Autor Wątek: Lelit Anita - Młynek odmówił posłuszeństwa  (Przeczytany 258 razy)

Offline Maxx

Lelit Anita - Młynek odmówił posłuszeństwa
« dnia: 05 Styczeń 2026, 08:59:26 »
Cześć,
mam ekspres Lelit Anita i trafiłem dziś na dość dziwny problem. Wsypałem kawę z Wenezueli – jakiś „kopii luwak” – i po zmieleniu napar przeleciał zdecydowanie za szybko. Zmniejszyłem więc stopień mielenia na młynku do poziomu 1. W tym momencie młynek zaczął się męczyć, przerywać pracę i mielić z wyraźnym oporem. Wyciągnąłem z niego tyle kawy, ile dało się bez rozkręcania, i próbowałem przemielić resztę.

Niestety podczas tej próby młynek całkowicie odmówił posłuszeństwa – po naciśnięciu przycisku nie reaguje w ogóle.
Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy to już kwestia serwisu, czy raczej szykuje się wymiana młynka?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Lelit Anita - Młynek odmówił posłuszeństwa
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2026, 09:14:32 »
Ale jakoś go słychać, buczy? Może kawa zablokowała żarna, trzeba wydłubać?

Offline maniek21

• Ekspres: Lelit Anna
  • Młynek: Demoka M205
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2026, 11:31:51 »
Cześć,
mam ekspres Lelit Anita i trafiłem dziś na dość dziwny problem. Wsypałem kawę z Wenezueli – jakiś „kopii luwak” – i po zmieleniu napar przeleciał zdecydowanie za szybko. Zmniejszyłem więc stopień mielenia na młynku do poziomu 1. W tym momencie młynek zaczął się męczyć, przerywać pracę i mielić z wyraźnym oporem. Wyciągnąłem z niego tyle kawy, ile dało się bez rozkręcania, i próbowałem przemielić resztę.

Niestety podczas tej próby młynek całkowicie odmówił posłuszeństwa – po naciśnięciu przycisku nie reaguje w ogóle.
Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy to już kwestia serwisu, czy raczej szykuje się wymiana młynka?

Młynki w tym ekspresie często odmawiają posłuszeństwa. Spróbuj rozebrać ekspres jeśli czujesz się na siłach lub serwis.

Offline Maxx

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2026, 15:20:58 »
Na początku było buczenie a później wogole nic brak reakcji na przycisk, rozebrałem odlaczylem młynek wyczyściłem podłączyłem ponownie i nic nadal zero reakcji ale aż dziwne że nic się nie działo i od jednej kawy nagle wysiadł młynek

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi