Autor Wątek: Niedroga kolba do espresso  (Przeczytany 4688 razy)

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
Niedroga kolba do espresso
« dnia: 03 Listopad 2025, 18:18:27 »
Po kilku latach z automatem (Jura E8) zapragnąłem wypić czasem jakieś fajne espresso. Wcześniej miałem modowaną Gaggię z dorobionym PIDem i młynek Ascasa i2 mini. Zabiła mnie niechęć do ustawiania tej Gaggii, do tego marudzenie żony, że pełno sprzętu, zmielonej kawy, roboty itd., a przecież Jura robi świetną kawę. Ona z tych co kochają automaty. Nacisnąć i wypić. I to mleczną kawę. A mi się marzy wypicie przyzwoitego espresso - takiego gęstego, kremowego płynu. 8)
No I teraz jest problem. Czym w miarę niedrogim sprzętem zbliżę się do tego? Gaggi i młynka i2 już nie mam, kupiłem sobie do przelewów ręcznego Chestnuta CS3Pro. Nie chcę wydawać dużej kasy, bo nie wiem jak ten mój powrót się skończy - czy zabije mnie żona, czy ja się zniechęcę, albo mi przejdzie i coś drogiego wyląduje na giełdzie lub w piwnicy. Na Gaggi nie uzyskałem efektu o jakim myślałem. Może za szybko się poddałem. Kilkanaście prób zmielenia i parzenia. Szczerze pisząc to dawno temu na na kolbie za grosze (DeLongi) udało mi się uzyskać dobrą espresso, ale jak ubiłem kawę tamperem do granic możliwości. Raz na 10 wychodziła pycha. Wywaliłem, bo szkoda było ziaren. Reasumując nie mam już nic oprócz ręcznego młynka, dripów i dobrego automatu. Chcę dobre espresso, ale okazyjnie - niekoniecznie codziennie. Jura E8 sobie z tym nie radzi, zresztą nie ma szans na takie espresso z automatu.

Rozważałem ekspres dźwigniowy - jakiś prosty Flair, ew. małą kolbę - np. AVX DB1 HERO X czy jakis Lelit, nawet używkę. Byle było małe. Dadzą radę wyprodukować gęste-gęste? Dźwignia ma zaletę nie zajmowania miejsca - można łatwo schować, choć w małych pieniądzach wyboru za bardzo nie ma.
A może coś innego?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Niedroga kolba do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2025, 19:49:05 »
Mam wystawione na Pchlim dźwignie, mini Gaggie PID i La Pavoni Europiccola

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2025, 20:09:40 »
Może za szybko się poddałem. Kilkanaście prób zmielenia i parzenia.
Może coś był nie tak z ziarnami? Z moich obserwacji wynika, że po max trzech tygodniach od wypalenia kawa zaczyna wariować (wietrzenie) - ciężko ustawić młynek, leci jak chce etc. Więc kawa z wiarygodnej palarni (co też nie jest oczywiste) na dzień dobry. Na tym zestawie, który miałeś można śmiało robić powtarzalne espresso. Jeśli myślisz o Lelit to mam Anitę - zajmuje mniej miejsca niż GC+młynek. Z opisu zapotrzebowania myślę, że powinna wystarczyć. Ma swoje mikro wady ale stosunek jakości do ceny moim zdaniem jest na piątkę z plusem.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2025, 20:30:52 »
A może coś innego?
Cafelat Robot.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2025, 11:02:16 »
Jeśli ekspres ma służyć tylko do espresso i do tego jak najtańszy to możesz wziąć pod uwagę ekspres AVX EM3202BE. Zbiera całkiem niezłe opinie. Mimo sitek o średnicy 51 mm. Natomiast AVX DB1 HERO X mógłby dla Ciebie być już ekspresem na dłuższy okres czasu. Te mamy w tej chwili dostępne we wszystkich trzech kolorach.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2025, 12:43:04 »
Dziękuję wszystkim za wskazówki.
Mam wystawione na Pchlim dźwignie, mini Gaggie PID i La Pavoni Europiccola
mini Gaggia mnie nie przekonuje (chyba mam uraz do marki po mojej Gaggi), La Pavoni rozważam, choć ta stara grupa mnie zniechęciła. Mam ofertę na tańszą użīwkę z nowszą grupą. W sumie dźwignia byłaby najrozsądniejsza, bo łatwo ją schować.
AVX EM3202BE
Widziałem ten ekspres, byłem w szoku, że z PIDEm coś może być w takiej cenie. Widzę, że nawet jest taki w outlecie. Wycisnę z niego gęstą kremę (bo tylko o to mi chodzi), czy to będą zwykłe, mocne szoty jakie robi mi Jura E8?

Moją uwagę przykuł też AVX EM 3810B Slim 58. Cena bardzo przyzwoita, a bardzo zgrabny.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2025, 12:59:22 wysłana przez wujek_p »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2025, 13:20:53 »
mini Gaggia mnie nie przekonuje (chyba mam uraz do marki po mojej Gaggi)

To tylko nazwa a poza tym, to ekspres jest produkcji hiszpańskiej, z lat 70tych

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2025, 14:16:21 »
Dzisiaj @Antonio wrzucił filmik - jak nic rewelacyjna ta kolba ;-)
I cały tutorial masz od razu

:-P
Never Give UP †

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2025, 14:23:40 »
Dzisiaj @Antonio wrzucił filmik - jak nic rewelacyjna ta kolba ;-)
I cały tutorial masz od razu

:-P
Uuu... Nie wiedziałem, że @Antonio prowadzi kanał na YT :ok:

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopad 2025, 14:36:06 »
Uuu... Nie wiedziałem, że @Antonio prowadzi kanał na YT

Doprecyzowuję  - @Antonio wrzucił LINK DO FILMIKU ;-)
Never Give UP †

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopad 2025, 15:03:54 »
Mam wrażenie, że ten prowadzący kanał ma jakąś Janosikową nostalgię :D

Offline wujek_p

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopad 2025, 19:52:52 »
Te chińskie ekspresy są coraz tańsze i coraz bardziej zbliżają się możliwosciami do tych drogich od znanych firm. Mimo wszystko widać gdzie są oszczędnosci. Dodają manometr, jakis PID, ale już ważne elementy są z tworzywa... :/

A Janosik z filmu oraz jego sposób parzenia kawy - niezłe. :)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2025, 19:55:17 wysłana przez wujek_p »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopad 2025, 22:18:59 »
Zbiera całkiem niezłe opinie. Mimo sitek o średnicy 51 mm.
Raczej dzięki temu a nie mimo, jestem pewien że z jeszcze mniejszą średnicą efekt w filiżance byłby jeszcze lepszy. ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2025, 23:52:36 wysłana przez Artisz »

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopad 2025, 23:24:51 »
Te chińskie ekspresy są coraz tańsze i coraz bardziej zbliżają się możliwosciami do tych drogich od znanych firm. Mimo wszystko widać gdzie są oszczędnosci. Dodają manometr, jakis PID, ale już ważne elementy są z tworzywa... :/

A Janosik z filmu oraz jego sposób parzenia kawy - niezłe. :)

Gdyby nie były sprzedawane przez chińczyka tylko przez np. Sage to by kosztowało 5x więcej przy tych samych oszczędnościach - częściach z tworzywa. Możliwościami chińskie ekspresy już od jakiegoś czasu nie ustępują tym, które produkują na naszym kontynencie tylko cena nie jest równa. ;)

Bardzo podobnie jest w przypadku młynków i prawie wszystkich innych produktów elektronicznych, w które Chińczycy weszli bardziej. Na początku słaba jakość, niska cena, z czasem procesy produkcyjne dopracowują i wydaje coraz lepsze i lepsze, aż w końcu tak samo dobre jak i innych uznanych marek tylko, że ich nadal pozostają relatywnie tanie. Mają prawie taką samą strategię rynkową we wszystkim.

Offline wujek_p

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopad 2025, 10:16:55 »
Mam pytanie do znawców parzenia espresso: czy za duże ciśnienie w ekspresie bez zaworu OPV nie przeszkadza w parzeniu poprawnego espresso? Rozumiem przy zdejmowaniu kolby trzeba chwilę odczekać, ale wpływ na sam proces ekstrakcji? Rozważam ten najtańszy AVX (jak nie podejdzie, to się odsprzeda nie tracąc za wiele), ale w nim ciśnienie podchodzi pod 20 barów.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi