Autor Wątek: Budżetowy młynek elektryczny do ziół, obranych orzechów, zrobić cukier puder  (Przeczytany 1543 razy)

Offline morfeusz

Jak w temacie. Myślałem aby kupić do kawy i jednocześnie mielić  nim inne rzeczy, ale chyba szkoda używać, bo znając życie pewnie zaraz się rozpadnie albo stępi. Więc może ktoś używa jakiś  sprawdzony, z mocnym silnikiem,  trwały i tani młynek aby można było w nim zmielić różne rzeczy? Nie wiem czy konieczne są wtedy też stożkowe żarna.

Ramkan

• Gość
Młynek żarnowy do kawy to młynek specjalnie zaprojektowany do tych konkretnych ziaren, aby przemiał miał pewne cechy.
Do cukru-pudru, orzechów, czy ziół, jest tak zwany bzyk za 40zł z Lidla (niby do kawy) / blender, czyli wirujące ostrze.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Do zastosowań innych kupiłem młynek z ali, bo ostrzy z blendera również mi szkoda :)
https://pl.aliexpress.com/item/1005008547577653.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.161f1c2403ws4Y&gatewayAdapt=glo2pol

Offline morfeusz

Do cukru-pudru, orzechów, czy ziół, jest tak zwany bzyk za 40zł z Lidla (niby do kawy) / blender, czyli wirujące ostrze.
Zdaje sobie z tego sprawę, ale jeżeli jest jakiś gniot i zaraz się zepsuje, to szkoda nawet tych 40zł, dlatego lepiej wiedzieć o czymś  już sprawdzonym. A młynek za tysiąca szkoda trochę fo tych orzechów.

Do zastosowań innych kupiłem młynek z ali, bo ostrzy z blendera również mi szkoda
https://pl.aliexpress.com/item/1005008547577653.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.161f1c2403ws4Y&gatewayAdapt=glo2pol

Dzięki, fajna propozycja, spory silnik. Płaciłeś jakieś cła, podatki?
Szkoda że nie ma  trochę mniejszej wersji, ale z taką samą mocą silnika.

Ramkan

• Gość
Zdaje sobie z tego sprawę, ale jeżeli jest jakiś gniot i zaraz się zepsuje, to szkoda nawet tych 40zł, dlatego lepiej wiedzieć o czymś  już sprawdzonym. A młynek za tysiąca szkoda trochę fo tych orzechów.

Odniosłem inne wrażenie, bo pytałeś o żarna.
Blendery kielichowe MPM to jest koszt ok. 100zł, a używki na OLX nawet za 50zł.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
Cła, ani podatku nie płaciłem, bo wysyłka z PL, a taniej o 50-100zł niż alle...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
@gromog ale potwór :). Wygląda to niesamowicie praktycznie. Co za pomocą tego młyna zamieniasz w pył?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
Na próbę ryż zmieliłem na mąkę.
Zainteresował mnie temat tłoczenia oleju. Są na rynku jakieś prasy do  oleju, zachwalane jak wyciskarki do Kuvings i kosztują swoje.
W poszukiwaniach dotarłem na ali i zakupiłem prasę za 500zł, bardziej z ciekawości.
Chcę wytłoczyć olej z wiesiołka, który podobno ma twarde nasiona, stąd pomysł na taki wynalazek :)
Jeszcze nie próbowałem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi