Autor Wątek: ASCASO DREAM ONE  (Przeczytany 531 razy)

Offline kawosz111222

ASCASO DREAM ONE
« dnia: 23 Grudzień 2025, 20:32:21 »
Hej
dostałem zielone światło na zakup ekspresu do domu. Chcę kupić coś wygrzanego, z dobrymi podzespołami co jest na rynku już chwile i jest łatwe w serwisie.
Espresso i kawy mleczne. Raczej będę używał jednego typu ziaren, ciemno palonych pod klasyczne włoskie kawy.
Podoba mi się w nim to, że pobiera do każdej kawy czystą wodę, która się nie kisi przez kilka dni w bojlerze.  Podzespoły wewnątrz ma głownie ze stali nierdzewnej. Na pierwszy rzut oka nie widze co mogłoby się w nim zespuć.  W jednym poście czytałem, że ma zewnętrzną regulacje temperatury co 2st co też mi odpowiada, bo sobie pod ulubioną mieszankę raz ustawie temperaturę.
Nie wiem czy te promocje są prawdziwe czy nie, ale idealnie mieszczę się w budżecie pod ASCASO DREAM ONE - 3 tys. Na forum dość często się pojawia ta firma.
Między ONE a PID widze różnic w budowie i materiałach wewnątrz chyba nie ma, dopłaca się za bajery i lepszą stabilność.
Ktoś ma ten ekspres i coś napisze więcej? Warto go kupić w 2025/2026?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: ASCASO DREAM ONE
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Grudzień 2025, 12:46:17 »
Przygotowujemy się do Wigilii ale postaram się krótko wyjaśnić kilka kwestii...
Po pierwsze to ta "chwila na rynku" trwa już 20 lat. Dokładnie w lutym 2005 roku sprowadziliśmy pierwszą paletę ekspresów i młynków ASCASO do Polski, pokazaliśmy je podczas Targów "EUROGASTRO" w Warszawie i od tego czasu non stop stop są one u nas w ofercie. Prowadzimy też autoryzowany serwis tego sprzętu.
Po drugie napisałeś, że ma on zewnętrzną regulację temperatury. Tu tkwi błąd. Ma on możliwość dokonywania zmian temperatury co 2 st. C ale odbywa się to poprzez zmianę położenia mikroprzełączników na płycie sterującej elektronicznego termostatu. Aby się do niej dostać trzeba zdjąć pokrywę ekspresu. Nie jest to więc zewnętrzna regulacja temperatury. Taką posiada ekspres DREAM PID. Jest to jednak dobre rozwiązanie dla tych osób które chcą sobie raz ustawić temperaturę pod ulubioną mieszankę i nie potrzebują często ją zmieniać.
Promocje obecne są prawdziwe bo oficjalna cena to 3990,00 zł. Obecna promocja związana jest ze Świętami ale także z rocznicą 20 lat współpracy z ASCASO. Z końcem roku skończy się ta promocja a ceny pójdą w górę. Tym bardziej, że ASCASO FACTORY od stycznia 2026 r wprowadza nowe, wyższe nieco ceny.
Po trzecie między DREAM ONE a DREAM PID są różnice i to znaczne. Pokrótce wymienię:
- DREAM PID ma uchwyty portafiltra i pokrętła dyszy pary z drewna orzech włoski (DREAM ONE z czarnego plastiku)
- DREAM PID ma izolowany termicznie termoblok
- DREAM PID ma przełącznik kawy programowalny wolumetrycznie w dwóch położeniach
- DREAM PID ma wyświetlacz PID
- DREAM PID ma programowalną preinfuzję od 0 do 5 sekund
- DREAM PID ma jeszcze inne bajery...
Więcej to chyba już po Świętach. Zdrowych, Szczęśliwych Świąt !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz111222

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudzień 2025, 14:09:57 »
Przygotowujemy się do Wigilii ale postaram się krótko wyjaśnić kilka kwestii...
Po pierwsze to ta "chwila na rynku" trwa już 20 lat. Dokładnie w lutym 2005 roku sprowadziliśmy pierwszą paletę ekspresów i młynków ASCASO do Polski, pokazaliśmy je podczas Targów "EUROGASTRO" w Warszawie i od tego czasu non stop stop są one u nas w ofercie. Prowadzimy też autoryzowany serwis tego sprzętu.
Po drugie napisałeś, że ma on zewnętrzną regulację temperatury. Tu tkwi błąd. Ma on możliwość dokonywania zmian temperatury co 2 st. C ale odbywa się to poprzez zmianę położenia mikroprzełączników na płycie sterującej elektronicznego termostatu. Aby się do niej dostać trzeba zdjąć pokrywę ekspresu. Nie jest to więc zewnętrzna regulacja temperatury. Taką posiada ekspres DREAM PID. Jest to jednak dobre rozwiązanie dla tych osób które chcą sobie raz ustawić temperaturę pod ulubioną mieszankę i nie potrzebują często ją zmieniać.
Promocje obecne są prawdziwe bo oficjalna cena to 3990,00 zł. Obecna promocja związana jest ze Świętami ale także z rocznicą 20 lat współpracy z ASCASO. Z końcem roku skończy się ta promocja a ceny pójdą w górę. Tym bardziej, że ASCASO FACTORY od stycznia 2026 r wprowadza nowe, wyższe nieco ceny.
Po trzecie między DREAM ONE a DREAM PID są różnice i to znaczne. Pokrótce wymienię:
- DREAM PID ma uchwyty portafiltra i pokrętła dyszy pary z drewna orzech włoski (DREAM ONE z czarnego plastiku)
- DREAM PID ma izolowany termicznie termoblok
- DREAM PID ma przełącznik kawy programowalny wolumetrycznie w dwóch położeniach
- DREAM PID ma wyświetlacz PID
- DREAM PID ma programowalną preinfuzję od 0 do 5 sekund
- DREAM PID ma jeszcze inne bajery...
Więcej to chyba już po Świętach. Zdrowych, Szczęśliwych Świąt !

Dziękuję za wyjaśnienie. To jeśli jest promocja to w dobym momencie się za to zabrałem.
W kontekście temperatury wlasnie o to mi chodzi. Ustawić raz i tyle. Pijemy wyłącznie ciemne mieszanki najczęsciej pół na pól arabica i roubusta.
Na detalach wizualnychna zewmatrz  mi nie zależy. Jeśli wewnatrz jest to samo to dla mnie jest akceptowalne.
Rozumiem zalety wyższej wersji, ale to znaczy, że DREAM ONE nie warto kupować?

Również Życzę Wesołych Świąt !! ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Grudzień 2025, 14:15:47 wysłana przez kawosz111222 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2025, 10:08:26 »
Nic podobnego - WARTO !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi