Autor Wątek: Młynek DC63 SD  (Przeczytany 3474 razy)

Offline Absolut

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Ascaso i1-mini
Odp: Młynek DC63 SD
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Luty 2026, 20:23:43 »
Nie wiedziałem, że można być koneserem bardzo ciemnego palenia i w tej sferze kawy cokolwiek poza gorzkim smakiem docenić?
A czy kawa Dark Chocolate zalicza się już do ciemnego palenia, czy jeszcze średniego?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Luty 2026, 20:34:36 »
Sam nie wiem :). Zleży dla kogo. Wciąż jest to średnie palenie, nie za bardzo ciemne. Roma jest znacząco ciemniejsza.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Luty 2026, 22:23:04 »
Wolno kręcące się duże stożki - będzie pięknie i smacznie coś czuję.
DC63 wcale nie jest takim wolnym stożkiem (jak na młynki z żarnami stożkowymi) zwłaszcza biorąc pod uwagę sporą średnicę żaren :)
Ale fakt, jest to kolejny bardzo ciekawy stożek zaraz po E55 Pro... Tylko że za dwukrotność ceny :P

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Luty 2026, 07:49:40 »
Tylko że za dwukrotność ceny

Ale ona ma swoje uzasadnienie :) Raz że żarna są większe, a dwa co pewnie bardziej wpływa na cenę to to że jest dostępny w polskiej dystrybucji z gwarancją, a co za tym idzie trzeba liczyć się z transportem, cłem, kosztami magazynowania, zarobkiem, no i... podatkami :/

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Luty 2026, 14:08:36 »
Nie, dystrybucja nie ma aż takieto znaczenia, bo chcąc ściągnąć z fabryki koszt jest bardzo podobny dla 1 sztuki - dlatego lepiej już kupić u Was :) Bezpieczniej dla Konsumenta.

Żarna są większe ale to nie jest jedyną przyczyną (dla mnie to jakieś max 250 zł wartości).
DC63 ma lepszy silnik, lepszą jakość wykonania (komora mielenia jest stalowa, bez czarnej farby jak w E55), jest po prostu masywniejszym sprzętem. Więc ogólnie wyższa cena całkiem uzasadniona, ale nie myślę by jakość przemiału była 2x lepsza :p

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Luty 2026, 19:12:45 »
Nie jest powiedziane, że w ogóle będzie lepsza. To należałoby zbadać.

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Marzec 2026, 13:06:19 »
@fotohobby jak u Ciebie powtarzalność przemiału? U mnie początkowo dramat, mielił jak chciał. Teraz wysezonowałem prawie 2kg i będę dzisiaj dalej testował .

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Marzec 2026, 13:37:45 »
@fotohobby jak u Ciebie powtarzalność przemiału? U mnie początkowo dramat, mielił jak chciał. Teraz wysezonowałem prawie 2kg i będę dzisiaj dalej testował .

Dla mnie ok, na początku testowałem dużo różnych kaw, więc nie miałem skali, teraz kończę 1kg ciemnego palenia, które ma podzieliłem na 5 części - cztery poszły do mrożenia, a piąta do 12 szklanych probówek (po 16.5g)
Teraz kończę ostatnią taką paczkę i praktycznie od 30-25 shotów w ogóle nie dotknąłem pokrętła z ustawieniami.
Probówki się sprawdzają - pijemy 3 kawy dziennie, więc między pierwszą, a ostatnią są 3 dni różnicy, efekty powtarzalne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi