te młynki są dość chodliwe, więc warto jutro zadzwonić i się zapytać kiedy będzie dostawa.. co do kawy napisz pw o którym Ci mówiłem i zobaczysz na czym stoisz
za 40zł nordic approach sprzedaje ziarno ale zielone przed wypaleniem więc pomyśl co musisz mieć w filiżance jeżeli tyle kosztuje kg obrobionej kawy..
warto dopłacić parę złotych w tym wypadku, sam się zresztą przekonasz.
Powinno się płacić za:
1. Jakość zielonego ziarna - czy ziarno nie jest chore, w jakich warunkach jest obrabiane, czy nie ma defektów, skąd pochodzi - w przemysłowych kawach nie masz o tym informacji ale poza kilkoma porządnymi "włochami" sytuacja wygląda naprawdę nieciekawie.
2. Jakość ziarna po wypaleniu - kto wypala Tobie to ziarno ? Specjalista od kawy, dbający o nią z całych sił czy osoba dorzucająca kasztanów przed zmieleniem ? Każda kawa ma swój unikalny profil a specjalistów umiejących ten profil wydobyć jest naprawdę niewielu. Uwierz mi na słowo, giganci nie będą do zielonej kawy kosztującej 7-15zł za kg zatrudniać wirtuozów.
3. Świeżość kawy - kiedy Twoja kawa była palona ? Porządna palarnia podaje czytelną datę palenia. W markecie takiej informacji nie ma. Jedyne co wiemy to data przydatności - zazwyczaj data palenia to ta data - 2 lata. Tak więc zazwyczaj dostajesz kawę min. półroczną, często nawet prawie dwuletnią.
Żeby kawa smakowała dobrze tak jak powinna smakować ziarenka palone jaśniej powinny zostać spożyte max. 2 miesiące po wypaleniu. Przy kawach pod espresso, kawiarkę ciemniej zazwyczaj palonych ten termin wydłuża się do nawet 3 miesięcy. . .
4. Informacje o kawie - skąd pochodzi ? Państwo, region, plantacja, imię nazwisko plantatora/farmera ? Wysokość na jakiej jest zbierana ? Odmiana botaniczna ?
Te informacje pozwalają nam wiedzieć z jaką kawą mamy do czynienia. Kto bierze na siebie odpowiedzialność jeżeli kawa będzie nieodpowiedniej jakości. Czy może komu zostaną przypisane zasługi za fantastyczną kawę.
100% Arabika, niskodrażniąca, łagodna unikalna kompozycja arabik z południowej ameryki... to zazwyczaj znajdujemy na paczce przemysłowej. W najlepszym razie Kaffee Brasil czy coś w tym stylu.
2/3 upraw na świecie to arabika, to tak jakby powiedzieć "Mam fantastyczne jabłka" Jakie jabłka ? Ze wschodniej europy... idziemy na stragan drugi raz i dopowiedzmy sobie sami co dostaniemy prosząc o jabłka "ze wschodniej europy" za każdym razem coś innego. .dobre lub nie.
To pokrótce składa się na smak jaki ostatecznie znajdziemy w filiżance.
Czy warto zapłacić zamiast 40-100zł za kg 60-150zł i mieć spełnione powyższe punkty , to już pytanie do Ciebie. Ja twierdzę, że tak.
PS. Co do eksperymentów z kawiarką pomocny może Ci się okazać materiał z bloga AraBean