Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek do 8 tysięcy  (Przeczytany 808 razy)

Offline KaszubskiStolem Mężczyzna

Ekspres kolbowy + młynek do 8 tysięcy
« dnia: 29 Grudzień 2025, 14:26:10 »
Dzień dobry, cześć

Sprawa jest w sumie całkiem prosta. Etap wyboru ekspresu kolbowego oraz młynka mam teoretycznie za sobą, ale wiadomo, z tyłu głowy ciągle mam wątpliwości.

Na ten moment moim faworytem jest Ascaso Duo PID. Nie będę ukrywał, żona wyprosiła wygląd, który nie przypomina woła roboczego z fabryki, więc Hiszpan spełnia wymagania moje (m.in PID), jak i żony (wygląd, chociaż i mi się wizualnie najbardziej podoba). Kawa to w 90% mleczna, czasami jakieś espresso. Ja jestem fanem przelewów, ale i małą czarną zdarza mi się wypić. Dodatkowo lubię się bawić ziarnem, więc dla żony i gości klasyk z Brazylii, a dla mnie również to, co wpadnie w oko w kawowym świecie. Jednocześnie rozważałem też np. Rocket Appartamento, ale w podobnych pieniądzach nie oferuje PID i czy jest sens dopłacać do wyższych modeli? No właśnie, nie wiem. Budżet na sam ekspres założyłem na 6-7 tysięcy, ale można go naciągnąć w razie potrzeby.

Większy problem miałem z młynkiem. Moja kuchnia nie należy do największych, więc nie chciałem niczego sporego gabarytowo, ale jednocześnie zależy mi na sprawdzonych rozwiązaniach. Przemiał tylko do espresso. Do alternatyw mam Comandante i kręcenie korbą jest dla mnie na tyle relaksujące, że nie chcę z tego rezygnować  :)

Myślałem już nad Niche Zero, Mahlkönig X64 SD, czy DF64VS i w sumie tutaj mam największy ból głowy i chyba najbardziej skłaniam się ku Mahlkönig.

No i teraz pytanie. Czy w budżecie 8, ewentualnie do 9 tysięcy zestaw Ascaso Duo PID + Mahlkönig X64 SD jest optymalny, czy jednak szukać czegoś innego? Jeżeli można te pieniądze zainwestować lepiej, to bardzo proszę o propozycje i ewentualne uwagi. Dzięki  :ok:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres kolbowy + młynek do 8 tysięcy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudzień 2025, 14:05:10 »
Jeśli budżet na to pozwala to proponowałbym zainteresować się modelem DUO PID PLUS zamiast ekspresu DUO PID. Różnica w cenie ok. 1000 zł ale w to miejsce otrzymujesz wyposażenie które przekracza wartość tej dopłaty. M.in. NPF, sitka PRECISION COMPETITION 14g, 18g oraz 21g, uszczelkę grupy z zielonego silikonu, tamper ze stali nierdzewnej, dodatkową nasadkę do dyszy pary no i innej konstrukcji zawór pary. Moim zdaniem lepiej dopłacić ten 1000 zł i mieć już to wyposażenie.
Młynek Mahlkönig X64 SD czy DF64VS także u nas dostaniesz. Co prawda tego Mahlkönig X64 SD nie mamy jeszcze na naszym sklepie internetowym ale zmieni się to po Nowym Roku...
Zapraszam do kontaktu na priv lub adres e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline KaszubskiStolem Mężczyzna

Odp: Ekspres kolbowy + młynek do 8 tysięcy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2026, 22:35:23 »
Dziękuję bardzo za radę  :)  faktycznie, wygląda to interesująco w kontekście dodatkowego wyposażenia.

Czy w tym budżecie to byłby optymalny sprzęt? Może ktoś jeszcze z użytkowników z doświadczeniem chciałby coś dodać?  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi