Autor Wątek: Mahlkonig E64 WS - GBW  (Przeczytany 7758 razy)

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
Odp: Mahlkonig E64 WS - GBW
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Luty 2026, 14:46:18 »
Też jestem zaskoczony. Kiedyś byłem pies na najdrobniejsze niuanse, ale cóż, jakiś rok temu nagle się to zmieniło. Przestałem rozróżniać.

Offline marand8

• Ekspres: Rocket Epica
  • Młynek: Mazzer ZM, T-Tamper, Bullet R2 PRO
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Luty 2026, 17:17:40 »
czyli przechodziłeś, albo dalej masz kowidka    :chory2:

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Luty 2026, 09:05:36 »
Jaką macie tolerancję, przy której uznajecie wyniki za powtarzalne?
Trochę wieje od morza :/

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Luty 2026, 13:27:50 »
zrobiłem kolejno 5 szotów - w kolejnych 3 dniach 2 - 1 - 2.
To tłumaczy tę "niepowtarzalność". Takie doświadczenie nie daje nam wiele, ale zawsze coś. Warto zrobić od razu serię 5 shotów, żeby cokolwiek powiedzieć o powtarzalności młynka/ekspresu. Na 1-2 kawy w domowym zaciszu najlepszy byłby moim zdaniem młynek Single Dose. Z młynkiem G-o-D albo G-b-W mamy wciąż wypełnioną komorę żaren i wylot, kawa zmienia się w hopperze z dnia na dzień... Zawsze trzeba mieć tego świadomość.
czyli przechodziłeś, albo dalej masz kowidka    :chory2:
:smiech:
Jeśli już, to w tych sprawach "szło" nie o smak lecz o węch. W espresso jakoś jesteśmy w stanie ocenić kwaśny/gorzki bez względu na aromaty, zapachy.

Offline Boby_brown

« Odpowiedź #34 dnia: 08 Luty 2026, 14:49:40 »
Dziś 3 próby.
60 μm czas 41" i 70 μm czasy 33" i 32". (wczoraj 35 μm czasy 56" i 60").
Jest nadzieja na stabilizację :), ale nadal nie wyjaśnione te ekstremalnie długie czasy dla 35  i 70 μm, ponad 2 i ponad 1 minutę.
Próbowałem znaleźć schemat, rysunek systemu detekcji i ustawiania odległości między żarnami, ale znalazłem jedynie opis :
System Disc Detection (System Wykrywania Tarcz), stosowany np. w młynkach do kawy Mahlkönig (Sync System), wykorzystuje dwa czujniki w celu zapewnienia precyzji i dokładności.
Sensor 1: Wykrywa pozycję na wałku stożkowym (cone shaft), który napędza ruch osiowy głównego wałka połączonego z rotującym żarnem.
Sensor 2: Znajduje się na silniku elektrycznym, który napędza wałek stożkowy.
Razem te dwa czujniki pozwalają na ustawienie stopnia zmielenia z precyzją do 0,001 mm, bazując na rzeczywistej odległości między żarnami.
Techniczny Opis Działania:
Konwersja ruchu: Wałek stożkowy obraca się, a jego ruch jest konwertowany na ruch osiowy (przód/tył) głównego wałka żarna.
Pomiar: Pierwszy czujnik mierzy precyzyjnie położenie wałka stożkowego.
Weryfikacja: Drugi czujnik monitoruje silnik napędowy, zapewniając, że ruch jest zgodny z założeniami.
Wynik: System oblicza rzeczywistą odległość między żarnami (micron setting).

Offline Boby_brown

« Odpowiedź #35 dnia: 08 Luty 2026, 15:15:08 »
Na 1-2 kawy w domowym zaciszu najlepszy byłby moim zdaniem młynek Single Dose.
Single Dose nigdy w życiu! Na początku przygody z espresso bawiłem w SD, ale strasznie mnie to męczyło. Ponad wszystko cenię sobie wygodę i w tym zakresie młynek gbw spełnia moje oczekiwania.

Offline Absolut

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Ascaso i1-mini
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Luty 2026, 15:18:09 »
młynek gbw spełnia moje oczekiwania
i nie przeszkadza Ci kawa, która zostaje w młynku przez kilkanaście godzin?

Offline Boby_brown

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Luty 2026, 15:21:07 »
Nie.

Offline Absolut

« Odpowiedź #38 dnia: 08 Luty 2026, 15:33:00 »
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale przy domowym użytkowaniu, zakładając, że mamy młynek, który nie ma problemu z retencją kawy, czy nie jest najlepiej zważyć dozę kawy przed mieleniem i po prostu zmielić wszystko, co wsypaliśmy? Jeśli chcemy się upewnić, że nie pomyliliśmy się nawet o 0,1 gr, to można zmielić np 0,3-0,5 gr więcej, ponownie zważyć w kubeczku po zmieleniu i odjąć, jeśli jest za dużo. I wtedy nie ma znaczenia, czy to młynek single dose, czy nie, więc mamy szerszą gamę młynków do wyboru i jednocześnie mamy 100% pewności, ile kawy ląduje w kolbie. No i kawa zawsze świeżo zmielona w 100%.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Luty 2026, 16:03:38 »
Ma znaczenie to, że młynek jest specjalnie zaprojektowany do metody SD. W przeciwnym przypadku różnie to bywa z jakością mielenia. Wczoraj miałem rozmowę o typowym takim problemie. Młynek niby nawet przystosowany do SD, bo to jakiś z serii DF. Ale posiadacz tego młynka nie był w stanie odpowiednio drobno zmielić kawy z Kolumbii i już zaczynał psioczyć na tę "odmienną" kawę. Ale stosował technikę SD. W przypadku takiego dość słabego młynka z żarnami płaskimi jest to bardzo karkołomne, bo zawsze wchodzi w grę popcorning i grubsze w związku z tym zmielenie. Zupełnie inaczej wygląda ten sam młynek w technice on-demand, z większą ilością ziaren w hopperze. Wtedy nie ma żadnego popcorningu i w związku z tym można taką problematyczną kawę zmielić znacznie drobniej -- przy tym samym ustawieniu żaren.

@Boby_brown też tak mówiłem niedawno ;). Wciąż uwielbiam mój duży młyn on-demand, ale skradło moje serce maleństwo ze stożkowymi żarnami SD ;).

Offline Absolut

« Odpowiedź #40 dnia: 08 Luty 2026, 16:29:54 »
Ok, to o co tutaj konkretnie chodzi? Bo mam wrażenie, że rozmawiamy raczej o ograniczeniach sprzętowych młynka, niż o sposobie przygotowywania kawy. Czy dobrze rozumiem, że młynek SD wymaga większej mocy silnika i odpowiedniej konstrukcji, by poradzić sobie z "trudniejszymi", czyli jasno palonymi kawami? Czy jesteś w stanie zdefiniować, jakie to powinny być cechy młynka, jaka moc silnika itd? Bo zakładając osobę, która myśli o nowym młynku, np mnie - ja póki co lubię kawy delikatniejsze i bez kwasowości, więc jasne mi nie podchodzą, ale nie wiem, co będzie za tydzień, więc kupując młynek chciałbym być gotowy na każdą kawę. A czy to ma być SD, czy nie-SD, chciałbym uzależnić raczej od rutyny zaparzania kawy na co dzień.  Chyba, że jeszcze bardziej zamieszałem ;) ale próbuję znaleźć "stałe" i "konkrety" w tym równaniu o wielu niewiadomych. Już wystarczy, że powinno się patrzeć na metodę (czy to ma być espresso, czy przelewowe) i np dobierać żarna. Ale jeśli na to jeszcze mamy nakładać rutynę parzenia, to już nie wiem, czy istnieje taki młynek, który mi zrobi espresso poza moim Ascaso i-1 mini ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2026, 16:32:05 wysłana przez Absolut »

Offline marand8

• Ekspres: Rocket Epica
  • Młynek: Mazzer ZM, T-Tamper, Bullet R2 PRO
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Luty 2026, 17:27:19 »
Jeśli już, to w tych sprawach "szło" nie o smak lecz o węch. W espresso jakoś jesteśmy w stanie ocenić kwaśny/gorzki bez względu na aromaty, zapachy.
[/quote]

"Inne rzadsze objawy: Kaszel, utrata węchu lub smaku" wg AI wuja googla  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2026, 17:32:27 wysłana przez marand8 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Luty 2026, 18:45:48 »
młynek SD wymaga większej mocy silnika i odpowiedniej konstrukcji
Nie, moc silnika raczej nie ma związku z trybem SD -- bo zmielenie 20g nawet twardych ziaren jest łatwiejsze niż ciągłe ich mielenie w przypadku młynków OD. Odpowiednia konstrukcja jest istotna i głównie ma ona na celu ograniczenie efektu popcorningu. Mamy dwa rodzaje młynków: z żarnami stożkowymi i płaskimi. To o czym wyżej wspomniałem dotyczy płaskich żaren. Małe średnice są gorsze do metody SD, bo często nie da się bardzo drobno zmielić dużych, twardych ziarenek. Większe średnice np. 64-80mm to już inna, lepsza maszyneria niż 58mm. Wreszcie stosuje się zapewne specjalne żarna do metod SD.

Inaczej się sprawy mają z młynkami stożkowymi -- tu przykładem świeci wspomniane przeze mnie maleństwo: Starseeker E55 ;). Nie ma ten młynek żadnego problemu z pocięciem twardych, dużych ziaren i nie ma problemu z drobnym przemiałem, nie ma też w zasadzie jakiegoś strasznego popcorningu jak w przypadku płaskich żaren. Innym przykładem fajnego, stożkowego młynka SD jest Niche Zero i cała plejada ręcznych młynków.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2026, 18:47:52 wysłana przez Antonio »

Offline Absolut

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Luty 2026, 21:21:40 »
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Jest też Niche Duo, z płaskimi 83mm żarnami. W cenie ok 2500 zł i takimi żarnami (można wybrać specjalnie pod espresso 83mm) brzmi jak okazja (chyba, że po drodze dojdą jakieś podatki, zamawiając od producenta w UK). Ciekawe jak z jakością. No i przede wszystkim - pytanie, kto zajmie się serwisem Niche, jak coś pójdzie nie tak. Wydaje mi się, że skończyłoby się wysyłką do producenta i czekaniem nie wiadomo ile. Chętnie porównałbym espresso z Niche Zero i Duo z żarnami pod espresso.. Wszędzie się słyszy, że stożkowe żarna dadzą więcej body, słodyczy i gęstości w espresso, a płaskie żarna mniej wspomnianych na rzecz klarowności. Ale jak to w praktyce jest to już trzeba by spróbować i tym samym sam nie wiem, który z nich bym wybrał, gdybym się zdecydował na tę markę. Gust (delikatne, słodkie, bez kwaskowości) przemawia za stożkowymi ale... ehhh :/ ciężkie jest życie kawosza...
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2026, 21:39:32 wysłana przez Absolut »

Offline Absolut

« Odpowiedź #44 dnia: 09 Luty 2026, 14:56:44 »
Dla zainteresowanych: znalazłem ciekawy filmik do porównania Niche Zero i Duo: youtube.com/watch?v=UpoJ-6x7fFQ

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi