Autor Wątek: Ascaso Dream 2018 - Uszkodzone  (Przeczytany 1383 razy)

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
Ascaso Dream 2018 - Uszkodzone
« dnia: 13 Styczeń 2026, 20:49:23 »
Cześć. Zatęskniłem za parzeniem espresso samemu nie przez automat, wpadłem na pomysł  kupna ekspresu żeby coś podłubać, naprawić. Po kilku dniach pojawił się na olx Ascaso Dream z 2018 rok z płytką sterującą temperaturą. Byłem sceptycznie nastawiony, albo się uda naprawić albo na części, albo wyrzucę.
Generalnie ekspres był podobno u Pana Janusza w Listopadzie na wymianę uszczelek i odkamienianie - więc pewnie wie coś więcej bo być może jest na prawdę z nim źle i będę musiał wyrzucić(Ja nie wnikałem nawet przy takiej cenie zakupu)

Sprzedający twierdzi, że pierwsza kawa wychodzi, ale przy drugiej pompa działa ale nie daje ciśnienia.

Po rozpakowaniu sitko całe czarne w oleju kawowym, portafiler też, więc od razu kąpiel w cafizie i jest jak nowy.

Po rozkręceniu grupy prysznic cały czarny w osadzie kawowym, że brak przepływu - tutaj również kąpiel w cafizie i podzespoły są jak nowe.

Frontowa strona(też przed czyszczeniem)

Termometr jak prawie w każdym egzemplarzu nie działa, w swoich rzeczach znalazłem jakiś z pieca, ale to tylko na chwilę bo mam wrażenie że termoblok ma za wysoką temperaturę i chciałem sprawdzić jak to się sprawuje - pytanie do was czy tak prawidłowo powinna temperatura spada?

https://photos.google.com/share/AF1QipOQRjmPAGV-9xLdK-3B3DcWh3wmf3_y3yhxVoKxsJX-My_AGtCLNb62LeI3th-p0w/photo/AF1QipN09XwXQjH9ZNXF5bXnKD8-SQjeK81qaKTu9Mpf?key=Szhhd0dTeVR0TjY2b3VScFRLamRuVWJhS2N0RkVB

a tak się nagrzał po włączeniu ekspresu

ale za chwilę już się ustabilizował na

grupa jest jeszcze nie złożona, prysznic nie złożony dla tego ta woda tak leci
Tutaj jeszcze odkamienianie
https://photos.google.com/share/AF1QipODXZ4d-cYp0-I3Ff1DVU7W2eUSX3rxz9LPRPaJyIX8MeaC79HPC3jBSH439iR0Mg/photo/AF1QipPq7Ds7Uv9HhZc70Pn-IWZ3_E6p0X_ZHSdVYPZS?key=a2dtSC1NWDdwcW1iekJMMGUteG9fVjF6cFl6eUVB

Generalnie jest coś tutaj niepokojącego? ja tylko póki co porządzenie wymyłem prysznic, grupę w środku, sitko i kolbę. Espresso jeszcze nie zaparzę bo czekam na młynek od Chińczyka E55 Pro - Takie było moje założenie low budget espresso.

Zastanawiam się czy kupić dokładny termometr, który działa w czasie rzeczywistym i go jakoś fajnie umiejscowić
https://allegro.pl/oferta/termometr-z-termopara-typu-k-wyswietlacz-led-niebieski-30-800-stopni-17320512965

ale z drugiej strony, to w dalszym ciągu mierzy tylko temperaturę termobloku nie wody zaparzającej espresso.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2026, 21:19:51 wysłana przez dober »

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
Odp: Ascaso Dream 2018 - Naprawiony!
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2026, 19:13:47 »
Ekspres udało się naprawić. Porządnie został wyczyszczony z zewnątrz, wewnątrz grupa kawowa, wszystko czyściutkie, porządnie odmieniony, wymyte podzespoły w cafizie, temperatura na termobloku jest stabilna, pompa działa idealnie.

Udało się nawet zamontować termometr immergas(płacić 219zł za ascaso to spora cena)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi