Autor Wątek: Nivona 792 czy Saeco GranAroma Deluxe a może coś innego?  (Przeczytany 1202 razy)

Offline Szyszka

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Comandante C40
Nivona 792 czy Saeco GranAroma Deluxe a może coś innego?
« dnia: 08 Grudzień 2025, 09:47:03 »
Hej,

Nie raz pomagaliście, za co dziękuję. Może doradzicie tym razem?

Szukam ekspresu automatycznego, do domowego użytku. Przede wszystkim kawy mleczne. Aktualnie 2 dziennie tylko ale po narodzinach dziecka, myślę że będzie ich znacznie więcej... 😅

Tak więc ciężki okres przed nami, ekspres chce aby działał, nie leżał ciągle w serwisie, nie budził dzieci przy mieleniu i był łatwy w czyszczeniu - tylko błagam nie coś co muszę czyścić codziennie... Wiem, że ekspresy reklamują się z łatwym czyszczeniem raz w tygodniu ale czy tak aby na pewno jest? Nie jestem tego pewna.

Co macie, co używacie i co polecacie?

Wstępnie myślę o Nivona 792 (ale ostatni post - czy brudas - mnie zaniepokoił) albo Seaco GranAroma. Ale jestem otwarta na inne propozycje.

Oba niby cicho pracują a można je porównać w jednostkach decybeli? Nie znalazłam szczegółów

Z góry dziękuję za odpowiedź

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
Odp: Nivona 792 czy Saeco GranAroma Deluxe a może coś innego?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2025, 20:05:16 »
Jura lub Nivona. Nivona ma wg mnie lepszy spieniacz, Jura lepiej zaparza kawę. Używam obu marek. Miałem też Saeco, deLongi itd. Nie polecam, bo dodają swiecące bajery, a zaparzanie bez zmian.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi