Autor Wątek: Problem RO z ciśnieniem przed filtrem  (Przeczytany 4163 razy)

Offline Typtyputypek

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra
  • Młynek: Option-O Lagom P80, Fiorenzato Allground Senses
Problem RO z ciśnieniem przed filtrem
« dnia: 04 Luty 2026, 11:56:48 »
Cześć,

nowy jestem więc cześć wszystkim jestem Michał :) Kieruje się z pytaniem, może ktoś będzie w stanie pomóc w rozwiązaniu.

Szukam rozwiązania dla problemu z niskim ciśnieniem wody po RO - Tbros (domyślam się że problem leży w doborze RO, pieniądze już wydane...). Schemat instalacji wygląda w sposób następujący RO -> Filtr BWT Bestmin -> Linea Micra (z plumbkitem). Problem pojawia się na etapie dopływu na linii RO - filtr. Ciśnienie na manometrze przed filtrem pokazuje 2 bary. W trakcie przygotowywania kawy ciśnienie gwałtownie spada do zera i nie wraca do pierwotnych 2 barów. Dopiero po zakończeniu przygotowania kawy manometr wraca do pierwotnego położenia, ekspres uzupełnia wodę i ponownie ciśnienie spada do zera po uzupełnieniu wody wraca do 2 bar. Zakładam że spadek ciśnienia powoduje RO, czy jest możliwość zainstalowania zbiornika na wodę i podniesienie ciśnienia przed filtrem? Np. RO -> zbiornik + pompka -> filtr. Zależy mi też na tym żeby zbiornik nie miał wpływu na wodę po RO. Są jakieś gotowe rozwiązania dla laika żeby tylko podpiąć i się nie zastanawiać?

Pozdrawiam!

Offline marand8

• Ekspres: Rocket Epica
  • Młynek: Mazzer ZM, T-Tamper, Bullet R2 PRO
Odp: Problem RO z ciśnieniem przed filtrem
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2026, 20:40:20 »
a dlaczego masz tak niskie ciśnienie za osmozą? czyli jakie ciśnienie masz przed nią, chyba także 2 bary ?
Spróbuj podnieść do 4 barów i zobacz co ci to da, jak nie pomoże to pozostanie ci tylko zamontowanie zbiornika buforowego między osmozą a filtrem,
albo taka specjalna pompka do osmozy.

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2026, 21:05:25 »
Optymalnym ciśnieniem na wejściu osmozy jest 5,5 atmosfery. Wtedy najwydajniej pracuje (najmniejszy jest odrzut), najszybciej jest produkowana woda przefiltrowana. Jeżeli masz na wejściu 2 atmosfery, to zastosowanie pompy będzie najlepszym rozwiązaniem. Ja mam tak u siebie (zasilanie z hydroforu), instalacja RO6 ze zbiornikiem. Bez pompy napełnienie zbiornika 12l trwało ponad 3 godziny. Pompa przyspieszyła to dwukrotnie. Ale też odrzut zmalał z proporcji 1:4 do 1:2. Warto więc w takich przypadkach niskiego ciśnienia zasilającego stosować pompę do osmozy. Ja używam pompę od dostawcy UTSM o nazwie ROPOMP (produkcja Tajwan).

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Luty 2026, 13:13:07 »
W Twoim przypadku ja myślę że prostszym, tańszym i pewniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie jakiegoś zbiornika, bo nawet z pompą membrana może mieć za mały przepływ i bezpośrednio do ekspresu może nie wyrobić.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Luty 2026, 15:18:21 »
Zbiornik załóż i problemy powinny się skończyć. Obojętnie jaki, byle do RO.

Offline Typtyputypek

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2026, 12:34:47 »
Dzięki za wszystkie rady, zamontowałem zbiornik po filtrze ale ciśnienie spada do 1 bar przy robieniu kawy i wraca po chwili do 2 bar. Przynajmniej nie spada do 0, natomiast z tego co wiem zalecane ciśnienie idące do ekspresu powinno wynieść 3-4 bary... Teraz kolejny problem, niska mineralizacja po filtrze (TDS), chyba muszę kogoś do tego ogarnąć. Jakaś firma z Warszawy?

Offline piotrdab

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2026, 19:45:37 »
Załóż pompę jeszcze. Pompa podniesie ciśnienie w zbiorniku do ok. 5 atm - więc zauważalnie większym ciśnieniem będzie dysponować ekspres. Najtańsza pompa, jaką teraz znalazłem:

« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2026, 19:54:17 wysłana przez piotrdab »

Offline Typtyputypek

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Luty 2026, 09:18:52 »
Kurde już tak nakombinowane że miejsca w kotłowni zaraz mi zabraknie, rozumiem że pompa po filtrze? Dzięki za chęć pomocy i zaangażowanie.

Offline piotrdab

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Luty 2026, 10:54:22 »
Pompa zwykle włączana jest pomiędzy pierwszym a drugim stopniem filtracji, czyli po pierwszym filtrze piankowym lub sznurkowym (np. 20 albo 5 um) a przed filtrem węglowym.

« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2026, 12:07:28 wysłana przez piotrdab »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Luty 2026, 14:44:15 »
Nie spotkałem się jeszcze z takim podłączeniem. Zawsze za filtrami wstępnymi a przed membraną.

Offline piotrdab

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Luty 2026, 19:48:02 »
"Nie spotkałem się jeszcze z takim podłączeniem. Zawsze za filtrami wstępnymi a przed membraną."
Podłączenie pompy na samym wejściu zespołu filtrującego (przed pierwszym filtrem wstępnym, sedymentacyjnym), lub pomiędzy pierwszym a drugim stopniem, zapewnia ochronę delikatnej membrany osmotycznej przed uderzeniami ciśnienia wywoływanymi przez pompę.
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2026, 19:50:29 wysłana przez piotrdab »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi