Autor Wątek: Odkamienie - ekspres kolbowy 2 bojlery  (Przeczytany 652 razy)

PiotrekMad

• Gość
Odkamienie - ekspres kolbowy 2 bojlery
« dnia: 22 Listopad 2025, 22:59:19 »
Cześć.
Ostatnio kupiłem używany ekspres Bellezza Francesca Leva. Wszystko działa bardzo dobrze, ale zastanawiam się, co zrobić w kwestii odkamieniania. Poprzedni właściciel nie stosował procedury z instrukcji, tylko robił backflush ze środkiem czyszczącym. W instrukcji jest wyraźnie napisane, że mocno zakamienionym sprzętem powinien zająć się serwis, bo podczas odkamieniania można zatkać przewody osadem. Nie mam pojęcia jaka jest sytuacja w środku, więc wolę nic nie zepsuć.

Czy Waszym zdaniem zostawienie go w spokoju i oddanie do serwisu dopiero wtedy, gdy pojawią się objawy, to rozsądne rozwiązanie?
Wydaje mi się, że pod spodem są korki od obu bojlerów — czy da się w jakiś obiektywny sposób sprawdzić ich stan?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Odkamienie - ekspres kolbowy 2 bojlery
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopad 2025, 11:04:32 »
Najlepiej byłoby to wszystko zdemontować i wrzucić do kąpieli z kwasem cytrynowym. Ale można się chyba pokusić o wpompowanie do środka i pozostawienie na jakiś czas takiego roztworu, a potem wypłukanie przy użyciu wspomnianych korków. Można odkręcić różne rurki, korki na dnie bojlerów i sprawdzić czy i ile jest tam kamienia. Zwykle, jeśli jest sporo osadu, to woda nawet nie wypłynie.

PiotrekMad

• Gość
Odp: Odkamienie - ekspres kolbowy 2 bojlery
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopad 2025, 11:59:00 »
Może być roztwór 20g dezcal w litrze wody? Czy może zaopatrzyć się w coś innego?
Jeżeli chodzie o wpompowanie to zrobić to zgodnie z procedurą z instrukcji tzn. wlewając roztwór do zbiornika na wodę i zassanie przez pompę czy bezpośrednio wlać do bojlera od spodu (o ile będzie to możliwe).
Wydaje mi się, że sporo łatwiej było by mi cokolwiek zrobić gdybym miał schematy budowy tego urządzenia. Niestety nic nie idzie znaleźć poza podstawową instrukcją, dlatego wolałbym uniknąć demontażu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi