Autor Wątek: Ascaso Arc Steel&Black - jaki jest rozmiar grupy? Jakiego rozmiaru dodatki?  (Przeczytany 939 razy)

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
Ascaso Arc z 12.2020 (model AR-301).
Przyszły dodatki od majfriendów, niestety coś popieprzyłem. Miało być tanio, wyszło głupio i będzie drożej. :sciana: Zamówiłem akcesoria 58 mm. Tamper, funnel, jakieś sitka. Niby kiedyś było 57, a teraz jest 58 mm, albo - teraz to już nie wiem - jeszcze inaczej. Na stronie Konesso stoi: grupa 58 mm. Na Caffe Barca nie znalazłem. Nie zweryfikowałem tego rozmiaru dokładnie, no i dupa. Za duże. Albo nie kumam tego miernictwa. Kolba 58 mm, a sitka 57 mm, bo muszą wejść, czy co? Gdzie błądzę? Jak to zmierzyć? Mam suwmiarkę.
Zamiast zapytać tu fachowców (Janusz czy Gmtb z serwisu Ascaso oraz inne fachury) zrobiłem szybkie, tanie zakupy i stówa w plecy  >:( Chyba, że zmienię ekspres.  :mrgreen:
Help, bo tamper mam oryginalny Ascaso dodawany do serii home, czyli stopka z tworzywa, czyli nic. A kawę mogę już robić i bardzo chcę, bo młynek dojechał :taniec: :kawa:
IMG_5650.jpegIMG_5651.jpegIMG_5649.jpegIMG_5648.jpeg

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ascaso Arc Steel&Black - jaki jest rozmiar grupy? Jakiego rozmiaru dodatki?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2025, 21:23:25 »
Możesz dotoczyć za nieduże pieniądze u jakiegoś fachowca. Musisz zmierzyć sitko wewnątrz na centymetr głębokości. Ascaso Arc chyba nie miał 58 mm sitek nigdy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Arc Steel&Black - jaki jest rozmiar grupy? Jakiego rozmiaru dodatki?
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2025, 09:16:29 »
Co innego średnica grupy a co innego średnica sitka. Sitka w modelu ARC Black & Inox są 57 mm. Tak jak napisał @krystians - najprościej przetoczyć na 57 mm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2025, 09:31:48 »
Z tym toczeniem może być tanio jeśli znajomy ma tokarkę. Tam gdzie robię, ostatnia cena za roboczogodzinę 98zl brutto a na 10min nikt tego nie dzieli 🤢

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2025, 09:35:46 »
Dokładnie, najprościej to chyba zwrócić i kupić nowe. Nawet aliexpress ma chyba teraz darmowe zwroty(??)
Albo zjechać te 0.5mm po obwodzie papierem ściernym / pilnikiem ;) , np. montując tamper w wiertarce...

Offline ikpara

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2025, 09:42:42 »
cena za roboczogodzinę 98zl brutto
Jakieś szczegóły? Czy biorą zlecenia zewnętrzne? Cena jest bardzo niska.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopad 2025, 10:11:03 »
Dokładnie, najprościej to chyba zwrócić i kupić nowe. Nawet aliexpress ma chyba teraz darmowe zwroty(??)
Albo zjechać te 0.5mm po obwodzie papierem ściernym / pilnikiem ;) , np. montując tamper w wiertarce...

W zwrot przy tych kwotach raczej nie będę się bawił. Albo zostawię na przyszłość, może kiedyś zląduje inny ekspres, albo tamper będzie służył jako przycisk do papieru, czy jako inny gadżet. :-D
Mogłem pomierzyć, a nie impulsywnie klikać w zakupy na Ali. I to jeszcze w pracy, gdzie nie miałem obok siebie sprzętu, a koszyk wołał: zapłać, kup mnie! :diabelek:

Myślałem o samodzielnym zmniejszeniu średnicy metodą wiertarka i papier ścierny (tokarki nie mam, a koszty u fachowców wysokie), ale nie wiem czy znajdę czas na taką zabawę (cały czas na wydechu, a stos roboty się nie zmniejsza). Choć w sumie dopasowałbym tamper na H7. ;) Tyle, że - jak znam Chińczyków - to nie aluminium, które jest proste w obróbce, a jakiś chromowany gównolit. W sumie za 30 zł odkręcana stopa + ładny uchwyt z drewna to fajna cena w stosunku napompowanych cen tamperów "firmowych". Miałem dawno temu tamper Motta i podobnego Chińczyka. Różnica w cenie 10 do 1, a wyglądały i ważyły niemal identycznie. Użytkowanie to samo. No ale Motta miał grawer! :pycha:

PS. Janusz - dziękuję za info.  :ok:

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2025, 10:32:24 »
Z ali jeszcze niczego nie zwracałem ;) , ale amazon, allegro... b. dużo. Zazwyczaj zaklikanie zwrotu -> wysyłają kod do nadania w dowolnym paczkomacie i tyle... Jeśli UE daje taką możliwość, to należy korzystać ;)

BTW spodziewałbym się, że tamper jest jednak ze stali nierdzewnej...

« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 10:39:22 wysłana przez WS5 »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopad 2025, 10:34:32 »

Właściwie, to chyba nie biorą zleceń zewnętrznych. Mają swoich tokarzy, zajmują się hydrauliką siłową. Być może to jest cena grzecznościowa dla mnie? Mogę spytać, jak chcesz?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2025, 10:46:59 »
BTW spodziewałbym się, że tamper jest jednak ze stali nierdzewnej...
To byś się wiele razy zdziwił ;) Już komuś poprawiałem taki chiński, ładny, na tokarce. Szło jak aluminium. Za to jak miałem z nierdzewki to trzeba było jechać do wujka, którego tokarka radziła sobie z nierdzewką. Swojego za to nigdzie nie ruszę, bo z tytanu i tu już trzeba naprawdę kompetentnych osób do obróbki :D

Offline wujek_p

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopad 2025, 10:52:01 »
przy zakupie stoi, że to stal nierdzewna, ale czy tak jest(?)... Może z ciekawosci nawiercę z góry pod rękojescią. :)

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopad 2025, 11:17:42 »
można bezinwazyjnie ciężar właściwy materiału sprawdzić ;) np. objętość ilością wylanej wody z pełnej szklanki, żeby nie liczyć po pomiarach suwmiarką...

Offline ikpara

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopad 2025, 12:19:23 »
Właściwie, to chyba nie biorą zleceń zewnętrznych. Mają swoich tokarzy, zajmują się hydrauliką siłową. Być może to jest cena grzecznościowa dla mnie? Mogę spytać, jak chcesz?

Tzn. nie chciałbym kogokolwiek fatygować - jeżeli możesz podać namiar i lokalizację to będzie ok.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi