Autor Wątek: Eureka Mignon Zero 55s  (Przeczytany 350 razy)

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
Eureka Mignon Zero 55s
« dnia: 07 Maj 2026, 14:45:47 »
Ostatnio zmieniłem młynek Eureka Mignon Specialita na Eureka Mignon Zero 55s.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne :-D:

- Jeszcze cichsza praca,
- Bardzo mała retencja dzięki mieszkowi,
- Dużo większe, bardziej precyzyjne pokrętło ( King size) ustawienia grubości mielenia,
- Fajny wyłącznik On/Off umiejscowiony z przodu.

Jedyny minus dla mnie na obecną chwilę to nieregulowany widelec na portafiltr o średnicy 58 mm/załączony metalowy pojemnik na zmieloną kawę.
Troszkę to utrudnia przesypanie zmielonej kawy z kubka Eureka do portaflitra, jako że obecnie używam portafiltr o średnicy 54 mm.

Ale, że w planach jest Flair 58+2 lub coś podobnego, to problem ten może zniknąć  ;)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
Odp: Eureka Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwiec 2026, 20:50:47 »
a jak problemy ze statycznością/czyszczeniem codziennym?
ten wylot nie jest magnetycznie montowany i jeśli często trzeba go odkręcać to na minus.

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
Odp: Eureka Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwiec 2026, 22:09:10 »
a jak problemy ze statycznością/czyszczeniem codziennym?
ten wylot nie jest magnetycznie montowany i jeśli często trzeba go odkręcać to na minus.
Nie jest źle, ale też nie idealnie. Im drobniejsze mielenie tym lepiej. Pod dripa będzie mocno brudzić. Pod espresso nie ma większych problemów. RDT co prawda poprawia higienę (nawet bardzo), ale młynek się zapycha i trzeba go rozkręcać do czyszczenia (nie tylko wylot - na szczęście producent to przewidział i nie jest to trudne). Retencja rzeczywiście jest minimalna, nawet na zapchanym młynku. Ja po prostu założyłem sobie, że robię czyszczenie co 3 miesiące pro forma. BTW. uchwyt na kolbę 58mm też nie do końca pasuje i trzeba używać pojemnika.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi