Cześć , Na wstępie zaznaczam, że niżej przedstawiona modyfikacja jest dodana jako ciekawostka , nie jest to instruktarz jak wykonać taką modyfikację nieumiejętne obchodzenie się z ekspresem może doprowadzić do uszkodzenia ,zwarcia ,porażenia prądem etc.
Niedawno nabyłem drogą kupna ekspres AVX hero Pro , nie jest to mój pierwszy ekspres wcześniej miałem z grupą E61. Ogólnie odbiór urządzenia jest pozytywny wykonanie materiały estetyka jest na dobrym poziomie. Materiały z których jest wykonany też są bardzo przyzwoite cała grupa bojlera i gniazda kolby jest nierdzewna ,thermoblock posiada nierdzewną wężownicę , praktycznie wszystkie złączki trójniki i łączniku rur ptfe są mosiężne. Samo orurowanie jest albo sylikonowe albo twarde ptfe 4mm.
Czy rurki PTFE są dobre moim zdaniem do zastosowania w ekspresie tak ze względu na rozszerzalność cieplną materiałów , moim zdaniem zapewniają lepszą długoterminową szczelność niż analogiczne miedziane rurki skręcane na kołnierzach. Nie będą też wchodzić w reakcję z innymi metalowymi częściami w obecności odkamieniacza . Z moich obserwacji ekspres który ma nierdzewny boiler połączony miedzianym orurowaniem z mosiężnymi złączkami w obecności roztworu odkamieniacza będzie wytrącał jony miedzi dając wodzie zielonkawe zabarwienie , krystalizacja soli miedzi będzie odkładać się np na zaworze grzybkowym który jeżeli jest chromowany może nawet złuszczać chrom patrz e61 firmy lelit. Dla mnie nie do przyjęcia.
Po wyjęciu ekspresu z pudełka zdziwiło mnie widoczne pokrętło zaworu w okolicach gniazda kolby myślałem że to regulacja OPV ku mojemu zdziwieniu chińczyk wymyślił sobie ręczną regulację przepływu i pełne 16Bar z Pompy. Nie rozumiem tej koncepcji. Stąd też pojawiła się potrzeba zamontowania regulowanego zaworu OPV . Fabrycznie na końcu pompy wody ULKA znajduje się coś na kształt OPV ustawione na 16 bar .
Lista części do wykonania modyfikacji

Zdjęcia wnętrza + widok po modyfikacji :

Po modyfikacji ekspres zachowuje się jak poprzednik i parzy kawę o zbliżonych walorach smakowych . Nie ma co oczekiwać stabilności temperaturowej e61 po tym ekspresie aczkolwiek nie ma tragedii. Pid w tym ekspresie działa poprawnie.
Co mi się jeszcze nie podoba w tym sprzęcie :
Brak ustawienia czasu namaczania dla preinfuzji. Reguluje się tylko pauzę po tym jak ekspres poda mikroskopijną ilość wody.
Niesamowicie głośna pompa wody , pompa jest głośna sama w sobie + podbija to sposób montażu gumowy wibroizolator klepie w plastikowy uchwyt dodatkowo pobijając hałas .
Głośne piknięcie ekspresu przy włączeniu
Mała taca ociekowa
Brak auto czyszczenia po spieniu mleka , gorąca dysza parowa .
Niewykluczone że w najbliższej przyszłości dokonam modyfikacji celem wyciszenia pompki trochę boli że olab green silent występująca w lelit maraX jest taka droga + Tłumik wibracji Pulsor quickmill .
Może i chaotycznie opisane ale człowiek za stary żeby ten bałagan ogarnąć.