Autor Wątek: OXO Rapid Brewer - następca Aeropressa (?)  (Przeczytany 1550 razy)

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
OXO Rapid Brewer - następca Aeropressa (?)
« dnia: 27 Luty 2026, 10:06:58 »
Nie ma jeszcze tematu a z racji że wprowadzili je już do sprzedaży w Europie może warto rozpocząć dyskusję, ceny oscylują w okolicy 200 zł. :taktak:

Cytuj (zaznaczone)
Idealnie wykonana filiżanka kawy nie utknie za blatem ani na końcu długiej linii – jest w dłoni. OXO Rapid Brewer to kompaktowy, ręczny ekspres do kawy, który zaparza bogatą, skoncentrowaną kawę w stylu espresso na żądanie.
Wystarczy rozcieńczyć gorącą lub zimną wodą lub mlekiem w stosunku 1:2 lub 1:3, aby stworzyć idealny kubek w stylu kawiarnianym. Bez wtyczek, bez ładowania, bez kłopotów.
Ten przenośny ekspres do kawy ma mniej więcej rozmiar kubka podróżnego lub termosu i łatwo mieści się w plecaku, torebce lub bagażu podręcznym.
Jest to naprawdę gotowy do podróży, bezprzewodowy ekspres do kawy – idealny do dojazdów do pracy, hoteli lub następnego poranka bez wtyczki.
Zapomnij o drogich kapsułkach i marnotrawnych filtrach papierowych – ten mały ekspres do kawy ma wbudowany filtr ze stali nierdzewnej i tamper, aby wyrównać ziemię, zapewniając równomierną ekstrakcję i odważny, godny baristy smak.
Aby użyć, wystarczy dodać drobno zmieloną kawę do linii napełniającej, mocno ubić i dodać gorącą lub zimną wodę. Poczekaj dwie minuty na gorącą kawę lub pięć na zimny napar. Następnie odblokuj pompkę szybkim obrotem ćwierć i wcisnąć koncentrat do dołączonej karafki.
Pompa blokuje się również bezpiecznie, zapewniając bezpieczną podróż i przechowywanie. Wlej koncentrat do kubka, kubka lub szklanki, a następnie rozcieńcz wybraną wodą, mlekiem lub lodem według własnego gustu.
Dostosuj siłę, temperaturę i objętość, aby stworzyć wszystko, od Americano po zimny napar w stylu wietnamskim - a nawet afogato.
Ten kompaktowy ekspres do kawy oddaje moc kawiarni w Twoich rękach.
Pożegnaj się z kubkami w kuchence mikrofalowej, nocnym czekaniem i drogimi naparami baristów. OXO Rapid Brewer to przenośny ekspres do kawy na jedną porcję – idealny do podróży, biwakowania lub codziennego użytku.
Jest również łatwy do czyszczenia: wszystko oprócz pompy można myć w zmywarce.
Karafka i komora wodna są wykonane z wytrzymałego tritanu Renew, który zawiera 50% certyfikowanej zawartości pochodzącej z recyklingu.

« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2026, 10:22:52 wysłana przez k3lt »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: OXO Rapid Brewer - następca Aeropressa (?)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2026, 11:14:15 »
Ten znowu o soup shots... Mam nadzieję, że nie zastąpi espresso  :picardpalm:.

Offline kanofu Mężczyzna

• Ekspres: Nuova simonelli Musica, OXO, Alessi, FÓBE CANO, Origami, V60, April, Orea, Clever, Melita 402
  • Młynek: ARCO, C40 MK3, EM48L, Quamar, Wilfa swart,
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2026, 10:52:34 »
Od września używam OXO, urządzenie jest wręcz genialne, proste w użyciu, lekkie i wychodzi z nich genialna zupa ;)
Urządzenie do robienia koncentratu a'la esko, cudownie sprawdza się u mnie do utylizowania resztek ziaren kiedy zostaje 4,5, 6 gram w paczce i nie wiem co z tym zrobić- przelewy wychodzą różnie a OXO robi bogaty napar.
Bardzo fajny travel brewer, patrząc na to że jest zrobiony z plastiku i nie potrzebujesz czajnika z wylewką.

Ktoś by powiedział, po co mi OXO skoro mam aeropress? Otóż Oxo ma większą średnicę "ciastka" kawowego co daje zupełnie inny profil, kawa jest dużo bardziej aromatyczna i zbalansowana przy lżejszym body w porównaniu do strzykawki.

@Antonio oczywiście OXO i soup shots nie zastąpi nigdy dobrego ciśnieniowego ekspresu. dla mnie to bardzo ciekawe sensoryczne doświadczenie pomiędzy przelewem a espresso

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2026, 11:34:57 »
Oxo ma większą średnicę "ciastka" kawowego co daje zupełnie inny profil, kawa jest dużo bardziej aromatyczna
cudownie sprawdza się u mnie do utylizowania resztek ziaren kiedy zostaje 4,5, 6 gram

No właśnie to jest ciekawe, bo zaparzacze, które mają większą średnicę np. Pulsar wymagają raczej większej dozy, aby smacznie i powtarzalnie zaparzać. Chętnie bym spróbował kiedyś zaparzyć tę samą kawę w Aero i Oxo żeby porównać bezpośrednio.

Offline kanofu Mężczyzna

• Ekspres: Nuova simonelli Musica, OXO, Alessi, FÓBE CANO, Origami, V60, April, Orea, Clever, Melita 402
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2026, 12:11:40 »
zaparzacze, które mają większą średnicę np. Pulsar wymagają raczej większej dozy, aby smacznie i powtarzalnie zaparzać. Chętnie bym spróbował kiedyś zaparzyć tę samą kawę w Aero i Oxo żeby porównać bezpośrednio.

Tak, jeśli masz do dyspozycji tylko grawitację. W OXO jest pompka, dodaj do tego grubość mielenia, tamping, temp. wody, bloom time, ratio i filtry z AP - gwarantuje że zabraknie kawy do zabawy ;)

Po pierwszym filnie Lance'a o SOUP rozważałem wszystkie zady i walety brewerów które przedstawiał w odcinku. Drukowałem przejściówkę do aeropressa żeby zmieścić portafiltr z kolby do pierwszych testów, rezultaty były zachęcające. kusił mnie od długiego czasu Picopresso od wacaco ale tamtejszy system pompowania (z boku) wydawał mi się mniej wygodny co mogłoby spowodować mniejszą "kontrolę" lub powtarzalność. Jednak OXO z systemem pompowania od góry wydawał mi się bardziej przyjazny. Pomimo braku dostepności na polskim rynku (wrzesień 25) zdecydowałem się dołączyć do zamówienia znajomego i dostaliśmy go w niecały tydzień ze stanów, cena z przesyłką mniejsza niż obecnie w EU

Do testowania zapraszam na śląsk ;)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2026, 12:14:33 »
Ja tam nie mam jakiegoś zacięcia na zupę, ale chętnie bym spróbował jak wychodzi kawa z tego zaparzacza. A do jakiej konkretnie miejscowości na Śląsku? Może jakaś okazja będzie żeby się spotkać. :)

Ja też zapraszam do Łodzi, co miesiąc robię spotkanie, próbujemy różnych kaw, robimy zabawy sensoryczne, wymieniamy się kawami doświadczeniami, testujemy różne sprzęty. Akurat wczoraj robiłem takie spotkanie, ale że luty był strasznie zaganiany, to zapomniałem dać informacji na forum. O następnym na pewno dam znać.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2026, 12:19:26 wysłana przez krystians »

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2026, 20:29:23 »
Tak informacyjnie, na włoskim Amazonie jest obecnie promocja na ten zaparzacz. Z wysyłką wychodzi €46.08 czyli ~195 zł. (w zależności od kursu wymiany EUR)
No nie powiem kusi.  :mrgreen:

https://www.amazon.it/dp/B0DC8JYJQX

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marzec 2026, 10:36:08 »
Na polskim amazonie w PLN 203,39 zł, bez promocji.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2026, 10:38:44 wysłana przez krystians »

Offline smichal

• Ekspres: Ascaso Duo Plus, V60, Aeropress, kawiarka, tygielek
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2026, 12:37:08 »
Na polskim amazonie w PLN 203,39 zł, bez promocji.
Jak się zapłaci kartą ZEN to będzie cashback 4% czyli 195 zł :)

Offline yorick Mężczyzna

• Ekspres: Sage Bambino, Oxo Rapid Brewer itd.
  • Młynek: Starseeker E55 Pro + Kingrinder K6
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marzec 2026, 17:08:32 »
Dla mnie po aeropresie, V60, Switchu, i Bambino to najbardziej przewidywalna i sprawna metoda na kawę. Praktycznie szerokie okienko na przyzwoitą kawę + kawa dla 2 osób z jednego zaparzenia (vs Bambino) - w połączeniu z K6 praktycznie codzienny samograj.  Sprowadzałem ze Stanow z Amazona w sierpniu 25 za około 140zł - się dobrze trafiło. CIekawe ze Ostatni Lamce kombinował z zalewanim tego "portafiltra" wodą przed skręcaniem i jakieś dziwne harce tego typu - jak dla mnie zamieszanie łyżeczką wody w zbiorniku wystarczy by powietrze z niego zredukować.

Offline zamek Mężczyzna

• Ekspres: bianca│robot│ep│aiden
  • Młynek: zero│f74n│pietro m-m│c40 tgrshrk
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marzec 2026, 12:33:42 »
Obniżka do 178 pln.

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marzec 2026, 00:20:34 »
. A do jakiej konkretnie miejscowości na Śląsku? Może jakaś okazja będzie żeby się spotkać.
Jastrzębie-Zdrój, zapraszam. Zawsze mam parę kawek na stanie więc możemy przecisnąć coś jasnego i pod ekspres ;)

Cena 178 jest już lepsza niż w US

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marzec 2026, 14:25:36 »
Dzięki, jakbym się wybierał w tamte okolice, to dam znać.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maj 2026, 09:57:01 »
Jakby kogoś interesowało, to Oxo Rapid teraz na polskim łamazonie po 159 zł w promicyji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi