Autor Wątek: Zbyt kawaśna kawa- Jura E8  (Przeczytany 954 razy)

Offline patryk5510

Zbyt kawaśna kawa- Jura E8
« dnia: 26 Grudzień 2025, 16:42:19 »
Moi drodzy, co może być przyczyną tego, że ekspres zaczął robić  kawę o wyraźnym posmaku kwaśno -gorzkim ? Ekspres jest praktycznie nowy i raczej nie może być zabrudzony. Któregoś dnia kilkukrotnie została zaparzona kawa zasypana mielona i wtedy ekspres nieco się gubił tzn prosił o dosypywanie kawy bo niby uznał że jest za mało.  Po tym czasie kiedy wróciliśmy do ziaren kawa wydaje się być kwasna i gorzka, dlatego teraz mam pytanie czy to możliwe ta zmielona kawa wczesniej zasypywana gdzieś tam zalegała tzn nie dokładnie ekspres się oczyścił itp? Ustawienie mielenia jest na 3 a temperatura parzenia normalna. Teraz pytanie jaka według jury to jest temperatura niska jaka normalna a jaka wysoka ?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Zbyt kawaśna kawa- Jura E8
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudzień 2025, 17:46:16 »
Poszukaj na yotube profil - Tomasz Bebel (primocaffe), zadaj pytanie w komentarzach, on wie o Jura chyba wszystko :)

Offline patryk5510

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudzień 2025, 21:18:53 »
Poszukaj na yotube profil - Tomasz Bebel (primocaffe), zadaj pytanie w komentarzach, on wie o Jura chyba wszystko :)
dziękuje za podpowiedź. Pan Tomasz w jednym z filmów na temat przyczyn zbyt kwaśnej kawy stwierdza coś odwrotnego do tego w  weiększości odpowiedzi podpowieada google a mianowicie: uwąza że przyczyną jest najczęściej zbyt mozno zmielona kawa a nie jak podpowiada wielu specjalistów z google że zbyt grubo zmielona kawa. Pozostaje jeszcze pytanie odnosnie temperatury parzenia kawy. W  większości zapisanych fabrycznie przepisów kaw w Jura E woda ustawiona jest na normalną czyli ile 89, 90 a tylko dla espresso jest nastawiona temperatura na wysoką ? No i znów pytanie czy wysoka to jest 94 czy 98 st ? tego producent nie podaje . Zmieniłem ustawienie dla zwykłej czarnej z normalnej na wysoką i odniosłem wrażenie że zaparzona kawa straciła na tym kwaśnym posmaku ...?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2025, 22:42:38 »
Zmieniłem ustawienie dla zwykłej czarnej z normalnej na wysoką i odniosłem wrażenie że zaparzona kawa straciła na tym kwaśnym posmaku ...?
Słuszna obserwacja. Temperatura zaparzania jest bardzo ważnym parametrem. Im większa, tym bardziej intensywna jest kawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi