Autor Wątek: Stopień zmielenia kawy Jura E8  (Przeczytany 3714 razy)

Offline patryk5510

Stopień zmielenia kawy Jura E8
« dnia: 14 Grudzień 2025, 16:40:26 »
Witajcie,
pytanie moje dotyczy stopnia mielenia kawy dostępnego w ekspresie Jura E8 a mianowicie:
fabryczne ustawienie młynka to środkowy poziom grubości mielenia pomiędzy Intense a Mild. Z tego co wiem to parzenie ciśnieniowe kawy wymaga bardzo drobnego zmielenia dla uzyskania prawidłowego naparu dla tej formy parzenia. Wiec pytanie moje brzmi czy młynek nie powienien być nastawiony bardziej ku oznaczeniu Instense czy drobniejszemu zmieleniu? A może takie ustawienie  jest dedykowane tylko dra wybranego rodzaju kawy np podczas parzenia Espresso? Jakie są Wasze opinie na ten temat,  czy też korzystacie tylko z fabrycznego ustawienia czy modyfikujecie ten parametr?
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie opinie

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Stopień zmielenia kawy Jura E8
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień 2025, 18:03:40 »
Poziom mielenia musi być taki by uzyskać właściwe parametry ekstrakcji dla danej kawy i dozy. Jedna kawa będzie wymagała drobniejszego mielenia od drugiej. Zatem musisz sam ustawiać młynek i sprawdzać jak wygląda ekstrakcja, tj. czy utrzymujesz właściwe ratio (załóżmy 1:2 do 1:2,5) w żądanym czasie (załóżmy że do 30 sekund jak na automat bez profilowania ciśnienia z preinfuzją).
Nie ma i nigdy nie będzie czegoś takiego jak zdefiniowany poziom mielenia do espresso. Po to jest ta regulacja :)

Offline patryk5510

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2025, 22:46:55 »
Poziom mielenia musi być taki by uzyskać właściwe parametry ekstrakcji dla danej kawy i dozy. Jedna kawa będzie wymagała drobniejszego mielenia od drugiej. Zatem musisz sam ustawiać młynek i sprawdzać jak wygląda ekstrakcja, tj. czy utrzymujesz właściwe ratio (załóżmy 1:2 do 1:2,5) w żądanym czasie (załóżmy że do 30 sekund jak na automat bez profilowania ciśnienia z preinfuzją).
Nie ma i nigdy nie będzie czegoś takiego jak zdefiniowany poziom mielenia do espresso. Po to jest ta regulacja :)
Dorek, dzięki za podpowiedź, faktycznie masz rację, jeśli chodzi o parzenie espresso. Teraz pytanie czy takie espresso czyli około 40g gotowego naparu mam używać jako bazę dla kaw mlecznych. Natomiast jesli ja często piję czarną ale nie espresso czyli około 160 ml to nie mogę tego espresso użyć jako bazy i dolać 120ml wody bo wyjdzie czarna lura. Muszę uzyskać max około 100 ml naparu i dolać 60ml wrzątku . Teraz pytanie jaki jest prawidłowy czas ekstrakcji kawy dla 100ml naparu ? Wtedy dobiorę grubośc mielenia ....?

Offline patryk5510

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudzień 2025, 14:35:29 »
Dorek, dzięki za podpowiedź, faktycznie masz rację, jeśli chodzi o parzenie espresso. Teraz pytanie czy takie espresso czyli około 40g gotowego naparu mam używać jako bazę dla kaw mlecznych. Natomiast jesli ja często piję czarną ale nie espresso czyli około 160 ml to nie mogę tego espresso użyć jako bazy i dolać 120ml wody bo wyjdzie czarna lura. Muszę uzyskać max około 100 ml naparu i dolać 60ml wrzątku . Teraz pytanie jaki jest prawidłowy czas ekstrakcji kawy dla 100ml naparu ? Wtedy dobiorę grubośc mielenia ....?

właśnie sprawdziłem poziom ekstrakcji przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie i muszę powiedzieć, że nieco się zmartwiłem, ponieważ  dla maksymalnej dawki kawy (Jura E8 EC) czyli 16g. 30 sekundowa ekstrakcja dała mi 65g naparu co daje nam ratio 1;4 a więc o wiele za dużo... a drobniej zmielić sie już nie da . Czy uważacie że z młynkiem jest coś nie tak ? Ekspres jest praktycznie nowy, więc o co kaman ?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2025, 17:29:49 »
właśnie sprawdziłem poziom ekstrakcji przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie i muszę powiedzieć, że nieco się zmartwiłem, ponieważ  dla maksymalnej dawki kawy (Jura E8 EC) czyli 16g. 30 sekundowa ekstrakcja dała mi 65g naparu co daje nam ratio 1;4 a więc o wiele za dużo
To o czym piszesz, to nie jest poziom ekstrakcji. Akurat im większe ratio tym łatwiej uzyskać wyższy poziom ekstrakcji. Jeśli chcesz uzyskać parametry espresso w automacie i dobry smak, to niestety musisz znaleźć kawę, która na to pozwoli. Automaty generalnie mają problemy z "prawdziwym" espresso, do uzyskania takiej kawy służą ekspresy kolbowe i młynek do espresso.

Jednak nie musisz się przejmować definicjami i możesz spokojnie ustawić ekspres tak, żeby kawa Ci smakowała. Może nie mieć takiej lepkości jak espresso z dobrej kolby i młynka, ale powinno udać się zrobić to smacznie.

« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2025, 17:44:55 wysłana przez krystians »

Offline patryk5510

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudzień 2025, 18:25:59 »
właśnie sprawdziłem poziom ekstrakcji przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie i muszę powiedzieć, że nieco się zmartwiłem, ponieważ  dla maksymalnej dawki kawy (Jura E8 EC) czyli 16g. 30 sekundowa ekstrakcja dała mi 65g naparu co daje nam ratio 1;4 a więc o wiele za dużo
To o czym piszesz, to nie jest poziom ekstrakcji. Akurat im większe ratio tym łatwiej uzyskać wyższy poziom ekstrakcji. Jeśli chcesz uzyskać parametry espresso w automacie i dobry smak, to niestety musisz znaleźć kawę, która na to pozwoli. Automaty generalnie mają problemy z "prawdziwym" espresso, do uzyskania takiej kawy służą ekspresy kolbowe i młynek do espresso.
To dlaczego kolega z filmu poniżej przekonuje że się da i nawet prezentuje proces takiego parzenia... widocznie DeLonghi ma lepszy młynek w prezentowanym filmie ... ?

Jednak nie musisz się przejmować definicjami i możesz spokojnie ustawić ekspres tak, żeby kawa Ci smakowała. Może nie mieć takiej lepkości jak espresso z dobrej kolby i młynka, ale powinno udać się zrobić to smacznie.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudzień 2025, 19:14:14 »
Znam to nagranie naszego kolegi donkiszota. Sam nie raz je wrzucałem. Jednak na nim jest inny automat, poza tym Mateusz wspomina, że kawa nie ma takiej gęstości/lepkości jak z kolby. Nie mówi też, że na każdym automacie i z każdymi ziarnami uda się. :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudzień 2025, 21:48:16 »
Nie ma możliwości uzyskania prawdziwego espresso nawet z najdroższej Jura i musisz się z tym pogodzić. Ja się nie mogłem z tym pogodzić i pojawiła się kolba z młynkiem. A teraz i nowa flagowa Jura, która również nie robi espresso, ale za to ma wiele innych zalet.
Jeśli nie daje ci to spokoju, zacznij od zakupu młynka, a zobaczysz, że nawet z najtańszej marketowej kolby uzyskasz lepsze espresso niż z automatu. Sam zaczynałem od jakiegoś Zelmera.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudzień 2025, 23:09:05 »
dodam, że mając dobry młynek, z Jury E8 można wyciągnąć ciut więcej niż z wbudowanego młynka. Trzeba schodzić z grubością mielenia do momentu aż zaparzacz nie da rady przepchnąć wody. Wtedy podnosimy grubość mielenia ciut w górę i mała czarna a’la espresso wychodzi zauważalnie lepsza niż z wbudowanego młynka, który jest dość mały i ma tylko kilka stopni mielenia. Ale, jak wyżej zostało napisane, zapomnijmy o prawdziwym espresso z jakiegokolwiek automatu (ćwiczyłem kilka marek). Za to czarne kawy i mleczne Jura E8 potrafi zrobić świetne.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Styczeń 2026, 00:48:39 »
Na upartego można, udało mi się uzyskać z Quickmill supercappucino, ale niedługo potem ekspres padł i niedawno poszedł na złom. Z Jura F50 również używałem przez rok  młynka Lamarzocco i mieliłem pod espresso, różnica była niewielka, bo w normalnej kolbie możemy temperaturę ustawiać, a w automacie nie za bardzo. Moja Jura wytrzymała "zabawy", ale z nowszą nie ryzykowałbym.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Styczeń 2026, 17:58:39 »
dodam, że mając dobry młynek, z Jury E8 można wyciągnąć ciut więcej niż z wbudowanego młynka. Trzeba schodzić z grubością mielenia do momentu aż zaparzacz nie da rady przepchnąć wody. Wtedy podnosimy grubość mielenia ciut w górę i mała czarna a’la espresso wychodzi zauważalnie lepsza niż z wbudowanego młynka, który jest dość mały i ma tylko kilka stopni mielenia. Ale, jak wyżej zostało napisane, zapomnijmy o prawdziwym espresso z jakiegokolwiek automatu (ćwiczyłem kilka marek). Za to czarne kawy i mleczne Jura E8 potrafi zrobić świetne.
mam młynek Wilfa Balance który posiada 31 stopnie mielenia ale odstawiłem go wraz z zakupem Jury E8. Nawiązując jednak do temat problemu z espresso w automacie, to jeśli odpuszczam picie tego typu kawy (espresso) a pozostaję przy zwykłych czarnych lub tzw. baristy kiedy to wypijam około 180ml  (Americano robię 100ml z 16g + 80 wody z obejscia) lub dla czarnej 2x 90 ml (2x12g) to powinienem zjechać z najdrobniejszego mielenia czy mimo wszystko pozostać przy tym dla espresso czyli najdrobniej + wysoka temp wody ? 

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Styczeń 2026, 18:15:59 »
Zrób kilka kaw wg różnych przepisów i sprawdź porównując bezpośrednio, która najbardziej Ci smakuje. Jeśli będzie Ci bez różnicy, to wybierz najwygodniejszą opcję.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi