Autor Wątek: Powrót po latach do Ascaso  (Przeczytany 2039 razy)

Offline Ummagumma

Powrót po latach do Ascaso
« dnia: 27 Październik 2025, 11:17:53 »
Cześć, jakieś 8 lat temu miałem Ascaso Basic i młynek Mini. Z zestawu byłem zadowolony, na moje potrzeby starczało. Od kilku lat żyję bez ekspresu, ale wyliczyłem że wydaje na kawę 500-600 miesięcznie. Stąd decyzja że jednak trzeba by coś sobie kupić ;)
Od zawsze podoba mi się Ascaso Dream PID. Robię z dwie americano dziennie i czasem jakiś flat white. Chętnie bym się dowiedział czy w podobnej cenie (ok 5k) kupię coś sporo lepszego. Bo jeśli tylko trochę, to wolę design wspomnianego wcześniej modelu. Poprosiłbym o polecenie też młynka, najlepiej coś w przedziale 1-1.5k.
Dzięki!

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Powrót po latach do Ascaso
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Październik 2025, 13:18:12 »
Oprócz DREAM PID masz w tym zakresie cenowym także UNO PID w trzech kolorach. Design inny ale po pierwsze to też ASCASO a po drugie ma parę różnic w stosunku do modelu DREAM PID. Te różnice to osobny przełącznik na gorąca wodę, odprowadzenie wody z zaworu trójdrożnego do wysuwanej szuflady, nieco większy odstęp od końca wylewki do tacki ociekowej a co za tym idzie łatwiejsze operowanie wagą. Do obydwu modeli proponowałbym młynek DF54, DF64 lub CG301.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Ummagumma

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Październik 2025, 13:32:55 »
Dla tak mało wymagającego użytkownika jak ja, chyba zbyt niewielkie różnice żeby rezygnować z atrakcyjności wizualnej Dream.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2025, 14:13:30 »
Chyba nie. Do americano gorąca woda będzie bardzo potrzebna, chyba że chcesz obok gotować wodę w czajniku.

Offline Ummagumma

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Październik 2025, 14:16:32 »
Ja kiedyś do americano po prostu spuszczałem wodę z grupy. Rozumiem ze to pewnie nie zgodne ze sztuka, czy jeszcze jakieś problemy tu występuja?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Październik 2025, 14:20:35 »
Przełącznik gorącej wody także jest w ekspresie DREAM. DREAM ma taki przełącznik - trzy położeniowy - po środku pozycja zero, góra - woda i dół - para. Tak więc DREAM też da gorącą wodę przez dyszę pary.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Październik 2025, 15:17:28 »
A to nie wiedziałem, w sumie ciekawe rozwiązanie.

A czy spuszczanie z grupy jest niezgodne ze sztuką? Czy ja wiem, nie wiem czy w definicji americano podana jest temperatura wody, ale jeśli nie brudziłeś nic przy okazji to w sumie nie widzę przeszkód - chyba że producent ekspresu zabrania takich manewrów, ale to osobny temat. I w sumie o tej metodzie nawet nie pomyślałem :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Październik 2025, 15:58:02 »
Spuszczanie z grupy to jak przepłukiwanie grupy. Ta woda może być niesmaczna, zanieczyszczona drobinkami kawy z prysznica.
Nie wiem czy funkcjonuje coś takiego jak definicja americano. Ponoć nazwa na powstała podczas II Wojny Światowej gdy Amerykanie weszli do Włoch. Dostali caffe czyli espresso i była to dla nich za mocna kawa i zbyt mała porcja. Dolewano im gorącej wody i tak powstało americano. Z czasem zauważono, że przy dolewaniu gorącej wody znika crema na kawie. I zmieniono metodę -  najpierw nalewa się wodę a na nią wlewa się espresso. I jakaś crema zostaje... ;)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Październik 2025, 16:10:35 »
Czy ja wiem, nie wiem czy w definicji americano podana jest temperatura wody, ale jeśli nie brudziłeś nic przy okazji to w sumie nie widzę przeszkód

hm, przecież temp. wody z prysznica jest zazwyczaj mniejsza niż z bojlera parowego, gdzie w porywach ;) może ~100 stopni osiągnąć... (w bojlerze więcej, ale tylko tam...)

Offline Ummagumma

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Październik 2025, 16:45:47 »
Czyli panowie, można uznać że Dream byłby wystarczający.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Październik 2025, 08:32:54 »
Sądzę, że tak. Skontaktuj się ze mną na priv lub e-mail w sprawie koloru ekspresu i jego dostępności.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopad 2025, 21:44:39 »
A czy spuszczanie z grupy jest niezgodne ze sztuką?

Nie, o ile grupa  jest bardzo czysta. Inaczej pojawią się w wodzie  pyłki i zabrudzenia. Przy E61 utrzymanie czystości grupy w warunkach domowych  nie jest problem, jeśli  codziennie robi się  backflush, a  raz na tydzień wyjmuje  sitko z grupy by je przeczyścić.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2025, 21:49:14 wysłana przez nto102 »

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopad 2025, 21:48:22 »
Spuszczanie z grupy to jak przepłukiwanie grupy. Ta woda może być niesmaczna, zanieczyszczona drobinkami kawy z prysznica.

A przeciez ta woda z grupy służy do zaparzania kawy. Powinna więc lecieć gorąca (ok. 89 st C)  i czysta. Albo ja czegoś nie rozumiem z działania ekspresów Ascaso.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopad 2025, 08:45:33 »
Taka leci, bo w trakcie używania zbiera się osad jak robisz kawę, i to dotyczy każdego ekspresu. Dlatego coś, co przez wielu jest bagatelizowane, czyli czyszczenie ekspresu, jest ważne. Kawiarnie(przynajmniej te, które znam) codziennie rozbierają grupę(w rozsądnym zakresie oczywiście, czyli prysznic i to, co odkręca się razem z nim - jedna śrubka) i idzie do mycia wszystko, razem z kolbami. Ale generalnie to nie ma znaczenia czy kupisz najtańsze ascaso czy najdroższego Slayera albo LaMa - brudzą się tak samo.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi