Autor Wątek: Jaka woda do ekspresu  (Przeczytany 5151 razy)

Offline patryk5510

Jaka woda do ekspresu
« dnia: 18 Listopad 2025, 22:15:26 »
Witam serdecznie,
mam pytanko odnośnie rodzaju wody, jaki najlepiej zastosować do ekspresu jeśli chciałbym pominąć kranówkę, ponieważ mam bardzo twardą. Czy wystarczy jeśli zastosuję filtr dzbankowy np Brita -Hard Water Expert plus filtr Jury znajdujący się w zbiorniku ekspresu? czy to wystarczy czy nadal będzie wytrącał sie kamień jaki obserwuje np na moim ekspresie przelewowym, który nie posiada własnego filtra a tylko filtrowaną wodę z Brity.
Czy jednak powinienem dla pewnosci do ekspresu używac jakiejś butelkowanej źródlanej? Jesli tak to jaką polecacie i gdzie kupywać?
Dziękuje z góry za wszelkie opinie :poklon:

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Jaka woda do ekspresu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2025, 01:07:52 »
Przejrzyj tematy.
Musisz zmierzyć twardość wody, którą lejesz do Jury i w ustawieniach ekspresu podać otrzymane wartości, a ekspres będzie przypominał o wymianie filtra. Z doświadczenia wiem, że przy twardej wodzie będzie przypominał często. Filtry są drogie i ekspres drogi, więc nie warto go zapuścić.
Rozwiązaniem jest filtr odwróconej osmozy, tylko nie można lać czystej osmozy, ekspres wariuje. Można mieszać ze zwykłą wodą tak by odpowiednią twardość uzyskać. Ja leję ok 6-7 stopni niemieckich. Rozwiązanie dobre i tanie,bo usunąłem filtr z ekspresu, odkamieniam co jakiś czas profilaktycznie. Dzbanek nie zapewni stałej twardości, bo z każdym litrem przefiltrowanej wody parametry spadają.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2025, 02:23:01 »
@gromog dobrze radzi. Ja również mieszam wodę z osmozy (z mineralizatorem) z wodą z kranu, 40/60 Filtra nie usuwałem. Natomiast "oszukałem"  ustawienia filtra w ekspresie (WMF) z prawidłowego ustawienia "4" na "3". Kawa jest smaczna, odkamienianie robię jak się wyświetla komunikat.
Dzbanek, to żart. Wymysł marketingowców.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 02:25:58 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline pawell Mężczyzna

• Ekspres: De’Longhi Dinamica
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2025, 07:49:10 »
Cześć!
Mam trzystopniowy system oczyszczania wody i używam tej wody.
Czy ta woda nadaje się do ekspresu?
De’Longhi Dinamica
Urządzenia do oczyszczania wody na globy.com

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2025, 08:30:13 »
Fajnie macie te osmozy zrobione. Najpierw filtrujecie syf z wodociągów, żeby potem znowu mieszać go z wodą z RO. I niech zgadnę, plastikowymi zaworkami?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2025, 08:56:26 »
Osmozę miesza się z wodą przefiltrowaną przez 3-stopniowe filtry wstępne+ dodatkowo filtr na finiszu lub mineralizatory. Można nawet lampę uv dorzucić.
U mnie jest metalowy zaworek, ale cała osmoza jest plastikowa, więc nie ma znaczenia.

@pawell, jeśli twardość optymalna, to czemu nie.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopad 2025, 11:01:22 »
Rozwiązaniem jest filtr odwróconej osmozy, tylko nie można lać czystej osmozy, ekspres wariuje.
Jak wariuje? Bo ja używam w Jurze od kilku lat. Na razie nie zauważyłem minusów, choć kawa z tego samego automatu w pracy gdzie lejemy kranówę jest pyszna, a moja kwaskowata. Ta sama kawa, ekspres, ustawienia.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2025, 11:03:27 »
I niech zgadnę, plastikowymi zaworkami?
Nie wpadajmy w paranoję bo byśmy z głodu i pragnienia umarli a przed tym się udusili.😉
Bo ja używam w Jurze od kilku lat. Na razie nie zauważyłem minusów, choć kawa z tego samego automatu w pracy gdzie lejemy kranówę jest pyszna, a moja kwaskowata. Ta sama kawa, ekspres, ustawienia.
Bo woda pozbawiona wszystkich minerałów nie jest dobra do robienia kawy.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 11:06:50 wysłana przez Artisz »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopad 2025, 11:14:04 »
pracy gdzie lejemy kranówę jest pyszna, a moja kwaskowata
Bo kawa ma kwaśny odczyn i jak woda nie ma minerałów mogacych obniżyć tę kwasowość, to zawsze będzie kwaśna.

Poza tym woda osmotyczna powoduje korozję.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2025, 11:17:25 »
ze smakiem się zgodzę, bo nawet praktyka to potwierdza, ale przy serwisowaniu mojej Jury nic złego w torze wody nie stwierdziłem. A kamienia zero. :)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopad 2025, 11:27:16 »
Bo powoduje korozję miedzi i mosiądzu ale to raczej automatów nie dotyczy bo w nich jest plastik fantastic. [emoji38]

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopad 2025, 11:43:49 »
Wg serwisanta Jura, klienci mają często awarie z powodu używania zbyt miękkiej wody, bo coś tam z wodą podczas zaparzania w sitku dzieje się. Jakaś galareta wytwarza się i zapycha sitko.   I chyba jest to częsty problem, bo często  porusza ten problem na youtubie, że ludzie wysyłają takie ekspresy do serwisów a serwisy przetrą sitko, nie wyciągając nawet bloków zaparzających i kasują jeleni.
Jest to całkiem możliwe, bo niektórzy stacje zmiękczające na 0 stopni ustawiają.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopad 2025, 13:54:49 »
bo niektórzy stacje zmiękczające na 0 stopni ustawiają
Tyle tylko że to są dwie różne rzeczy, bo w przeciwieństwie do RO, stacje zmiękczające niczego z wody nie filtrują tylko zamieniają jony wapnia i magnezu na sodu.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 14:02:21 wysłana przez Artisz »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopad 2025, 14:06:48 »
U siebie, wody ze zmiękczacza nie leję do ekspresu ani do czajnika. Po umyciu auta taką wodą pozostają nadal waterspoty, pomimo braku kamienia jakiś inny syf pozostaje i nie chciałbym go mieć również w ekspresie.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopad 2025, 14:12:56 »
Dokładnie, też mam zmiękczacz i oprócz tego filtr RO do wody pitnej i też do kawy. Przy bardzo twardej wodzie jaką mamy u nas, nawet po zmiękczaczu zostaje kamień z innych minerałów w tym pewnie dodanego sodu, zresztą ja i tak mam ustawiony zmiękczacz na delikatne mieszanie z wodą surową, bo inaczej miedziane złączki i zawory mi korodowały i po czasie zaczynały cieknąć.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 14:15:25 wysłana przez Artisz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi