Cześć!
Mam na imię Marcin i na forum zarejestrowałem się przed chwilą, ale czytelnikiem jestem od ponad dekady. W 2014 roku po godzinach spędzonych na lekturze m.in. tego forum zostałem właścicielem Gagii Classic - najrozsądniejszego wtedy cenowo ekspresu potrafiącego zaparzyć prawidłowe espresso. Z ciekawości sprawdziłem - w 2014 roku nówka kosztowała mnie 675 zł! Po jakimś czasie dokupiłem u p. Janusza młynek Ascaso i-1 steel. Później GC została wyposażona w dyszę od RS i domowej roboty PID-a opartego na termoparze i chińskiej elektronice za kilkanaście złotych - to były czasy... Co nie zmienia faktu, że ekspres dziarsko służy mi do dzisiaj. Dzięki PIDowi nawet z tego mikro-boilera da się wykrzesać powtarzalne i całkiem smaczne efekty, a przy okazji wiadomo kiedy zacząć spienianie mleka, żeby nie zabrakło pary.
Jednak w związku z tym, że człowiek się starzeje i zaczynają mu przychodzić do głowy różne pomysły, a i gotówki do dyspozycji jakby więcej, zacząłem zastanawiać się nad zmianą ekspresu na coś, co wyeliminuje największą wadę GC, czyli mały boiler. Jednak na rynku zrobiło się tego sprzętu tyle, że przyszedłem do Was po pomoc

Założenia:
1. Sposób użytkowania.
- w typowy dzień roboczy - dwie do trzech kaw typu podwójne espresso / lungo, w typowy weekend - cztery-pięć kaw, nadal czarnych;
- kawy mleczne w zasadzie tylko dla gości, czasami ja też się napiję, ale raczej rzadko;
- ekspres nie musi się nagrzewać mega szybko, mamy czas.
2. Pożądane cechy.
- miło by było, gdyby grupa była 58mm, jak w GC, wtedy sporo akcesoriów już mam, ale nie jest to pozycja obowiązkowa;
- większy boiler, ale raczej jeden ze względu na ograniczone zapotrzebowanie na parę;
- prosta stalowa obudowa, najchętniej równie kanciasta jak w GC;
- gabaryty - to jest ważny dla mnie punkt - GC z PIDem z tyłu ma wymiary WxDxH 20x29x36 cm; zależy mi na znalezieniu sprzętu o wymiarach zbliżonych lub niewiele przekraczających te podane;
- PID - obowiązkowo;
- fajnie, jakby ekspres miał coś jeszcze z bajerów wprowadzonych na rynek w ciągu ostatnich 10 lat

3. Budżet.
- powiedzmy, że zaczynamy od ok. 6000-7000 za ekspres; pytanie brzmi, czy do ekspresu sporo lepszego od obecnego, konieczna będzie natychmiastowa zmiana młynka (przypominam - obecnie Ascaso i-1), a jeżeli tak - to na jaki? Ale to oddzielny temat - najpierw ekspres.
Będę wdzięczny za rady

Pozdrawiam,
Marcin