Autor Wątek: Eureka Zenith E65  (Przeczytany 44285 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Eureka Zenith E65
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Kwiecień 2020, 21:15:26 »
Ja nawet nie rozgrzewałem. Coś szerokiego, bardzo cienkiego, do podważenia i pójdzie

Offline stary

• Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Kwiecień 2020, 22:01:15 »
Dziękuję za informację, chyba rozbiorę i zobaczę.
Lawazzy jeszcze trochę mi zostało i mogę sobie posprawdzać jaki obrót wpływa na przemiał.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #107 dnia: 09 Kwiecień 2020, 06:19:11 »
Zmieniłem skalę z 2.5 na 5. Przepuściłem raz kawę, na odpad. Za drugim razem w 9s, zmielilo 19g. W czasie ekstrakcji NPF zarzygał mi pół kuchni.
Teraz będę sprawdzać na 4

Edit: na 4 nie jest o wiele lepiej. Zatrzymam się na 3.5
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2020, 06:54:18 wysłana przez kawosz17 »

Offline kawosz17

« Odpowiedź #108 dnia: 09 Kwiecień 2020, 20:30:22 »
Nawet na skali 3.5 18.5g ratio 1:2 czas ekstrakcji 15s
więc nie wiem, jak niektórzy mają skalę na 5.5
Różne roczniki młynka, mają inaczej?

Offline stary

• Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
« Odpowiedź #109 dnia: 09 Kwiecień 2020, 20:43:22 »
przy ciemno palonej mam niecałe 2 i 8 sek ok 18 gr. W 30 sek jakieś 50 ml.

Offline xVampear

• Ekspres: Profitec pro 500 pid
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Kwiecień 2020, 14:34:01 »
przy ciemno palonej mam niecałe 2 i 8 sek ok 18 gr. W 30 sek jakieś 50 ml.
U mnie podobnie. Zawsze kręcę się w okolicach 2.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline kawosz17

« Odpowiedź #111 dnia: 02 Sierpień 2020, 12:35:58 »
Można zdobyć gdzieś naklejki? Przyciski są wytarte, już tak kupiłem. Może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Sierpień 2020, 10:30:49 »
Cześć
W 80% jestem już zdecydowany na Zenith E65, ale mam jeszcze jakieś wątpliwości.
Teraz mam Ascaso i steel i nic tylko już pali kawę wg mnie. No chyba, że to ekspres Uno Prof. Piłem ostatnio u znajomego co ma Silve oram Mignone nową i espresso na tej samej kawie o nibo lepsze. Takie kawiarniane.

Młynek na co dzień do espresso. W weekend przelew. -> sporo jest o blokujących się żarnach w Eurekach Mignon - czy tutaj one są inaczej montowane, nie będzie takiego problemu ?
Gdzie kupić mniejszy hopper  do młynka ? Zasypuję kawę tylko na tyle ile mielę, nie trzymam jej w młynku

No i pytanie o konkurencję:
CEADO E5P - sporo osób poleca, może w prostocie siła ?
Eureka Club - może po ptostu tańsza wersja E65 ?
MACAP M42M - tutaj mowa jest o opcjonalnej mikroregulacji, Ktoś coś o tym ?
Mazzer Mini - tu nie rozumiem tego zbiorniczka, czy to tylko taki przepływomierz do kawy ?

Fiorenzato odrzuciłem, za dużo opinii o problemach z przemiałem.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2020, 10:36:35 wysłana przez maciek-rz »

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Sierpień 2020, 12:20:57 »
Jeżeli zasypujesz tylko tyle kawy ile mielesz (single dosing) to może najbardziej by Ci pasował Niche Zero? Raczej w żadnym młynku które wymieniłeś takie pojedyncze dozowanie nie da Ci dobrych efektów - próbowałem w Ceado e6p (jeśli już pytasz o e5p to jest to bardzo dobry młynek, ale trzeba pić więcej kawy niż jedną ;) ale wtedy trzeba zasypać hopper).

« Odpowiedź #114 dnia: 25 Sierpień 2020, 12:35:25 »
Jeżeli zasypujesz tylko tyle kawy ile mielesz (single dosing) to może najbardziej by Ci pasował Niche Zero? Raczej w żadnym młynku które wymieniłeś takie pojedyncze dozowanie nie da Ci dobrych efektów - próbowałem w Ceado e6p (jeśli już pytasz o e5p to jest to bardzo dobry młynek, ale trzeba pić więcej kawy niż jedną ;) ale wtedy trzeba zasypać hopper).
Dzięki za odp.
Zasypuję tyle co na dwa espresso (podwójna wylewka) bo wydaje mi się, że kawa lepiej jak nie leży w młynku, ale nie ma problemu, żeby zasypać więcej. W ciągu dnia robię 4-5 strzałów podwójnych, bo ze wspólnikiem pijemy.
Ten Niche oglądałem, ale przyznam szczerze trochę wygląd młynka ze śmigiełkiem i brak mielenia do kolby (a i tak mam w biurze nieporządek od kawy z młynka i nie mogę nad tym zapanować :D ) mnie odstrasza.
Mam do wydania ok 2500zł i chciałbym tu kupić max, nawet na wyrost.

Offline xVampear

• Ekspres: Profitec pro 500 pid
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Sierpień 2020, 14:37:03 »
Cześć
Teraz mam Ascaso i steel i nic tylko już pali kawę wg mnie. No chyba, że to ekspres Uno Prof. Piłem ostatnio u znajomego co ma Silve oram Mignone nową i espresso na tej samej kawie o nibo lepsze. Takie kawiarniane.

Młynek na co dzień do espresso. W weekend przelew. -> sporo jest o blokujących się żarnach w Eurekach Mignon - czy tutaj one są inaczej montowane, nie będzie takiego problemu ?
Gdzie kupić mniejszy hopper  do młynka ? Zasypuję kawę tylko na tyle ile mielę, nie trzymam jej w młynku

Mazzer Mini - tu nie rozumiem tego zbiorniczka, czy to tylko taki przepływomierz do kawy ?

U mnie działa już prawie 3 lata i nigdy problemu z żarnami nie było.

Ja mniejszy hopper kupiłem w Anglii na stronie bellabarista.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #116 dnia: 25 Sierpień 2020, 16:14:18 »
A kto jest dystrybutorem Eureki w PL ?

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #117 dnia: 25 Sierpień 2020, 17:39:39 »
Cześć

Ja również moge polecić eureka mam parę miesięcy i żadnego problemu nie ma z zapychaniem,żarnami td .dokładnie mam club przed zakupem porównywalne z e65 i są dwie różnice jakie zauważyłem cena i czas mielenie club tańsza i wolniejszy, ale przemiał był dla mnie ten sam jak i smak  kawy z oby mlynkow identyczny

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Sierpień 2020, 18:32:16 »
Dzięki za odp.
Zasypuję tyle co na dwa espresso (podwójna wylewka) bo wydaje mi się, że kawa lepiej jak nie leży w młynku, ale nie ma problemu, żeby zasypać więcej. W ciągu dnia robię 4-5 strzałów podwójnych, bo ze wspólnikiem pijemy.
Ten Niche oglądałem, ale przyznam szczerze trochę wygląd młynka ze śmigiełkiem i brak mielenia do kolby (a i tak mam w biurze nieporządek od kawy z młynka i nie mogę nad tym zapanować :D ) mnie odstrasza.
Mam do wydania ok 2500zł i chciałbym tu kupić max, nawet na wyrost.
Do hoppera lepiej sypać więcej kawy niż dwie porcje, bo wtedy ziarenka wyżej popychają te niższe i tym samym przemiały masz bardziej jednolity i wychodzi lepsza kawa. Niche ma dodatkowo stożkowe żarna, których to kształt po porównaniu z płaskimi mi bardziej osobiście odpowiada że względu na smak jaki z nich uzyskuję na mojej maszynie ;). Dlatego dołączyłem do grona oczekujących, a obecnie do espresso używam z satysfakcją ręcznego Kazaka :). Poczytaj sobie jeszcze o stożkach przed podjęciem decyzji ;)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #119 dnia: 25 Sierpień 2020, 19:26:31 »
Kwestia zacinania żaren może wystąpić w Eurece (i pewnie każdym młynku z płaskimi żarnami), jeśli zmniejszasz przemiał na wyłączonym silniku. Możesz wtedy zakleszczyć grubsze kawałki kawy miedzy żarnami i problem gotowy. Zawsze zmniejszasz na włączonym silniku i nie ma tematu.

Mówisz, że robisz 4-5 doppio dziennie. U mnie przy takim ruchu +weekend ze 2-3 kawy więcej, schodzi pewnie 500g na tydzień. Ja mam Rocket Fausto - to taki brandowany Zenith właśnie. Hopper nie jest idealnie szczelny, ale kawa na koniec tygodnia wcale nie jest z tego powodu gorsza (zasypuje całe 500g).

Nie jest to młynek SD, wiec zawsze zwietrzeje ci resztka kawy w komorze mielenia - czy byś sypał jedną dozę, czy cały hopper (przez noc chociażby). Podobnie gdy hopper nie jest zasypany, powiedzmy min. 50g kawy, to masz do czynienia z popcorningiem i wyjdzie nierówny przemiał (w efekcie gorsza kawa). Jakimś rozwiązaniem na popcorning i powiedzmy małe dozowanie jest:
- zdjęcie hoppera całkiem
- zasypywania tylko do kanału wlotowego
- przykrywania kanału wlotowego - np. Tamperem 58mm

Ale to jest półśrodek i nie daje tego co prawdziwy młynek SD, jak np. Niche. Bo pod tym przykryciem zrobionym z tampera będzie zachodził popcorning.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi