Autor Wątek: Młynek pod espresso  (Przeczytany 683 razy)

Offline MarekPozostal

Młynek pod espresso
« dnia: 03 Styczeń 2026, 10:44:33 »
Cześć, szukam młynka do ekspresu ASCASO DREAM ONE.
Robię 2-4 kawy codziennie. Bardzo rzadko, ale jak są goście to 4-6szt.

Na forum wyczytałem, że DF54 się zapycha - i fakt ma dość mały silnik, więc go odrzuciłem.
Zastanawiam się nad młynkami z płaskimi żarnami 64mm:
- DF64 V.2.5 Red Burrs
- AVX CG301 (z końcówką do SD)

Lubię świeżą kawę, może będę robił różne blendy, więc wolałbym opcje SD.
Budżet chciałem zamknąć w okolicach ~1500zl.

Ktoś ma któryś z nich i ma jakieś uwagi?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Młynek pod espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń 2026, 12:35:56 »
Do 1,5k to bym brał HiBrew G64Plus z Kickstartera, póki jeszcze jest, ewentualnie (nie wiem czy cenowo się zmieścisz) NB64V od AVX z ich strony (lub alibaba) + HyperBurrs espresso domówić albo inne żarna z ali które mają podobną geometrię.

Możesz też pomyśleć nad DC63 (stożkowe żarna red ti) lub czymś od Cafovo.

Jak chcesz połowę zaoszczędzić a mieć spoko młynek to jeszcze Starseeker E55 Pro wchodzi w grę, stożek i kompakt, ale zaskakująco dobry przemiał i niektórzy nie widzą znaczących różnic porównując do kilka razy droższych młynków ;)

PS: DF54 to się zapychał w pierwszych rewizjach, teraz jest V3 bodajże i tam powinno to być naprawione.

Offline Cezar999Wroclaw

• Ekspres: gaggia clasic
  • Młynek: trzeba kupić
Odp: Młynek pod espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2026, 03:04:59 »
Dużo ludzi chwali sobie eureka specialita, jest to tańsze rozwiązenie.
Ja wzioł bym jeszcze pod uwagę:

Gaggia MDF 55

Solidny, kompaktowy młynek z płaskimi żarnami stalowymi 55 mm. Prosty w obsłudze, bez zbędnej elektroniki. Najlepszy wybór w kategorii cena/jakość na start.

Mazzer Mini Elektroniczny A – Silver (nowy model)

Ikona w świecie młynków. Bardzo trwała konstrukcja, wysoka precyzja mielenia, w pełni metalowa obudowa. To sprzęt wybierany także do gastronomii – praktycznie niezniszczalny.

Też szukam młynka tylko mam elastyczny budżet chcę kupić raz i mieć na 10 lat wiec jakość i niezawodność jest dla mnie priorytetem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi