Autor Wątek: Kapanie z wylewki po ekstrakcji  (Przeczytany 4647 razy)

Offline kubaw22

Kapanie z wylewki po ekstrakcji
« dnia: 21 Grudzień 2025, 10:21:10 »
Dobra, wybaczcie, jeżeli pytanie jest głupie, albo łatwo znaleźć odpowiedź (nie znalazłem). Ekspres ma miesiąc, może tak było od początku i nie zwróciłem uwagi, ale raczej bym zauważył, bo irytujące.

Pacjent (jeżeli to ma znaczenie): Bezzera, grupa BZ, wylewka z dnem, podwójna, sitko oryginalne. Doza ~17g. Ekstrakcja trwa 25-30 sekund, wolumometryczna (ustawiona na 60ml), strumienie wyglądają ładnie, stabilnie (no może baaardzo delikatnie tańczą, jeszcze się uczę). Ekspres kończy ekstrakcję i... - muszę uważać zabierając filiżankę, żeby jej nie ubrudzić, bo jeszcze dłuższą chwilę kapie, z obu końców wylewki, częstotliwością może 2 krople na sekundę. Po wyjęciu kolby ciastko jest wilgotne z wierzchu i wilgoć wyraźnie wsiąka w ciastko, więc no cóż, stąd pewnie to kapanie.

Normalne czy coś robię źle? Jeżeli tak to co? Poza tym espresso wychodzi raczej spoko.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Kapanie z wylewki po ekstrakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2025, 07:37:58 »
Czy ten ekspres ma zawór trójdrożny, bo jeżeli nie to tak będzie a jeżeli ma to bym sprawdził czy działa prawidłowo.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudzień 2025, 10:02:24 »
Temperatura zaparzania? Da się to regulować? Jest tam grzałka w grupie chyba? Może jest też jakiś sterownik i możliwość regulacji temperatury grupy?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudzień 2025, 16:28:21 »
Temperatura to tu nie ma znaczenia moim zdaniem.
Albo problem z zaworem, albo za duży headspace (za wysoki koszyk do dozy).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudzień 2025, 20:47:54 »
W mojej maszynie ma znaczenie :).

Offline kubaw22

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Styczeń 2026, 21:29:57 »
Temperatura to tu nie ma znaczenia moim zdaniem.
Albo problem z zaworem, albo za duży headspace (za wysoki koszyk do dozy).

Hmmm, może być coś na rzeczy, bo początkowo robiłem większe dozy (18-20g), potem zmniejszyłem do 16g, bo mi się śruba prysznica odbijała w ciastku. Mówisz, żeby dawać więcej kawy albo płytsze sitko?

Cytat: Artisz w 22 Grudzień  2025, 07:37:58
Czy ten ekspres ma zawór trójdrożny, bo jeżeli nie to tak będzie a jeżeli ma to bym sprawdził czy działa prawidłowo.
Jest taki mikro-kranik nad tacką ociekową, po zakończeniu zaparzania ekspres spuszcza tam trochę wody. To o to chodzi? Jak mogę sprawdzić, czy działa prawidłowo?
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2026, 21:57:18 wysłana przez Fux »

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2026, 00:16:16 »
Tak, to ma bardzo duże znaczenie. Większy headspace = więcej wody w koszyku po ekstrakcji.
Np. jeśli do 18g używałeś koszyka 24mm to do 16g powinieneś 22mm (teoretycznie). Praktycznie zależy to od ekspresu (a także samej kawy) - ja w swoim poprzednim EM3801 do 18g używałem koszyka 22mm (15g) bo dla koszyka 24mm (18g) doza 18g to było za mało i właśnie robiło się mokro w koszyku. Wszystko zależy od tego jaką masz grupę/wysokość prysznica. W Biance już normalnie 18g (24mm) = 18g.

Jest taki mikro-kranik nad tacką ociekową, po zakończeniu zaparzania ekspres spuszcza tam trochę wody. To o to chodzi? Jak mogę sprawdzić, czy działa prawidłowo?

To tak, albo jest to trójdrożny zawór elektromagnetyczny, albo po prostu grupa E61 (tu bez elektroniki, "musi" działać jak nic nie pękło). Jaki dokładnie jest to model ekspresu?

Offline kubaw22

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2026, 17:05:46 »
Tak, to ma bardzo duże znaczenie. Większy headspace = więcej wody w koszyku po ekstrakcji.
Np. jeśli do 18g używałeś koszyka 24mm to do 16g powinieneś 22mm (teoretycznie). Praktycznie zależy to od ekspresu (a także samej kawy) - ja w swoim poprzednim EM3801 do 18g używałem koszyka 22mm (15g) bo dla koszyka 24mm (18g) doza 18g to było za mało i właśnie robiło się mokro w koszyku. Wszystko zależy od tego jaką masz grupę/wysokość prysznica. W Biance już normalnie 18g (24mm) = 18g.

To tak, albo jest to trójdrożny zawór elektromagnetyczny, albo po prostu grupa E61 (tu bez elektroniki, "musi" działać jak nic nie pękło). Jaki dokładnie jest to model ekspresu?

Dzięki :) Spróbuję dać więcej kawy. Opis sitka to "Sitko do portafiltra na podwójną dozę kawy (16/20g )  do ekspresu firmy Bezzera" to założyłem, że te 16/20 to przedział :)
Rozumiem, że nie przejmować się tym, że śruba prysznica odbija się w ciastku?

Dokładny model to Bezzera Duo DE.

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Styczeń 2026, 18:54:41 »
Za sam opis koszyka wywalił bym go do śmieci - tak jak każdy stockowy koszyk :) sprawdź jego wysokość to dowiemy się więcej. Zakładam że może to być 24mm wiec wtedy bym dozował te 18g, ale przede wszystkim powinieneś porobić testy żeby zobaczyć jaka jest rzeczywista maksymalna doza. Chcesz zachować jakieś 2mm odstępu między ciastkiem a prysznicem.

Jeśli śruba odbija się przed ekstrakcją to zły znak (brak headspace), jeśli po ekstrakcji - to normalne, bo trójdrożny zawór elektromagnetyczny "wysysa" ciastko.

Offline kubaw22

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2026, 21:31:25 »
Za sam opis koszyka wywalił bym go do śmieci - tak jak każdy stockowy koszyk :) sprawdź jego wysokość to dowiemy się więcej. Zakładam że może to być 24mm wiec wtedy bym dozował te 18g, ale przede wszystkim powinieneś porobić testy żeby zobaczyć jaka jest rzeczywista maksymalna doza. Chcesz zachować jakieś 2mm odstępu między ciastkiem a prysznicem.

Jeśli śruba odbija się przed ekstrakcją to zły znak (brak headspace), jeśli po ekstrakcji - to normalne, bo trójdrożny zawór elektromagnetyczny "wysysa" ciastko.

To jest fabryczny koszyk co przyszedł z ekspresem, troche mi go szkoda. ;D

Dzięki za wszystkie porady. Zmierzę i sprawdzę. :) Dodam jeszcze, że śruba w tym prysznicu jest zaokrąglona, tzn. dosyć wystaje poniżej płaszczyzny prysznica. Zrobię potem zdjęcie.

Jeszcze wspominano wczesniej, że zawór może wadliwie działać. Jak to sprawdzić?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Styczeń 2026, 09:09:25 »
Jeszcze wspominano wczesniej, że zawór może wadliwie działać. Jak to sprawdzić?
Bardzo prosto, zwróć uwagę po zakończeniu ekstrakcji czy wypływa z niego woda, jeżeli tak to działa poprawnie.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Styczeń 2026, 11:07:54 »
to założyłem, że te 16/20 to przedział

Każde sitko (ale i kawa, bo każda ma swoją gęstość) ma swoje optymalne wypełnienie. Lepiej więc dojść do tego na zasadzie objętości niż wagi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi