Autor Wątek: Bezzera Magica - zawór podciśnienia i praca presostatu  (Przeczytany 2600 razy)

Offline LukaszeR

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Hej, mam kilka pytań do użytkowników ekspresu Bezzera Magica oraz innych zbliżonych ekspresów typu HX:

1.Czy zawór zapobiegający podciśnieniu w bojlerze każdorazowo podczas nagrzewania się (w ostatniej fazie przed wytworzeniem się „wysokiego” ciśnienia pluje wodą i skraplającą się parą? Pytam bo w moim ekspresie zawór ten nie jest niczym zabezpieczony - np w Lelit MaraX para i woda odprowadzone są wężykiem w bezpieczne miejsce - czy rozwiązanie w Bezzera uważacie za bezpieczne i dobre?

2.Jaka jest u Was czestotliwość załączania się grzałki gdy ciśnienie w bojlerze jest na oczekiwanym poziomie? U mnie co 20s grzałka włącza się na 3-4s - co podkreślone jest głośnym cyknięciem termostatu (lub stycznika) - bardzo to niepokojąco brzmi - jak jest u Was?
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2026, 20:31:11 wysłana przez LukaszeR »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Bezzera Magica - zawór podciśnienia i praca presostatu
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Luty 2026, 09:14:34 »
Magica moim zdaniem niebezpiecznie "rzyga" tą wodą. Elektronika jest centralnie pod bojlerem. Nie wiem czy konstruktorzy to sprawdzili i nie ma niebezpieczeństwa. Co do presostatu, to chyba jest ok.

Offline LukaszeR

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Luty 2026, 18:18:37 »
Wydaje mi się że częstotliwość włączania się grzałki przez presostat co 28s to jednak nieco zbyt często. Obawiam się że mam nieszczelności których gołym okiem/uchem nie widzę/nie słyszę.

Na pierwszy ogień wymienię zawór podciśnieniowy.
Czy myślicie że wymiana tego zaworu na taki jak zastosowany jest np w Lelit - czyli z króćcem do wężyka silikonowego i odprowadzenie pary i wody do tacki ma sens?
Widzicie jakieś przeciwskazania?

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Luty 2026, 10:20:14 »
Zbiornik HX jest wypełniony wodą do około połowy, więc zawór podciśnieniowy niepowinien pluć wodą przed zamknięciem, skoro pluje to poziom wody jest za wysoki, co by tłumaczyło też szybki spadek ciśnienia (mało pary w bojlerze). Zacząłbym od sprawdzenia poziomu i sprawności czujnika poziomu.

Offline LukaszeR

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Luty 2026, 20:51:13 »
Trop z czujnikami niezły, dzięki.
Oba czujniki wyczyściłem - choć były w idealnym stanie, w zasadzie zero nalotu i problem nie ustąpił.
Czy nie jest tak, że gdyby poziom wody w bojlerze był zbyt wysoki to podczas spieniania mleka ciśnienie spadałoby ekstremalnie szybko? U mnie tego nie zauważyłem, mogę spieniać mleko jedno po drugim.

Dodatkowo zdjąłem, rozebrałem i oczyściłem (też był w idealnym stanie w środku) zawór podciśnieniowy i problem się nadal utrzymuje.
Zamówiłem nowy zaworek taki sam jak oryginalny - ale nie spodziewam się że wymiana coś da…

Ponadto jak widzę na YouTube jak wyglądają te zaworki z zewnątrz w innych Bezzera Magica (oraz bojler wokół zaworków) to wygląda na to że innym chyba też tak „plują”.

Rozglądam się za jakimś wyciekiem pary z bojlera, ale zupełnie nic nie słychać.
Macie jakąż metodę sprawdzania szczelności połączeń przy tak rozgrzanym bojlerze (poza lusterkiem i parą na nim)?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi