Autor Wątek: Timemore C5 - ESP  (Przeczytany 2000 razy)

Offline Alastor

• Ekspres: Melitta Epour ,Kawiarka , Aeropress , V 60
  • Młynek: DF 54 , Wilfa Uniform Evo , Timemore C5
Timemore C5 - ESP
« dnia: 23 Luty 2026, 17:42:21 »
  Hejka ,właśnie zobaczyłem nowy twór od Timemore.
Miał ktoś styczność i podzielił sie wrażeniami jakie młyn  po sobie zostawił?
 Mam c3 esp a raczej nie mam bo córka pożyczyła i nie zapowiada sie na zwrot 🫠.
Myślałem o korzystaniu w sumie jedynie do przelewów podczas wyjazdów więc sam C5 też mógłby być

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Odp: Timemore C5 - ESP
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2026, 20:21:10 »
Właśnie zamówiłem od majfrenda i czekam, też upgrade z c3esp. ;) Z większym żarnem mielenie powinno być na pewno lżejsze, poza tym jest znacznie precyzyjniejsza regulacja przemiału. (0,015mm vs 0.0233mm)

Tu masz jako takie porównanie na YT.

Offline Alastor

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2026, 23:05:56 »
 Dzięki za filmik :) .Wygląda to ciekawie zarówno na filmiku jak i na papierze  :-D.
Jak juz dotrze Twój C5 esp podziel sie proszę wrażeniami .

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2026, 14:09:27 »
Dziś go odebrałem, ja tam nie umiem robić recenzji ale robi bardzo dobre wrażenie, czuć po prostu solidność w ręce. Nie mam żadnych narzędzi żeby to zmierzyć ale przemiał wydaje się równiutki, po wysypaniu kawy z pojemniczka zdaje się że nie zostało nawet 1 ziarenko więc może poprawili też elektrostatykę.
C3 wydaje się przy nim troszkę zabawką bo ten jest jednak zauważalnie większy i troszkę cięższy. Co mi się najbardziej rzuciło w oczy to mielenie na 1.5 klika do AP poszło jak po maśle praktycznie bez oporu choć chyba troszkę dłużej jak na C3, w każdym razie jak ktoś chciałby potrenować rękę rano to lipa. (no chyba że pod espresso będzie ciężej) [emoji12]
Co najważniejsze pierwsza zaparzona kawka 10/10, niebo w gębie. Zobaczymy jak przetrwa próbę czasu no ale narazie napewno bardzo zadowolony, to takie pierwsze wrażenia na gorąco.  ;)

Edit: A dodam jeszcze że warto zbierać monety na Aliexpress, w połączeniu z kuponami można go dostać naprawdę w fajnych pieniądzach ja za niego zapłaciłem niecałe 200 zł.

« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2026, 14:47:15 wysłana przez k3lt »

Offline Alastor

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marzec 2026, 20:19:57 »
Wielkie dzięki za podzielenie sie spostrzeżeniami.  Wygląda to bardzo obiecująco .
Ja finalnie zdecydowałem sie na C5 PRO z racji tego ze jestem nastawiony na korzystania z niego jedynie  do AP lub V60. Dość dużo podróżuje a do espresso mlyn wystarczający mam  😁.
Czekam na dostawę swego ,dzis zamówiony.

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marzec 2026, 08:36:12 »
Mam go chwilę, tj od około miesiąca. Jest większy od C3 ale nie jakoś bardzo. Jest nieco wyższy i nieco szerszy. U mnie zmiana spowodowana była chęcią czucia mniejszego oporu podczas mielenia ze względu na średnicę żaren. Opór jest mniejszy, ale trzeba się nakręcić więcej mimo wszystko niż w C3 i mielenie zajmuje nieco więcej czasu. Co do samej kawy to się nie wypowiem, musiałbym tak naprawdę zmielić identyczną ilość kawy w obu młynkach i uzyskać tę samą ekstrakcję w tym samym czasie. Trudne do zrobienia, mimo wszystko zawsze będzie jakaś nierówność między kawami. Na plusik na pewno drobniejsze przeskoki między klikami i jesteśmy w stanie lepiej wyregulować sobie przemiał. Na C3 miewałem takie sytuacje, gdzie przykładowo osiągałem 35g kawy po 22s, a następny klik to już powiedzmy 35g po 29s. Nie było czegoś pomiędzy niekiedy.

Offline pierzot

• Ekspres: Dripy, FP, Brikka, AP, Tygielek, ekspres przelewowy Flair i parę innych zaparzaczy:)
  • Młynek: Graef CM70, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2026, 14:52:09 »
Dodam, że moim zdaniem pro oznacza składaną rączkę i można kupić wersję PRO esp, żałuje że zaoszczędziłem byłoby wygodnie w transporcie. Co do młynka nie ma zarzutów miele pod Flair esspresso, jest równo i powtarzalnie.

Offline tomas09

• Ekspres: DeLonghi
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maj 2026, 23:37:38 »
A ma ktoś i może napisać na temat mielenia Timemore S3 ESP ? Prawie w ogóle nie ma na jego temat informacji. Podobno to następca nie za bardzo udanego Timemore S3, który nie bardzo nadawał się pod espresso. W jednym teście S3 ESP był bardzo zachwalany.

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2026, 08:54:57 »
C3 ESP od S3 różni się jedynie tarczą, która ma więcej "klików", czyli masz mniejsze różnice w grubości zmielonej kawy, co daje większą precyzję mielenia pod espresso.
Taką tarczę można dokupić osobno.
Tutaj masz wszystko detalicznie wyjaśnione:
https://www.konesso.pl/Jaki-mlynek-Timemore-wybrac-Porownanie-recznych-mlynkow-do-kawy-blog-pol-1694903641.html?gad_source=1&gad_campaignid=1371964450&gclid=EAIaIQobChMIxqGOp5_ClAMVcReiAx0NVTKYEAAYASAAEgKSaPD_BwE

Offline pierzot

• Ekspres: Dripy, FP, Brikka, AP, Tygielek, ekspres przelewowy Flair i parę innych zaparzaczy:)
  • Młynek: Graef CM70, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maj 2026, 12:22:08 »
Nie jestem przekonany C3 i S3 to mz zupełnie inne młynki, inne żarna i regulacja na górze.

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maj 2026, 14:26:00 »
Masz rację, pomyliłem z C3S.

Offline tomas09

• Ekspres: DeLonghi
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maj 2026, 23:09:52 »
Doszedł do mnie w końcu ten Timemore S3 ESP.(nie mylić z C3 ESP) Jest to modyfikacja S3, który nie bardzo nadawał się do espresso. Na 14g kawy potrzeba ok 110 obrotów, ale pracuje całkiem lekko. Można nim zmielić praktycznie na pył :D
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2026, 23:15:09 wysłana przez tomas09 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi