Autor Wątek: Jaka woda do ekspresu  (Przeczytany 5142 razy)

Offline patryk5510

Odp: Jaka woda do ekspresu
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopad 2025, 19:53:55 »
słuchajcie ale skoro nie mam takiego zestawu do tworzenia osmozy (zapewne nieco kosztuje?) to nie lepszą alternatywa byłby zakup butelkowanej żródlanej wody np w 5- cio litrówkach?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopad 2025, 20:05:16 »
Tak niektórzy robią, musisz tylko się dowiedzieć która będzie odpowiednia żeby nie zakamienić ekspresu.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopad 2025, 20:51:27 »
Tak niektórzy robią, musisz tylko się dowiedzieć która będzie odpowiednia żeby nie zakamienić ekspresu.
no własnie dlatego piszę do Was w tej sprawie, czy ktoś może uzywa takiej opcji z wodą butelkowaną?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopad 2025, 21:19:40 »
Wiem że używali Żywiec Zdrój ale teraz to nie wiem czy coś się nie zmieniło.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 21:40:59 wysłana przez Artisz »

Offline patryk5510

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopad 2025, 21:37:56 »
Wiem że używali Żywiec Zdrój sle teraz to nie wiem czy coś się nie zmieniło.
doczytałem własnie na tym forum  że użytkownicy w tej opcji najczęściej rekomendowali Żywiecki Kryształ ale posty są sprzed kilku lat, czy ktoś moze potwierdzić, że ta woda to nadal dobry wybór dla,opcji zamiennika dla filtrów Brita i Jura(w ekspresie)?
na Allegro znalazłem poniższą  dość świeża opinię na temat tej wody:
cytuję"
 UWAGA, producent zmienił ujście z którego pochodzi woda i zmieniła się jej mineralizacja. Niestety już nie jest taka super pod kawki. Zmieniła się też etykieta, więć można ją rozróżnić od oryginału
Wady

Cena jak za oryginalny kryształ, Zmiana ujścia, Już nie jest super do kawki "
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 22:02:06 wysłana przez patryk5510 »

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopad 2025, 07:37:08 »
zmieniła się jej mineralizacja
Dokładnie tak jak piszesz, było około 60 czy 70, teraz niestety jest dużo więcej minerałów w Żywieckim Krysztale.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopad 2025, 07:53:40 »
teraz niestety jest dużo więcej minerałów w Żywieckim Krysztale.

Te dużo więcej - to ile albo o ile, i dlaczego jest to niestety?

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopad 2025, 08:46:14 »
Było 76,63 mg/l, jest około 230 mg/l
Znalazłem jeszcze jakąś stronę z porównaniem
https://kawatoowoc.pl/zywiecki-krysztal-zmienia-sklad-koniec-z-woda-idealna-do-kawy/

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopad 2025, 08:59:30 »
Dobre info, wiem że stary był na dolnej granicy a jak ktoś miał sprzęt z miedzianymi czy mosiężnymi komponentami to nawet trochę za nisko, ale podane alternatywy mają TDS między 100 a 150 i ja tak celuje u siebie po filtrze więc mogą być nawet lepsze od starego Żywca.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2025, 09:01:34 wysłana przez Artisz »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopad 2025, 09:30:42 »
Było 76,63 mg/l, jest około 230 mg/l
Dziękuję za odpowiedz.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline patryk5510

« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopad 2025, 21:40:51 »
Chciałem dodzwonić się do producenta, aby potwierdzić tę zmianę ujęcia wody, jednak nikt tam nie odbiera ani nie odpisuje na emaila. A tak na marginesie pierwotny producent i założyciel tej marki to była polska firma a obecna, czyli Refresco Sp. z o.o. należy do francuskiego holdingu.
Rozmawiałem też z serwisem Jury odnośnie najlepszej profilaktyki dla żywotności działania ekspresów Jury i pan stwierdził coś, co mnie nieco zdziwiło, a mianowicie że zdecydowanie nie zaleca, aby woda w ekspresie była poddana dwukrotnej  filtracji tzn. np. najpierw przez filtr dzbankowy np.Brita itp a później przez filtr Jury już w zbiorniku ekspresu. Uważa, że należy zdecydować się na jeden z powyższych filtrów, ponieważ woda może być za miękka co b. nie służy ekspresowi a czasem nawet może odmówić parzenia kawy...
hhmmm... co Wy na to?
Pan stwierdził, że  najlepszą opcją jest częstsze odkamienianie ekspresu i podał mi następujące parametry jak nastawić częstotliwość wspomnianej funkcji w ekspresie, i tak:
- jeśli zalewamy wodę przefiltrowaną z dzbanka bez filtra Jury w pojemniku to nastawiamy 20 do 22 stopni,
- jeśli zaś rezygnujemy z filtracji kranówki dzbanku i lejemy ją bezpośrednio do ekspresu z filtrem Jury to nastawiamy 16 stopni..

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopad 2025, 21:53:30 »
No o tym pisaliśmy że za miękka woda nie jest dobra ani dla ekspresów ani smaku kawy.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Listopad 2025, 22:42:04 »
Pan stwierdził, że  najlepszą opcją jest częstsze odkamienianie ekspresu i podał mi następujące parametry jak nastawić częstotliwość wspomnianej funkcji w ekspresie, i tak:
- jeśli zalewamy wodę przefiltrowaną z dzbanka bez filtra Jury w pojemniku to nastawiamy 20 do 22 stopni,
- jeśli zaś rezygnujemy z filtracji kranówki dzbanku i lejemy ją bezpośrednio do ekspresu z filtrem Jury to nastawiamy 16 stopni..

Pewnie wiedział, co mówi ;) , ale ustawienia zależą od twardości wody w kranie... więc zapewne jest to ustawienie dobre dla jakiegoś konkretnego regionu (gdzie pewnie pracuje...). Dla innych generalnie bezwartościowe, bo nie znamy twardości wejściowej tej wody...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Listopad 2025, 13:13:17 »
Aby ustawić twardość wody w ekspresie, należy najpierw zmierzyć twardość wody, którą będzie zalewany ekspres. Można to zrobić najprostszym paskiem testowym.
No, chyba, że  pan serwisant jest jest jasnowidzem, to wtedy nie trzeba.

Najprostszy filtr odwróconej osmozy kupisz za 350zł, wyjdzie znacznie taniej, niż zabawa w filtry i odkamienianie.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Listopad 2025, 11:12:05 »
Aby ustawić twardość wody w ekspresie, należy najpierw zmierzyć twardość wody, którą będzie zalewany ekspres. Można to zrobić najprostszym paskiem testowym.
No, chyba, że  pan serwisant jest jest jasnowidzem, to wtedy nie trzeba.

Najprostszy filtr odwróconej osmozy kupisz za 350zł, wyjdzie znacznie taniej, niż zabawa w filtry i odkamienianie.
Pan orientował się na temat twardości wody którą mam w kranie ponieważ jest to serwis w moim mieście a nawet na tej samej dzielnicy. Jednak.... zamówiłem test kropelkowy USTM i wyniki były następujące :
woda bezpośrednio z kranu -26dH
woda przefiltrowana w dzbanku( świeży filtr ) -6dH (dokonam powtórnego pomiaru za tydzień)
W instrukcji mojego ekspresu (J.E8) w rozdziale "Unikanie uszkodzeń" jest wyszczególnione jedno zdanie, a mianowicie " .... Zbiornik na wodę należy napełniać wyłącznie świeżą, zimną i niegazowaną wodą o twardości nie niższej niż 6dH "
Wić wychodzi na to, że podwójna filtracja jest pezpodstawna a tym samym pan serwisant miał rację.
Jednak wkładając świeży filtr Jury, twardość wody nastawiłem zgodnie z tym co uzyskałem na teście kropelkowym czyli 26dH i rozumiem że będzie to skutkowało tym że ekspres będzie żądał wymiany filtra w krótszym czasie ?
Test paskowy dołączony do ekspresu, pokrył się wynikiem z kropelkowym czyli twardość w przedziale 25-30dH

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi