Autor Wątek: BEZZERA MAGICA lub UNICA  (Przeczytany 2717 razy)

Offline karollo

• Ekspres: DL 685, kawiarka, Flair 58
  • Młynek: 20 letni ręczny młynek, 1zpresso jx-pro
BEZZERA MAGICA lub UNICA
« dnia: 29 Październik 2025, 10:48:44 »
Hej!

Jaki ekspres mniej więcej w granicach do 5500 PLN byście polecali?

Obecnie posiadam flair58 na którym espresso wychodzi wyśmienicie, ale potrzeba jest teraz kolejnego ekspresu. Zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma. Czy jest sens dopłacać około 1,5 k PLN do tej droższej wersji? Jeżeli tak to dlaczego?

1. https //www.cafesilesia.pl/product-pol-107-Ekspres-do-kawy-BEZZERA-UNICA-PID.html?_sgm_campaign=scn_d420586026000&_sgm_source=107&_sgm_action=click

2. https //www.cafesilesia.pl/product-pol-102-Ekspres-do-kawy-BEZZERA-MAGICA-MN.html?_sgm_campaign=scn_d420586026000&_sgm_source=102&_sgm_action=click

Pozdrawiam 😁☕️

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: BEZZERA MAGICA lub UNICA
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Październik 2025, 13:06:30 »
Powiedz najpierw czego szukasz w nowym sprzęcie?

Jeżeli zależy Ci głównie na espresso i możliwości zmiany temperatury to żaden z nich moim zdaniem.
Fakt mają PID ale oba to ekspresy typu HX więc nie sterujesz temperaturą wody dla espresso jak ma to miejsce w ekspresach typu TB lub 2B a temperaturą wody w bojlerze. Będzie to miało jakieś przełożenia na temperaturę zaparzania ale dalej będzie to loteria.

Minimalna temperatura jaką możesz ustawić to jakieś 110 stopni aby mieć w dalszym ciągu przyzwoitą moc pary.
No chyba że zależy Ci na dużej ilości pary i głównie kawach mlecznych...ale PID wtedy nie potrzebny.

Może ten model byłby dla Ciebie lepszy?
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-essenza-modena/

Offline Jacek72 Mężczyzna

• Ekspres: ECM Technika VI
  • Młynek: Varia VS6
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2025, 11:24:58 »
Cześć,
Mam Flair 58+ i Bezzera Magica S MN PID, jak chcesz info o Bezzera albo porównania, to mogę pomóc.
Jedyne co bym zmienił w Bezzera, to zegary na błękitne na górze, marzy mi się ECM Technika VI :)

pozdrawiam Jacek
do oddania:
- Bezzera MAGICA S MN PID (5 lat po 3 espresso dziennie, od nowości u mnie)
- Ceado E37J + SSP 64 HU (rok mielenia)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2025, 11:48:35 »
Mam wystawiony prawie nowy La Pavoni BOTTICELLI, to jest dualbojler 2x PID

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2025, 15:24:43 »
W tym przedziale cenowym osobiście wybrał bym ROCKET'a Appaertamento.

Bardzo uniwersalny ekspres.

Sprawdzona konstrukcja ciesząca się powodzeniem od lat.

Masz dwie wersje nowszą z TCA i starszą ale tańszą bez.

https://www.coffeesite.pl/rocket/2008-ekspres-do-kawy-rocket-appartamento-tca-copper.html

https://www.coffeesite.pl/strona-glowna/274-rocket-appartamento-white.html

« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2025, 15:27:21 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline karollo

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2025, 14:07:31 »
Powiedz najpierw czego szukasz w nowym sprzęcie?

Jeżeli zależy Ci głównie na espresso i możliwości zmiany temperatury to żaden z nich moim zdaniem.
Fakt mają PID ale oba to ekspresy typu HX więc nie sterujesz temperaturą wody dla espresso jak ma to miejsce w ekspresach typu TB lub 2B a temperaturą wody w bojlerze. Będzie to miało jakieś przełożenia na temperaturę zaparzania ale dalej będzie to loteria.

Minimalna temperatura jaką możesz ustawić to jakieś 110 stopni aby mieć w dalszym ciągu przyzwoitą moc pary.
No chyba że zależy Ci na dużej ilości pary i głównie kawach mlecznych...ale PID wtedy nie potrzebny.

Może ten model byłby dla Ciebie lepszy?
https: //caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-essenza-modena/
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Zacząłem czytać o tym modelu który wstawiłeś i bardzo spodobała mi się opcja możliwości ustawienia ile czasu ma lecieć woda w momencie robienia espresso. Niestety ale sklep odpisał, że do końca roku ekspres jest nie do zdobycia.

Szukam głównie ekspresu pod espresso i w miarę możliwości ekspres ma mieć możliwość ustawień które pozwolą mi "nie stać" ciągle przy ekspresie jak będę pić espresso z rodziną :) Chcę kawę zrobić możliwo wie jak najszybciej oczywiście bez straty smaku. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Nie chcę kupować automatu. Młynek oczywiście dokupię, najlepiej taki z możliwością ustawienia dozy.

Sprawdziłem też opcje MacJaro (dzięki za polecenie), wygląda fajnie, ale z tego co widzę wodę w pewnym momencie trzeba "wyłączyć". Nie można tego ustawić.

Pozdrawiam!

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopad 2025, 17:12:23 »
Link który podany był powyżej odnosi się do modelu ESSENZA Modena. Ten ekspres dostępny jest od ręki.
W e-mailu do sklepu pytałeś się natomiast o model ESSENZA Raphael - ten rzeczywiście nie będzie dostępny do końca roku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline karollo

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopad 2025, 19:20:19 »
Czy w takim razie jest jakiś ekspres który będzie miał te same funkcje co ESSENZA Raphael?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopad 2025, 19:32:12 »
Mamy w tej chwili do odsprzedaży ekspres nawet lepszy. Jest to ALEX DUETTO IV PLUS FLOW CONTROL.  :taktak:
Ekspres dwuletni który klient nam odsprzedał w rozliczeniu kupując jednocześnie ekspres dźwigniowy (albo raczej hybrydę) NURRI L-TYPE.
Stan idealny - jak nowy. Można do nas podjechać i się z nim zapoznać. Włącznie z wykonywaniem kawy i spienianiem mleka. Zapraszamy do Zgierza. :)

Offline karollo

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopad 2025, 16:14:51 »
To od razu zaznaczę, że wolałbym ekspresy nowe :) dodatkowo z tego co widzę ten ekspres który poleciłeś jest droższy prawie dwa razy od tego :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopad 2025, 16:20:12 »
Nowy - tak. Jest dwa razy droższy. Ale nie ten (mimo, że jest jak nowy!). Będzie w podobnej cenie. :)

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudzień 2025, 21:52:38 »
"Link który podany był powyżej odnosi się do modelu ESSENZA Modena. Ten ekspres dostępny jest od ręki".

Tu film z prezentacją tego eksperesu. Maszyna wygląda zachęcająco.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudzień 2025, 17:45:48 »
Szukam głównie ekspresu pod espresso

Idealny dla ciebie będzie QuickMill Carola evo PID.  :)
W kilku sklepach za 4 tys.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2025, 21:19:23 »
Szukam głównie ekspresu pod espresso i w miarę możliwości ekspres ma mieć możliwość ustawień które pozwolą mi "nie stać" ciągle przy ekspresie
Jak się zdecydujesz na ekspres kolbowy + młynek, to raczej nie ma takiej opcji, chyba że masz nieograniczony budżet. Możesz mieć co najwyżej pewną "namiastkę" w postaci odmierzania czasu ekstrakcji - jeśli z grupa E61, to jest to tylko zatrzymanie pompy (strumień nadal leci z grupy, dopóki ciśnienie nie spadnie niemal do zera, albo zamkniesz zawór dźwignią), albo w ekspresach sterowanych przyciskami, który to faktycznie zatrzymuje przepływ wody (np. ekspresy z termoblokiem i inne, ale droższe rozwiązania). Nadal jednak to nie to samo co pomiar ilości uzyskanego naparu w filiżance, co większość obecnych na tym forum robi poprzez podstawienie wagi pod filiżankę i zakończenie procesu ręcznie w odpowiednim momencie.
Także radzę się dobrze zastanowić czego się oczekuje, a najlepiej umówić się z kimś kto ma podobnego typu ekspres i zobaczyć na własne oczy jak to wygląda w praktyce (czyli co trzeba zrobić, żeby uzyskać dobra kawę).

Co do Bezzera Magica, to mogę coś o niej powiedzieć, jak jesteś zainteresowany, to pisz na priv, bo nie chcę tutaj elaboratów pisać.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi