Cześć wszystkim.
Szukam ekspresu kolbowego do espresso i kaw mlecznych (mniej więcej pół na pół) - mój budżet to około 3-4 tysiące.
Jestem otwarty na wszelkie propozycje, choć oczywiście najchętniej wybrałbym coś, co ma wiele funkcji, jak PID, regulowany OPV itd. Z rzeczy, które raczej muszą być (aczkolwiek wszystko jest do negocjacji...) to programowalny czas ekstrakcji. Obecnie posiadam ekspres Sage BES810BSS i ogólnie bardzo go sobie chwalę (zwłaszcza jak za kwotę, którą za niego dałem), ale jedną z problematycznych rzeczy (przynajmniej dla mojej żony...) jest całkowicie manualna kontrola czasu ekstrakcji, więc trzeba tego pilnować podczas robienia kawy. Drugą przydatną funkcją byłaby możliwość jednoczesnego spieniania mleka oraz parzenia kawy (czyli niezależność układów), aczkolwiek to również jest do negocjacji. Świetnie by też było, gdyby ekspres posiadał gruppę 58 mm.
Na ten moment posiadam młynek Sage BCG820BSS, do którego nie mam żadnych zastrzeżeń (żona również

) - to tak uprzedzając pytania.
Po lekturze wielu wątków na tym forum oraz ogólnym researchu wytypowałem paru potencjalnych kandydatów - będę wdzięczny za jakieś doradztwo odnośnie owych modeli, jak i podsyłanie własnych sugestii.
AVX Hero PRO X (aka AVX DB1 PRO X)
Profitec Go
Quick Mill 0960 Carola PID
Bellezza Bellona (choć przekracza dość budżet - pomimo, że da się go znaleźć za około 4990 zł)
ESSENZA NINA
Lelit Victoria PL91T
Quick Mill Pippa
Quick Mill Pop Up
La Pavoni New Casabar PID LPMCBN02EU
La Pavoni Casa Bar PID