Autor Wątek: Wymiana NIVONA 838 PHILIPS LatteGo Pro 8000  (Przeczytany 1340 razy)

Offline Przemo123

Wymiana NIVONA 838 PHILIPS LatteGo Pro 8000
« dnia: 13 Grudzień 2025, 23:56:03 »
Cześć,

Witam wszystkich,

Posiadam od 9 lat NIVONA 838 z którego byliśmy bardzo, ale od jakiegoś czasu kawa jest po prostu niesmaczna, lepsza jest w Żabce. Bardzo możliwe, że to są nasze zaniedbania w serwisowaniu.
Aktualnie mam możliwość zakupu w ramach akcji promocyjnej w wyjątkowej cenie 2400 zł PHILIPS LatteGo Pro 8000, który z opisu jest świetnym ekspresem ale to tylko opis. :) Możecie doradzić?

Miłego wieczoru, Przemek
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2025, 07:58:56 wysłana przez Fux »

Offline dziadzia Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 791, MELITTA Passione OT , Ascaso Duo Pid
  • Młynek: DF64V gen.2
Odp: Wymiana NIVONA 838 PHILIPS LatteGo Pro 8000
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudzień 2025, 16:48:27 »
Cześć.Po pierwsze-Życie pokazuje że ekspresy Nivony są leprze jakościowo od ekspresów Philipsa-sam widzisz ile działa twój stary sprzęt. Po drugie- jeśli o urządzenie nie będziesz systematycznie dbał ,to nieważne jaki ekspres kupisz- nawet za milion monet ,to po jakimś czasie kawa będzie coraz gorsza.Powodzenia w zakupach. kawka

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudzień 2025, 18:48:04 »
Może warto wysłać ekspres na przegląd do sprawdzonego serwisu.
Chociaż ja nie zdecydowałem się na wysyłkę swojej 14-letniej Jura do serwisu, bo wartość  ekspresu ok 1000zł, a przegląd pewnie z 700zł, a jak dojdzie wymiana podzespołów, to traci sens.
Ekspres poszedł w odstawkę, a na jego miejsce pojawił się godny następca - również Jura.
Grupa zaparzająca w Philips jest na 13g, najtańsze Nivona mają 14g.
Jak z awaryjnością Philips jest tak z ich innymi sprzętami agd  to weź od razu ze 3 szt, jak dobra cena ;)

Offline Przemo123

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2025, 08:51:04 »
Cześć wszystkim,
Dzięki za odpowiedzi. Postanowiłem że trochę powalczę z moim ekspresem i dopiero odezwę się tutaj.
Ogólnie wziąłem się za porządne czyszczenie (nie tylko zaparzacz) i jest spora zmiana. Niestety, kawa jest bardzo kwaskowata… z czego to może wynikać? Ziarna to Ariadna+ i przez wiele lat byliśmy z nich zadowoleni a na początku użytkowania tym bardziej ;) Jeśli to wynika z wody, czy da się to jakoś „regulować”?
Zmianę ekspresu na razie odpuściłem, po waszej reakcji rozumiem że kupiłem wiele lat temu porządny sprzęt ;)

P.s. jeśli wątek nie pasuje do kategorii, proszę o przeniesienie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi