Autor Wątek: De'Longhi Dedica EC680 - kwaśne espresso  (Przeczytany 1768 razy)

Offline pebe123

• Ekspres: AVX Snow White
  • Młynek: TIMEMORE Chestnut C3S Pro
De'Longhi Dedica EC680 - kwaśne espresso
« dnia: 13 Listopad 2025, 09:30:48 »
Cześć,
Mam prosty ekspres kolbowy Dedica EC680. Wymieniłem w nim kolbę i sitko na bezciśnienowe. Do mielenia kawy używam ręcznego młynka TIMEMORE Chestnut C3S Pro. Po dniach prób i litrach wylanej kawy udało mi się osiągnąć espresso 34g z 18g kawy w czasie 27 sek. Z tego co czytałem to powinno być wszystko okej a niestety nie jest :) Kawa jest kwaśna. Zacząłem szukać i drążyć temat co jest tego powodem i wydaje mi się że winna będzie temperatura wody lub sama kawa. Kawę miałem z marketu, tchibo - zamówiłem teraz z palarni Coffee and Sons, czekam aż przyjdzie. Równolegle zacząłem sprawdzać temperaturę wody wylewającej się z ekspresu i nie bardzo mi się podoba. Ekspres zostawiłem włączony przez 20 min po czym zrobiłem 2 shoty samej wody do szklanki. Wsadziłem termometr i pokazuję, że woda ma 75-80 stopni. Z karcie katalogowej ekspresu podają że woda ma mieć od 90-96 stopni. W związku z tym mam do Was pytanie, czy ja coś źle mierzę czy ekspres do kosza?
Wszędzie gdzie czytam to przy takiej temperaturze wody jaką mi wylało do szklanki to nic innego poza kwasem z kawy nie wyciągnę.

« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2025, 11:15:29 wysłana przez ranGo »

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: De'Longhi Dedica EC680 - kwaśne espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopad 2025, 15:20:03 »
Cześć!

Kwaśne espresso może wynikać z kilku czynników jak np.
- zbyt niska temperatura ekstrakcji,
- zmienna temperatura ekstrakcji,
- kiepskiej jakości/stara kawa,
- zbyt grubo zmielona kawa,
... i jeszcze kilka innych, które po kolei należy eliminować.

Jeśli zatrzymamy się na temperaturze, to w celu jej zmierzenia należałoby wyposażyć się w profesjonalne urządzenie za miliony monet - Scace device. Z racji ceny wydatek taki ma sens jedynie dla profesjonalnych serwisów, które mają spory przerób w zakresie naprawy ekspresów. Także to już sobie odłóżmy na bok. Opcja numer dwa, może nie tak dokładna, ale moim skromnym zdaniem niezła dla każdego home baristy, to zakup termopary i filtra do kawy przelewowej, żeby w kolbie mogła gromadzić się odrobina wody podczas ekstrakcji bez ciastka kawowego.

Całość wygląda tak:

Wbrew pozorom nawet droższe sprzęty mogą parzyć espresso w zbyt niskiej/wysokiej temperaturze. Jeśli istnieje możliwość ustawienia offsetu, to każdy w swoich domowych warunkach powinien go indywidualnie skorygować.

Podsumowując, te pomiary temperatury w filiżance po ekstrakcji niestety nie rozwieją ani trochę Twoich wątpliwości.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2025, 15:23:26 wysłana przez Tukidydes »

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2025, 20:27:41 »
Nie wiem, czy nie lepiej próbować rozmawiać z serwisem. Z jednej strony taki termometr jest fajny i lepszy niż żaden, ale z drugiej przy ponaddwustopniowym błędzie na sondzie ustawianie offsetu zaczyna być loterią, bo to jest już dużo dla espresso.
Trochę wieje od morza :/

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad 2025, 22:56:59 »
Urządzenie ma oczywiście podaną dokładność pomiarową, ale pewnie każdy elektronik potwierdzi, że te termopary mają w praktyce znacznie mniejszy błąd pomiaru niż ten maksymalny deklarowany.
Sprawdzałem z termometrem rtęciowym temperaturę ciała człowieka - wynik był identyczny z dokładnością do 0,1 stopnia. Na nasze potrzeby pomiaru temperatury wody w zupełności wystarczy ;)

Polecam obejrzeć: https://youtu.be/M3ATz937HnM?si=3O2hA1sCBsemX8xn&t=214

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2025, 23:26:51 »
ale pewnie każdy elektronik potwierdzi, że te termopary mają w praktyce znacznie mniejszy błąd pomiaru niż ten maksymalny deklarowany.

No właśnie piszę w kontekście komentarza elektronika(?) do Twojego termometru na allegro:

"Sondy w zestawie są kiepskiej jakości, u mnie jedna obniżała pomiar o co najmniej 1*C@100*C a druga o nieco ponad 2*C@100*C..."

Za polecajkę dziękuję  : )
Trochę wieje od morza :/

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2025, 00:51:28 »
ale pewnie każdy elektronik potwierdzi, że te termopary mają w praktyce znacznie mniejszy błąd pomiaru niż ten maksymalny deklarowany.

No właśnie piszę w kontekście komentarza elektronika(?) do Twojego termometru na allegro:

"Sondy w zestawie są kiepskiej jakości, u mnie jedna obniżała pomiar o co najmniej 1*C@100*C a druga o nieco ponad 2*C@100*C..."

Za polecajkę dziękuję  : )

Ogólna ocena jest bardzo dobra. Jasne, że znajdziemy zarówno komentarze w stylu "jest super, 0 błędu", jak i takie jak Ty przytoczyłeś. Polecam jednak samemu zweryfikować. Inaczej musielibyśmy korzystać ze sprzętów laboratoryjnych posiadających certyfikat wzorcowania albo legalizacji. Nie można popadać w obłęd. Jeśli komuś po 15 minutach bezczynnej pracy bucha para z grupy E61 zaraz po uruchomieniu pompy albo tak jak kolega wyżej pisał - pomimo standardowego ustawienia temperatury kawa jest zawsze kwaśna, to można przypuszczać, że temperatura ekstrakcji nie jest właściwa. Jeśli istnieje możliwość ustawienia offsetu, to warto z takiej opcji skorzystać. Wtedy termopara może być pomocna, nawet jeśli pomylimy się o... 1 stopień.

Fabrycznym offsetom za bardzo bym nie ufał. Nie wiadomo w jakich warunkach i dla jakiego użytkownika są ustawione. Z filmu wyżej wynika, że standardowe ustawienie offsetu Synchroniki nie jest właściwe dla ludzi, którzy zostawiają maszynę włączoną na dłużej niż 15-30 minut - temperatura ekstrakcji jest wtedy wyraźnie wyższa od tego co pokazuje PID.

Offline miron185 Mężczyzna

• Ekspres: mielux em3801
  • Młynek: Ascaso I-1, DF54
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopad 2025, 03:06:47 »
Cześć, miałem ten ekspres do wczoraj, można w nim ustawić 3 temperatury jak podaje producent: niska, średnia i wysoka. Kolba ma 51mm jak tam upychasz 18g kawy? Sprobuj 15,5-16g na drobniejszym mieleniu i przetestuj wszystkie temperatury. Też borykałem się z tym problemem.

Offline pebe123

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopad 2025, 12:11:55 »
Ja wymieniłem kolbę i sitko i spokojnie 18g kawy wchodzi. Wczoraj mi przyszła kawa z palarni, zrobiłem testy i niestety mimo przedłużonego parzenia kawa nie jest gorzka a kwaśna. I tak o niebo lepiej niż ta z Tchibo ale mimo wszystko kwaśna. Obstawiam, że problemem jest tutaj niska temperatura wody.
Nie mam siły już walczyć z tym ekspresem i wywalać kasy na eksperymenty. Wczoraj zamówiłem polecany na tym forum AVX EM3202BE. Do moich potrzeb (kawę w domu piję tylko w weekendy) myślę że będzie wystarczające. Oby tylko trzymał parametry :)

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopad 2025, 15:56:49 »
pochwal się po kilku parzeniach do czego doszedłes :)

Offline pebe123

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2025, 12:32:01 »
Cześć wszystkim,
Dzisiaj udało mi się zrobić bardzo dobre espresso :D
Kawa "Słodki shot" z Coffee & Sons.
Wsad: 18g
Uzysk: 38g
Grubość mielenia: ok 7.5
Czas ekstrakcji: 30 sek
W smaku bardzo dobre, wyczuwalna lekka kwasowość ale dla mnie jak najbardziej akceptowalne (a nie przepadam za kwaśnymi kawami).
Czy ktoś z Was może się orientuje czy da się zmienić czasu zaprogramowanych programów? Podwójne espresso ma domyślnie 32s a chciałbym go skrócić do 30s. Wygodniej byłoby kliknąć w zaprogramowany przycisk niż ręcznie kontrolować czas ekstrakcji.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2025, 18:14:17 »
jak będzie Ci się chciało, nakręć te 30 sekund ekstrakcji. Ja wprawdzie nie z tego ekspresu, ale z dwóch innych po wielu próbach uzyskałem mocną, kwasną czerninę. Jeden klik młynka na drobniejsze mielenie i blokuję ekspres. Grubsze mielenie - leci coraz szybciej. Szlag mnie trafia. Jak ten ekspres (AVX) się sprawdza, to w końcu postawię na nowy. Mam do wyboru ten - tani, a być może wystarczający, albo pójdę od razu w jakis Lelit Victoria. Wolałbym nie wydawać większej kasy na kilka szotów tygodniowo. Na co dzień lecę w pracy na przelewach lub automacie Jura E8 (taki też mam w domu). Marzy mi się kremowy szocik, a moje próby nie idą we własciwym kierunku. Teraz czekam na lepszy młynek.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2025, 18:18:37 wysłana przez wujek_p »

Offline pebe123

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2025, 19:03:51 »
Spoko, mogę nakręcić, tylko pewnie przy najbliższym weekendzie. Co do tego młynka to miałem identycznie jak Ty ale na starym ekspresie Dedica 680. Producent zaleca do espresso 7-8 klików. Jak nie mogłem sobie poradzić z czasami to zszedłem z mieleniem na 6. Przy 6 ekspres się zapychał a przy 7 czas ekstrakcji ok 20 sek przy 18g kawy.
Przy AVX zmieliłem kawę na 7 (17g kawy) to w 32 sek wylało mi 14 gram. Jak zwiększyłem mielenie na 8 to wylało mi prawie 50g. Zmieniłem wtedy mielenie na ok 7,5 (na oko ustawiłem między 7 a 8) i zwiększyłem kawę do 18g. Po tych zabiegach dwa shoty praktycznie identyczne (różnica 2g) więc jest to powtarzalne ;)
No i na sam koniec to te moje testy są tylko do tej konkretnej kawy. Biorąc inną kawę trzeba na nowo szukać odpowiedniego poziomu mielenia. Przy kawie Tchibo z marketu kawa leci jak woda z kranu :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2025, 19:25:23 »
Marzy mi się kremowy szocik, a moje próby nie idą we własciwym kierunku. Teraz czekam na lepszy młynek.

Wstrzymaj się z tym zakupem nowego ekspresu. Jak dojedzie do Ciebie nowy młynek to sądzę, że ASCASO ARC da radę zrobić dobry shot. Oczywiście pod kilkoma jeszcze warunkami (kawa, stopień zmielenia, doza, siła ubicia...).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wujek_p

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2025, 22:21:25 »
Taki jest plan. Czekam na młynek i będę się bawił. Na ręcznym już nie mam możliwosci. Albo przelatuje, albo zapycha.

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopad 2025, 12:36:36 »
Albo przelatuje, albo zapycha.

Na 90% kwestia młynka, a nie ekspresu ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi