Autor Wątek: Kawowe mieszanki A+R  (Przeczytany 616 razy)

Offline MarekPozostal

Kawowe mieszanki A+R
« dnia: 14 Marzec 2026, 22:24:44 »
Cześć! Chcę jednym wątkiem poruszyć kilka tematów :)
Aktualnie kawę pije z ekspresu kolbowego i miele w młynku df64 v2.

1.Robicie własne mieszanki kawy arabica+robusta? Czy kupujecie gotowce?
Ogólnie marzy mi się trochę poeksperymentować i sprawdzić jaki % danej mieszanki mi przypadnie do gustu.
Aktualnie morduje z świeżopalonej Classico Italiano już pare kilo, ona chyba jest 50/50.  Testowałem również jakaś inną włoską mieszankę 85/15 i 70/30. Ale dalej czuje że można coś więcej wyciągnąć z własnego blenda.

2. Jak komponować własne mieszanki? Czy jest jakaś złota zasada którą sie kierują palarnie np co do rejonu arabica lub robusty? Czy palarnie robią to często losowo np wybierając arabice z brazylii a robustę z indii?

3. Jakie są wasze ulubione rejony pochodzenia ziaren arabica i robusty?
Raz udało mi się kupić arabice z timoru, była to jedna najlepszych kaw jednorodnych. Lubie też arabica z Gwatemali i jako dodatek coś z Brazylii.  Robuste chyba tylko piłem indyjską .

4. Jakie aktualnie palarnie są na topie, gdzie warto zamawiać?

5. Jak świeżą kupujecie kawę? Pare razy widziałem, że palarnie sugerują, że stabilniejsze są te kilkutygodniowe-miesięczne kawy nie te świeżo wypalone. Jak jest na prawde?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawowe mieszanki A+R
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2026, 18:35:54 »
Czy palarnie robią to często losowo np wybierając arabice z brazylii a robustę z indii?

Raczej nie losowo lecz ekonomicznie i zdroworozsądkowo. Oprócz arabik z Brazylii jest plejada innych ale być może Brazylie są wyjątkowe (nie znaczy to, że najlepsze) do tworzenia takich blendów. Oprócz robusty z Indii są robusty z Brazylii, Rwandy, Indonezji, Wietnamu, Gwatemali, Ugandy itp. itd. Robusta sama w sobie jako gatunek jest bardzo charakterystyczna i mocna (2 x więcej gorzkiej kofeiny niż w arabikach), więc w typowych blendach z Brazyliami nie ma większego znaczenia jej pochodzenie. Ale oczywiście fajnie mieć możliwie najlepsze ziarna. Moim zdaniem najbardziej istotna jest tu obróbka: ziarna z obróbki mokrej są nieco bardziej wyrafinowane niż robusty z obróbki suchej. Zatem jeśli India to Parchment a nie Cherry. Ale ma to w sumie znikome znaczenie -- miłośnikom robusty chyba wszystko jedno, byle nie nie było kwaśno  :picardpalm:.

Generalnie: jest arabika i arabika, jest robusta i robusta. Jakość danej kawy wiąże się z jej odmianą botaniczną, pochodzeniem, położeniem geograficznym i starannością obróbki...
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2026, 19:14:16 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marzec 2026, 10:51:16 »
W moim osobistym odczuciu, ważna jest oprócz samej jakości też harmonijna kompozycja smaków i aromatów. Nie wszystko dobrze ze sobą smakuje nawet, gdy łączy się produkty najwyższej jakości.

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marzec 2026, 11:42:26 »
Czyli kupujecie raczej gotowce ?
Jakie palarnie są teraz na topie pod względem jakości ? Parę lat kupowałem w świeżopalonej i gregorio. W sumie nie szukałem nic nowego w ostatnim czasie

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marzec 2026, 11:59:55 »
Czyli kupujecie raczej gotowce ?
Możesz przecież kupić co chcesz: zarówno ziarna single-origin i mieszanki. Co to znaczy gotowiec w przypadku kawy? Gotowcem jest może piwo w butelce -- a kawę trzeba jeszcze odpowiednio dobrze zaparzyć. Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli, wypytując o to czy robimy mieszanki czy je kupujemy? Wobec ogromnej różnorodności, dostępności ogromnej ilości różnych ziaren z różnych palarni, każdy znajdzie sobie to, co chce. Coraz więcej ludzi pali zielone ziarna i to raczej w takim wypadku sens ma pytanie o tworzenie mieszanek. Z palonych ziaren też oczywiście można sobie różne kawy łączyć ale to nieco inna historia. Sam często robię proste blendy różnych kaw do zaparzania metodami przelewowymi. Próbuj, kombinuj :). To proste, przyjemne i ciekawe. Nie trzeba do tego żadnej specjalnej wiedzy. Dasz sobie radę bez opinii innych na ten temat ;). Palarni w Polsce są już setki jeśli nie tysiące, więc pytanie o topowe też dawno straciło już sens.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2026, 12:03:49 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marzec 2026, 12:35:55 »
Topowe dla każdego może znaczyć co innego, trzeba "pozwiedzać" i wyrobić sobie własne zdanie czego się szuka i co się lubi. Praktycznie każda palarnia ma mieszanki z robustą, bo większość kawiarni szuka takiego produktu. Ja jak wybieram to przeważnie staram się brać od ludzi którzy wiedzą co robią i szukają w kawie podobnych rzeczy.

Ja akurat niekoniecznie szukam kaw z Robustą, więc trudno mi coś doradzić. W kawie lubię wielowarstwowe subtelne niuanse, kwiatowość, owocowość, czasem nuty ziołowe oraz ciekawe wrażenia dotykowe. Przeważnie kupuję lokalnie z palarni którą, mam w Łodzi, znam ich, lubię i wiem jak dobrać sobie ich kawy pod swoje upodobanie. Jednak kupuję też od czasu do czasu z innych palarni i rzadko kiedy jestem niezadowolony.Dobrze jet po prostu odezwać się i powiedzieć co się lubi i czego się szuka i w palarni powinni coś doradzić. Po tym jak Cię potraktują też wiele możesz wywnioskować.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2026, 12:38:28 wysłana przez krystians »

Offline MarekPozostal

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marzec 2026, 12:50:52 »
Dzięki za pomoc :) Noo nie siedzę na co dzień na forum, widzę masę nowych palarni stąd trochę mętlik w głowie co wybrać i czym się kierować. Ale teraz już mi się trochę rozjaśnił temat

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi