Autor Wątek: Niedroga kolba do espresso  (Przeczytany 4673 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Niedroga kolba do espresso
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopad 2025, 12:47:17 »
Odpowiem ogólnie bo nigdy nie miałem doczynienia z tymi ekspresami, ciśnienie 20 bar o ile rzeczywiście takowe jest, na pewno negatywnie wpłynie na integralność ciastka, a poprzez to smak espresso. Jak już to lepiej już iść w przeciwną stronę z niższym niż 9 bar.

Online wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopad 2025, 13:06:17 »
albo dołożyć do tego zawór OPV. W sumie operacja dosć prosta.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopad 2025, 13:16:41 »
...ciśnienie 20 bar o ile rzeczywiście takowe jest, na pewno negatywnie wpłynie na integralność ciastka, a poprzez to smak espresso. Jak już to lepiej już iść w przeciwną stronę z niższym niż 9 bar.

Stawiam/zgaduję ;), że te 20 bar to może na ślepym sitku osiągnie. Przy prawidłowo zmielonej i ubitej kawie raczej bliżej 9 powinno być...

albo dołożyć do tego zawór OPV. W sumie operacja dosć prosta.

no właśnie, tylko pewnie po/zamiast gwarancji...

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopad 2025, 13:46:41 »
Te 20 bar to masz na opakowaniu i w akcjach marketingowych, to jest teoretyczna maksymalna wartość dla tej Ulki.

Przy normalnie zmielonej kawie, ubitej pod espresso to będzie pewnie 9-11 bar.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopad 2025, 15:23:10 »
Stawiam/zgaduję , że te 20 bar to może na ślepym sitku osiągnie. Przy prawidłowo zmielonej i ubitej kawie raczej bliżej 9 powinno być...

Pierwsza część trafna - 20 bar to maksymalne ciśnienie pompy które osiągnie się zakładając ślepe sitko.
Ale w drugiej części się mylisz :) Aby uzyskać 9 bar na ciastku kawowym w ekspresie bez OPV i z pompą 20bar to musiałbyś zmielić kawę dość grubo. a wtedy parzenie trwało by jakieś 10 sekund.
Przy prawidłowym przepływie, załóżmy 30ml /30s ciśnienie na ciastku wynosiło by jakieś 17-18 bar dla ekspresu o takich parametrach.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopad 2025, 16:57:31 »
Możliwe, taki eksperyment to robiłem dekady temu. Bez znaczenia tak naprawdę, nie ma to realnie żadnego, praktycznego sensu.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Listopad 2025, 17:20:08 »
Ale w drugiej części się mylisz  Aby uzyskać 9 bar na ciastku kawowym w ekspresie bez OPV i z pompą 20bar to musiałbyś zmielić kawę dość grubo. a wtedy parzenie trwało by jakieś 10 sekund.
Z ciekawości, jak to działa? Dlaczego jak jest OPV to wtedy jest inaczej? Czyli bez OPV musi być wyższe ciśnienie? Ale to znaczy że jak jest OPV to grubiej miele?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Listopad 2025, 17:44:26 »
OPV (Over-Pressure Valve) to zaworek nadciśnieniowy - powyżej ustawionego ciśnienia upuszcza wodę (do zbiornika/ tacki ociekowej...) tym samym nie pozwalając na przekroczenie zadanego ciśnienia (które można zazwyczaj modyfikować w jakimś tam zakresie)
Wstawienie takiego jest proste - przeciąć rurkę do kolby ;) tam go wmontować + odprowadzenie wody...
Ciśnienie bez OPV zależy od oporu kawy, charakterystyki pompy...

Offline Jacek72 Mężczyzna

• Ekspres: ECM Technika VI
  • Młynek: Varia VS6
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopad 2025, 20:58:01 »
Dadzą radę wyprodukować, bierz Flair58+
IMG_0328.jpeg
do oddania:
- Bezzera MAGICA S MN PID (5 lat po 3 espresso dziennie, od nowości u mnie)
- Ceado E37J + SSP 64 HU (rok mielenia)

Online wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopad 2025, 21:27:43 »
Dadzą radę wyprodukować, bierz Flair58+
Plus jest za drogi na moje fanaberie. Prędzej GO albo PRO.

Offline Jacek72 Mężczyzna

• Ekspres: ECM Technika VI
  • Młynek: Varia VS6
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopad 2025, 22:22:42 »
Bardzo ważne jest rozgrzanie grupy i fajnie to działa we Flair gdy jest podpięty electric kit. Możesz kupić model Flair z możliwością dołożenia elektrycznego grzania w przyszłości (modele z x) np. model Flair 58x wtedy zapłacisz 1760 zł netto za nowy. (Rozgrzanie to jedno, trzymanie temp drugie, a trzecie to 3 poziomy PID dla różnych kaw, to robi robotę w smaku). Ewentualnie weź używany Flair 58 electric, mam taki i zabieram go na wakacje, czasami pełni rolę głównego ekspresu w domu gdy znudzi się Bezzera. btw mam taki sam młynek ręczny na wycieczki.
do oddania:
- Bezzera MAGICA S MN PID (5 lat po 3 espresso dziennie, od nowości u mnie)
- Ceado E37J + SSP 64 HU (rok mielenia)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Listopad 2025, 07:29:15 »
Z ciekawości, jak to działa? Dlaczego jak jest OPV to wtedy jest inaczej? Czyli bez OPV musi być wyższe ciśnienie? Ale to znaczy że jak jest OPV to grubiej miele?
Tak, mielisz grubiej z OPV niż bez OPV.
Przy OPV masz niższe ciśnienie w grupie, aby woda się przebiła przez kawę z tą samą prędkością (czas zaparzania) co przy ciśnieniu 17 bar to kawa musi stawiać jej taki sam opór czyli musi być grubiej zmielona.

OPV to inaczej by-pass. Zawór ma wewnątrz uszczelkę ze sprężyną i odprowadzenie wody. Regulując ścisk sprężyny ustawiasz ciśnienie przy jakim ma się zawór otworzyć i część wody idąca z pompy wraca do zbiornika co skutkuje niższym ciśnieniem na grupie.

Online wujek_p

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Listopad 2025, 09:52:13 »
Czyli w sumie to i OPV i manometr są w ekspresach z pompką mało ważne, bo i tak trzeba dobrać stopień zmielenia kawy?  Chyba, że stosujemy ten sam przemiał z tą samą kawą, a mamy pokrętło regulacji ciśnienia (dodali chyba w ekspresach AVX) i to nim kombinujemy. W dźwigniowym manometr ma większy sens, bo dopasowujemy siłę nacisku do uzyskania na manometrze ok. 9 barów.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Listopad 2025, 14:54:04 »
Czyli w sumie to i OPV i manometr są w ekspresach z pompką mało ważne, bo i tak trzeba dobrać stopień zmielenia kawy?

Wręcz przeciwnie... zbyt wysokie ciśnienie powoduje nierównomierne zaparzanie. W pewnym momencie zaparzania woda (pomimo początkowego podobnego oporu od strony kawy) zacznie przebijać się przez ciastko kawowe szybciej powodując kanałowanie.

A więc zawór OPV jest bardzo potrzebny w ekspresach z pompą wibracyjną. Manometr już niekoniecznie jeżeli fabrycznie OPV jest dobrze ustawione ale i tak warto go miec ponieważ dzięki niemu można zaobserwować zmiany w miałkości kawy.
Przykładowo ustawiając zawór OPV na 10 bar na ślepym sicie prawidłowe zaparzanie powinno odbywać się w okolicach 9 bar. Jeżeli manometr w początkowej fazie zaparzania pokaże przykładowo 6 bar to już to sugeruje, że kawa jest za grubo zmielona lub doza jest zbyt mała. Dodatkowo w trakcie parzenia można niekiedy zaobserwować duży spadek ciśnienia z 9 na 7, to z kolei może sugerować kanałowanie lub jakiś problem z kawą.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2025, 15:00:40 wysłana przez Gmtb »

Online wujek_p

« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopad 2025, 16:54:27 »
Ekspres kupiony. Używka, bo chcę najpierw spróbować, czy się nie zniechęcę. Ascaso Arc, kilkuletni, fajny stan. Dobra kawa już jedzie od Antonia i dodatkowo z Beskidów. Dziś na start wziąłem jakąś marketówkę, która jako mocno palona smakuje z automatu domownikom. Z przelewów jest paskudna. Ja pijam kawę głównie w pracy. Nie mając nic innego spróbowałem ją z nowego nabytku. Pierwsza doza zatkała ekspres, bo zrobiłem za dużą mąkę. A co ja się nakręciłem… 3 kliki do tyłu i ekstrakcja poszła. Nawet w miarę ten napar wyglądał. Smak do dupy, ale to ta kawa. Ciastko było czarne, dość mokre, smak gorzki, paskudztwo. Będą ćwiczenia. ;)

Teraz muszę kupić młynek, bo ręcznym się zajadę, a poza tym chyba taki przemiał jest za bardzo nierównomierny. Poczytałem o młynkach SD (ekspres ma mi służyć do okazjonalnych strzałów espresso) i żeby nie wydać milionów fokusuję się na DF54 ew. Mignon Zero. Tu raczej nówka.

Jak się ekspres sprawdzi, to albo poleci na giełdę, a ja kupię sobie już coś lepszego - z PIDem, manometrem i wyglądający ślicznie, albo ze mną zostanie na dłużej, bo w sumie może szkoda kasy. Najgorszy scenariusz, to moje zniechęcenie jak przy zestawie Gaggia z modami + młynek Ascaso mini, do którego straciłem cierpliwość.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi