Autor Wątek: Wybór młynka pod espresso  (Przeczytany 2205 razy)

Offline KaszubskiStolem Mężczyzna

Wybór młynka pod espresso
« dnia: 12 Styczeń 2026, 22:57:03 »
Panie i Panowie  :)

W temacie o ekspresach kolbowych napisałem już trochę na temat tego, czego poszukuję, ale z racji tego, iż największą zagwozdkę mam w przypadku młynka, to tak w skrócie: poszukuję czegoś w okolicy 2-2,5 tysiąca złotych, głównie pod espresso, ponieważ do przelewów mam comandante, z którego nie chcę rezygnować.

Poruszam się między Niche Zero, Mahlkönig X64 SD, czy DF64VS. Czy ktoś miał z nimi do czynienia i może coś polecić, odradzić, doradzić? Jakieś red flagi? Na ten moment skłaniam się ku Mahlkönig X64 SD, głównie ze względu na gabaryty i uznaną markę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
Odp: Wybór młynka pod espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2026, 17:34:54 »
Z tych to żaden do espresso, wszystkie do przelewów.  Nie o to chodzi, że one nie zmiela pod espresso, bo zmielą, ale bądą bardzo  niewygodne przy używaniu PF-a i ekspresu z grupą E61. Jak kupisz to wkrótce bedziesz sprzedawał.

Online Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Luty 2026, 17:58:47 »
Jak pod espresso to może tak młynek.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14380.0

Cena 2500zł z moją wysyłką kurierem.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Luty 2026, 18:08:33 »
Pod espresso, to może Mahlkönig e64 ws gbw. Niedawno kupiłem sobie taki w czeskim sklepie za nieco ponad 4 tys zł.

Offline Typtyputypek

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra
  • Młynek: Option-O Lagom P80, Fiorenzato Allground Senses
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2026, 10:58:39 »
Mam do sprzedania Fiorenzato Allground Sense w srebrnym kolorze + w gratisie Single Dose Bellows  za 3000 zł + przesyłka po mojej stronie.

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2026, 17:24:54 »
Z Waszych odpowiedzi wyłania się obraz sytuacji, w której espresso nie ma prawa się udać z młynkiem za mniej niż 4 tysiące złotych.

Cóż, zdaję sobie sprawę, że jest to bardzo drogie hobby i że młynek to kluczowa kwestia, ale jednak chciałbym wierzyć, że mimo wszystko jakiś producent oferuje coś w przystępniejszej cenie.

Mój budżet na ten moment nie jest z gumy i mimo wszystko liczę, że ktoś wskaże złoty środek  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2026, 20:24:34 »
No nie żartuj. Przecież jest powyżej fajna propozycja z 2.5 tys. zł. Ja zaś polecam znacznie tańszy niż Twoje założenia młynek, opisany tutaj: -->> https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15909.0

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Luty 2026, 13:38:21 »
Mój budżet na ten moment nie jest z gumy i mimo wszystko liczę, że ktoś wskaże złoty środek 

Wszystkie propozycje, które podałeś są ok. Niche chyba najmniej się opłaca w tym momencie z uwagi na dodatkowe opłaty. Na Twoim miejscu kupiłbym tego Ceado od @Jka57 - najlepsze co możesz dostać w tych pieniądzach, jeśli masz, gdzie go ustawić. Jeśli szukasz czegoś mniejszego, to wziąłbym jakiegoś DF-a. Mahlkönig robi świetne młynki, ale jego domowa linia nie jest produkowana w oparciu o te same kompotenty, ani w tej samej fabryce, co młynki komercyjne - szkoda przepłacać za znaczek.

Też mam Comandante i jednego małego Timemore'a. Oba są lepsze do filtra niż którykolwiek z młynków elektrycznych, które zostały wymienione w tym temacie. Także polecam skupić się na poszukiwaniu młynka z płaskimi żarnami typowo pod espresso.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2026, 13:41:34 wysłana przez Tukidydes »

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2026, 20:00:14 »
No i bardzo dziękuję za wskazówki.

Od tamtego momentu sporo poczytałem i faktycznie, Mahlkonig jest ok, ale chyba tylko ok. Ostatecznie ze względu na budżet i rozmiar młynka zdecyduję się na DF64. Wydaje się, że ma wszystko, czego potrzebuję.

W najgorszym razie zawsze w przyszłości można sprzęt upgradować.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi