Autor Wątek: Zawór pary - cieknie  (Przeczytany 398 razy)

Offline Adam112

• Ekspres: Bezzera
  • Młynek: Ceado
Zawór pary - cieknie
« dnia: 02 Styczeń 2026, 09:41:19 »
Dzień dobry wszystkim,

mam pytanie. Cieknie mi woda z dyszy od pary w ekspresie Bezzera Magica (kilka kropli na minutę, cała dysza jest bardzo gorąca - wcześniej nie była). Odkręciłem dyszę, wyczyściłem, nic nie pomogło, wrzuciłem do kwasku cytrynowego, również nic. Rok temu ekspres był w serwisie i miał wymienianą uszczelkę. Co w tej sytuacji najlepiej zrobić? Czy zamawiać nową uszczelkę i próbować wymienić, czy może ktoś doradzi coś innego?   

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Zawór pary - cieknie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2026, 11:41:18 »
W tym dżojstiku jest popychacz, tam są też uszczelki. Może wystarczy tylko pokrętło minimalnie dokręcić?

Offline Adam112

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Styczeń 2026, 11:50:04 »
Dzięki za odpowiedz, próbowałem odkręcać, zakręcać i nic. Nawet jak zdejmę ten joystick to dalej leci woda...

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Styczeń 2026, 20:12:19 »
Jak zdejmiesz to będzie ciec, bo nie ma docisku. Jak to nie jest kwestia regulacji, to znaczy, że uszczelka nie trzyma. Już nie pamiętam ale raczej chodzi o 9, możesz też rozkręcić i na szybko ją wyjąć i zmienić stroną.

Offline Adam112

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Styczeń 2026, 15:03:17 »
Dzięki wielkie, spróbuję

Offline Adam112

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2026, 11:41:33 »
Pomogło wyczyszczenie (wyskrobanie kamienia z zaworu śrubokrętem), bo uszczelka była git.  Najważniejszy wniosek, należało wziąć narzędzia, włączyć myślenie. Temat banalny, sam nie wiem jak mogłem o to pytać bez samodzielnej próby rozkręcenia zaworu. Dzięki za rady raz jeszcze

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi