania czekam 15 sek, włączam pompę, do kolejnego załączenia grzałki przelatuje 77 ml/g wody.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi