Autor Wątek: Ceado E6C Chameleon  (Przeczytany 988 razy)

Offline Ness

• Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
Ceado E6C Chameleon
« dnia: 06 Kwiecień 2026, 19:23:33 »
Czy ktoś z Was posiada ten młynek?

https://www.ceado.com/en/products/multipurpose-coffee-grinders-e6c-chameleon/

Rozglądam się za czymś co ułatwi mi życie na co dzień (używam comandante od wielu, wielu lat).

Piję wyłącznie jasno palone alternatywy.
Przy niektórych etiopiach ręką się ciężko mieli, także zakładam, że elektryki ze słabszymi silnikami również mogą mieć problemy lub spadek wydajności (fellow ode, wilfa uniform evo, timemore 064).
DF64 (i teraz który…) nieco odstrasza brakiem brandu i potencjalnie słabszego wsparcia (a młynek chcę kupić potencjalnie dożywotnio) plus bazowe żarna raczej nie są zbyt dobre.

Mahlkönig x64sd wydawał się fajny, choć dostanie się do komory jest mało wygodne. Plus to niekoniecznie TEN Mahlkönig.

Także aby nie rozpisywać się nadmiernie - będę wdzięczny za głosy jeśli ktoś miał do czynienia z tym Ceado. Wydaje się idealny (może minusem być problem ze statycznością ale jeśli to byłby jedyny minus to mogę się zdyscyplinować do RDT, choć wolałbym nie).

Jeśli macie inne sugestie biorąc to wszystko do kupy - również będę wdzięczny.
(Równie lub lepszy przemiał jak comandante, brak irytujących elementów, dobra jakość wykonania, brak lub niska retencja, przyjemna regulacja mielenia z rozsądnym zakresem i skokiem (lub płynnym), odpowiednio mocny silnik, bezawaryjność, dobre wsparcie producenta/serwisów w Polsce, plusem będzie cicha lub niemęcząca praca. Mogę się szarpnąć max na Ceado z racji na zbliżające się okrągłe urodziny. Mazzer Philos już zbyt drogi… a i regulacja z tyłu niekoniecznie mi po drodze  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2026, 19:26:27 wysłana przez Ness »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ceado E6C Chameleon
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwiecień 2026, 20:18:59 »
Nie mam, ale polecam. Wydaje się ten młynek być bardzo fajnym urządzeniem. Na pewno będziesz zadowolony.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwiecień 2026, 20:30:41 »
Cytuj (zaznaczone)
Przy niektórych etiopiach ręką się ciężko mieli, także zakładam, że elektryki ze słabszymi silnikami również mogą mieć problemy lub spadek wydajności (fellow ode, wilfa uniform evo, timemore 064)

Tak tylko gwoli formalności, mam zarówno Ode jak i Timemore 064 i jeszcze nie udało mi się żadnego z nich zatrzymać, pomimo baardzo twardych ziarenek. Ale faktem jest, że dźwięk silniczków niekoniecznie "przekonuje". Tak czy owak oba dają bardzo smaczne rezultaty w przelewach, przy czym Ode jeszcze nie straszy ceną.
Ten Ceado pewnie też dałby radę aż nadto.
Nie wiem tylko jak z czystością w obliczu wyjmowalnych elementów wylotu, czy aby gdzieś tam nie ma za wiele miejsc do gromadzenia materii...

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwiecień 2026, 20:54:53 »
Ja do przelewów polecam Sculptor 078. Mam I bardzo sobie chwalę. Szybki, czysty, nie stosuję RDT, wygodna regulacja, równy przemiał, regulacja obrotów. Jedyny minus - ponoć uciążliwy przy rozbieraniu do czyszczenia, nie wiem jeszcze tego nie robiłem.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwiecień 2026, 21:12:00 »
aby gdzieś tam nie ma za wiele miejsc do gromadzenia materii...
Dlaczego? Banalny, maleńki chiński StarSeeker E55 też ma wyjmowalne elementy wylotu i nic tam nie zostaje.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2026, 21:55:53 wysłana przez Antonio »

Offline Ness

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień 2026, 23:57:24 »
Nie mam, ale polecam. Wydaje się ten młynek być bardzo fajnym urządzeniem. Na pewno będziesz zadowolony.

Dzięki 😊
Jestem o włos od podcięcia decyzji.
Troszkę mimo wszystko na wiarę.
Byłoby prościej gdyby nie zawiłość tematu i moda na regulację obrotów, generatory plazmy i kombinacja z żarnami jak wymiana na np. ssp.

Tak na chłopski rozum to Ceado wie co robi i dopasował żarna do konstrukcji oraz obrotów (dość wysokie, 1700rpm).
Teraz gdybanie - myślisz, że ten kameleon będzie mielił unimodalnie z dość niską zawartością pyłu? W stosunku do comandante może ciut minimalnie bym chciał więcej klarowności kosztem body. Lub po prostu utrzymać poziom/styl i nie kręcić korbą.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2026, 14:13:35 »
Jeśli chcesz Comandante nie na korbkę, to polecam wspomniany wcześniej EE55 :). Mogę wypytać w Ceado jakie mają rozkłady ich młynki...

Offline Ness

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwiecień 2026, 23:35:52 »
Jeśli chcesz Comandante nie na korbkę, to polecam wspomniany wcześniej EE55 :). Mogę wypytać w Ceado jakie mają rozkłady ich młynki...

Byłoby to bardzo miłe 😊

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2026, 07:31:59 »

Offline Ness

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwiecień 2026, 20:32:11 »
dzięki @ranGo 😃
na pewno ekonomiczna opcja, choć często frustruję się na co dzień jak długo zajmuje mi mielenie (gdy się zagapię i czajnik dawno nagrzał), także taki motorek znacząco (o ile w ogóle) tego nie przyspieszy (same żarna szybkie nie są...).

@Antonio czy udało się może coś wyciągnąć od Ceado? Czy raczej to wiedza tajemna? 😃

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwiecień 2026, 13:00:18 »
Juz dawno pokazywalem jak zwykłą wkrętarkę na baterię np Xiaomi Mi do tego wykorzystać. Tylko 4 razy tańsza i do tego jest wrętarką.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi