Tamper mam wersję 'średnią' bombera ze stałą siłą nacisku. Nie był potrzeby aż do momentu gdy dwie osoby zaczęły robić kawę - ciężko wtedy identycznie ubijać.
Co do powierzchni - poszukaj. Ja nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi która jest lepsza i czy są jakieś istotne różnice. Mam ryflowaną bo jak kupowałem to była tańsza. Czy popełniłem błąd? Nie wiem. Teoretycznie ryflowaną trudniej czyścić - nie zauważyłem.
O właśnie - pędzelek do czyszczenia/zamiatania się przydaje. Pędzelki są o wiele lepsze od szmatek przy suchej rozsypanej kawie.
NPF bombera też już chyba od 250zł na ali - to nie są tanie rzeczy. A szukania najtańszego nie polecam, jak znajomy kupił tani, to potem musiał kupić kolejny, i kolejny. Gięły się i przestawały być szczelne.
I musisz jakoś zweryfikować faktycznie czy będzie pasował, tak jak Janusz napisał - niektóre ekspresy mają swoje mocowania, pomimo tej samej średnicy.
Jakbyś kupował NPF to koniecznie do tego lusterko. Inaczej trzeba dziwne pozy przybierać żeby popatrzeć jak się leje.
Sitka mam też bombera

DEX, BEX. Czy są lepsze? Czy są gorsze? Nie wiem, potrzebowałem innych pojemości, kupowałem kolbę i stosunek jakości do ceny jak kupowałem był dla mnie ok. Ja za słabym baristą jestem aby wyczuć różnice w sitkach. Mam i tak za mała powtarzalność żeby wyczuć czy różnica z sitka wynikała czy nie.
Jak ciastko powinno być wilgotne znajdziesz dużo na sieci. Powinno być względnie gładkie, bez dziurek. Sprawdź czy ilość kawy na sitko jest właściwa - w zależności od kawy może inna waga się mieścić.
Jeśli ciśnienie ci się zmienia, to pewnie kanałowanie. Jak się pozbyć kanału jest dużo możliwości. Czasem trzeba drobniej, czasem grubiej, czasem więcej kawy, czasem mniej. Złe WDT też może pogarszać kanałowanie.
Ja odbieram smak kanału jako mieszanka gorzkości i ostrości. Kawa jest niedoparzona i przeparzona jednocześnie.
Dlaczego mam tyle bombera? Bo tak mi się wylosowało, jest dużo innych marek które też dobry sprzęt robią.
Plus, jak napisałem, ja nie jestem najlepszym baristą, więc to są takie uwagi początkującego (może nie stażem ale umiejętnościami).