Autor Wątek: Rancilio Silvia Pro X - woda pod tacką  (Przeczytany 4784 razy)

Offline artoor

• Ekspres: Delonghi Dedica 685 BK
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Black
Rancilio Silvia Pro X - woda pod tacką
« dnia: 29 Październik 2025, 17:56:29 »
Cześć!
Proszę Was o poradę. W niedawno zakupionym przeze mnie Rancilio Silvia Pro X występuje od nowości pewna przypadłość i nie wiem, czy powinienem się nią martwić. Załączam film(*), w którym widać, że nawet podczas krótkiego płukania grupy, niewielka ilość wody wydobywa się z miejsca, z którego według mnie nie powinna. Na zdjęciu (zaraz po przygotowaniu espresso) widać, że problem występuje jakby po całej szerokości tej ścianki, a obawiam się, że za nią może być elektronika. Zaznaczę, że ta woda nie ciekła po tacce. Ewidentnie widać, że te krople zaznaczone na czerwona wydobyły się zza tej ścianki. Jak uważacie? „Jeździć obserwować”, czy kontaktować się ze sklepem?

(*) Załączyłbym, gdybym miał uprawnienie, ale może samo zdjęcie już rzucą jakieś światło :)

Pozdrawiam,
Artur

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Rancilio Silvia Pro X - woda pod tacką
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Październik 2025, 19:34:27 »
To powszechny problem. Rura spustowy rozlewa wodę. Musisz sobie wydrukować 3d taki lejek. Odkręcić dwie śruby z frontu i założyć na rurę. Ewentualnie coś najpierw z niej odkręcić i to nałożyć. Kiedyś ktoś sprzedawał te lejki na Olx ale teraz nie widzę.
https://www.printables.com/model/765528-rancilio-silvia-water-outlet-spout

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2025, 08:12:53 »
W Silvii niePRO założyłem na trytce kawałek dętki do opony szosowej. Działało bardzo dobrze.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline artoor

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2025, 11:17:42 »
Dziękuje za Wasze odpowiedzi. Spróbuję znaleźć kogoś, kto mi wydrukuje taki lejek, a jak się nie uda to zastosować rozwiązanie zastępcze.
Odnoszę jednak nieodparte wrażenie, że ta woda jest rozprowadzona po całej szerokości szczeliny, co daje mi do myślenia, że to może być za tą czarną ścianką. Aczkolwiek najpierw faktycznie najlepiej wyeliminować to, co zdaje się najprostsze do wyeliminowania  ;)

Offline kawosz17

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Październik 2025, 11:49:07 »
Musiałbyś odkręcić górną pokrywę, wyjąć zbiornik wody i zaświecić, może dojrzysz czy jest wyciek po stronie pompy

Offline artoor

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Październik 2025, 12:07:08 »
Dzięki :ok:
Na razie skupię się na jednym. Nie chcę też rozkręcać nowego nabytku, żeby się nie okazało, że później nie uznaliby reklamacji  ;)

Offline kawosz17

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Październik 2025, 12:15:18 »
I zawsze jest ryzyko, że zostaną jakieś śrubki 🤪

Offline artoor

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Październik 2025, 17:31:10 »
Pozwolę sobie załączyć jeszcze jedno zdjęcie. Zauważcie, że ewidentnie widać, że ta woda wypływa zza tej czarnej ścianki. Nie bardzo potrafię to opisać, ale tam jest taka szczelina, przez którą można włożyć palce. Wymacałem tam tą rurę spustową, oprócz niej, dwa gumowe wężyki. Jeden - cieńszy po prawej stronie, drugi gruby po lewej. Co ważne, wydaje mi się, że tam blacha tworzy swojego rodzaju daszek, który uniemożliwia, żeby woda z rury spustowej mogła wypłynąć w to miejsce, gdzie nie powinno jej być.
Stąd myślę, że jednak muszę skontaktować się ze sprzedawcą :-\

A ta kropla, którą widać na czarnej pionowej blasze, wypływa jakby spod tego daszku, czyli ze środka.
Nie wiem jak to opisać, nie chcę tego odkręcać, żeby się na 100% upewnić, ale na 98% tak to sobie wyobrażam.

Dzięki raz jeszcze za włączenie się w dyskusję  :)
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2025, 17:35:24 wysłana przez artoor »

Offline kawosz17

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Październik 2025, 19:25:24 »
Tak to wygląda od tyłu, ale jak masz na gw, to pewnie nie ma co ryzykować

Offline aatolarska900

• Ekspres: Delonghi dinamica plus
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Luty 2026, 22:51:25 »
Pozwolę sobie załączyć jeszcze jedno zdjęcie. Zauważcie, że ewidentnie widać, że ta woda wypływa zza tej czarnej ścianki. Nie bardzo potrafię to opisać, ale tam jest taka szczelina, przez którą można włożyć palce. Wymacałem tam tą rurę spustową, oprócz niej, dwa gumowe wężyki. Jeden - cieńszy po prawej stronie, drugi gruby po lewej. Co ważne, wydaje mi się, że tam blacha tworzy swojego rodzaju daszek, który uniemożliwia, żeby woda z rury spustowej mogła wypłynąć w to miejsce, gdzie nie powinno jej być.
Stąd myślę, że jednak muszę skontaktować się ze sprzedawcą :-\

A ta kropla, którą widać na czarnej pionowej blasze, wypływa jakby spod tego daszku, czyli ze środka.
Nie wiem jak to opisać, nie chcę tego odkręcać, żeby się na 100% upewnić, ale na 98% tak to sobie wyobrażam.

Dzięki raz jeszcze za włączenie się w dyskusję  :)

@artoor jak rozwiązałeś peoblem? Rozwazam ten ekspres ale troche przeraża mnie, ze za ta cene cos ma wadę fabryczna i trzeba sobie tworzyć dziwne patenty

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi